Διανύοντας τον τελευταίο μήνα του έτους, με απολογιστικές διαθέσεις στις σελίδες του μυαλού και σελιδοδείκτες εμμονές να υποδεικνύουν εκκρεμότητες προς επίλυση, ας φανούμε επιεικείς στην καταμέτρηση επιτυχιών και λαθών… Ο τελευταίος χρόνος στάθηκε ακόμα πιο δύσκολος για τη χώρα μας, σε σύγκριση με κάθε προηγούμενο. Ποσοστά ανεργίας εκτινάχθηκαν και προκάλεσαν συμπεριφορές, διαξιφισμούς και αδιέξοδα, σε όλα τα θεωρητικά και πρακτικά επίπεδα. Κι ένα νέο έτος έρχεται· θα μας βρει συνειδητά «μάχιμους»; Υπάρχει αλήθεια άλλη επιλογή ή πολυτέλεια;

Πριν λίγους μήνες, σε μια εθελοντική προσπάθεια επιμόρφωσης και συντονισμού ενεργειών αναζήτησης εργασίας και διαχείρισης της ανεργίας, ο Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας, με την υποστήριξη του Kariera.gr, ξεκίνησε έναν κύκλο ανοιχτών Workshop, με δωρεάν συμμετοχή. Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, μια ομάδα ανθρώπων – με διαφορετικές συμμετοχές κάθε φορά, προσπαθεί να μάθει περισσότερα για τις τρέχουσες και νέες τεχνικές αναζήτησης εργασίας, τη σύνταξη βιογραφικού και τις μεθόδους επιτυχούς παρουσίας σε συνέντευξη, από έμπειρους Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού. Συνδυαστικά, παρέχεται επιπλέον συμβουλευτική για την διαχείριση της ψυχολογίας και την αποβολή του στρες που προκύπτει την περίοδο της ανεργίας, καθώς και προτροπές για εναλλακτικό τρόπο αντίληψης της αναγκαστικής πραγματικότητας που βιώνουμε και επαρκούς δραστηριοποίησης. Στόχος αυτής της εθελοντικής προσπάθειας;

Βελτίωση-Ανάκαμψη-Εργασία.

Για όλες αυτές τις συμμετοχές, των εθελοντών εισηγητών που τοποθετούν με το δικό τους τρόπο ένα λιθαράκι προσφοράς προς την πληγωμένη αγορά εργασίας και των εθελοντών συμμετεχόντων που δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν την προσπάθεια με επίγνωση και νέα εφόδια, θέλουμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο μπράβο και μια ευχή για συνέχεια. Η δύναμη βρίσκεται μέσα σε όλους μας· εισηγητές, ανέργους, συμμετέχοντες, καταβεβλημένους, εθελοντές, αναζητούντες εναλλακτική εργασία κ.ά. Τα workshop μπορεί να αποτελούν ένα μεγάλο κίνητρο και επαγρύπνηση για όσους τα χρειάζονται… αλλά η απόφαση, η ενέργεια, η δραστηριότητα και το αποτέλεσμα, βρίσκονται στην εσωτερική δυναμική μας. Το πιο εύκολο, τα τελευταία χρόνια, είναι να μας συντονίζουν προς αποστήθιση της καταστροφής και του αδιεξόδου που επέρχεται. Το πιο δύσκολο είναι να βάλουμε τα δυνατά μας και να σκεφτούμε εναλλακτικά, να αποστασιοποιηθούμε από κακόβουλες σκέψεις (φυτεμένες ή μη) και να δράσουμε όπως μας υποδεικνύουν ένστικτο και δεξιότητες, δίχως να οπισθοχωρούμε αναμενόμενα.

Ας τολμήσουμε για το τέλος αυτού του έτους, να καθίσουμε στο θρόνο του απολογισμού και να δούμε καθαρά, πώς ένας κύκλος δυσλειτουργίας και αποπροσανατολισμού κλείνει και ένας νέος, γεμάτος αποφασιστικότητα, επιμονή και «κυνήγι της τύχης» μπορεί να ξεκινήσει. Για όσους παρευρέθηκαν στα workshop, αλλά και για όσους δεν τα κατάφεραν και δρομολόγησαν τον δικό τους προσωπικό αγώνα, προτείνουμε επιβράβευση των έως τώρα επιτευγμάτων και της πυγμής τους, απέναντι σε νέες προκλήσεις. Μην ξεχνάμε ότι «εκεί έξω» υπάρχουν πόροι της ίδιας της αγοράς, στελέχη, που μοιράζονται και μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους με ανάλογες προσπάθειες. Για όσους λοιπόν, θέλουν να εξέλθουν από τον βάλτο αρνητισμού και αποδιοργάνωσης που τυχόν βιώνουν, καθώς και να διευρύνουν το δίκτυο των επαφών τους, ευκαιρίες σας αυτές είναι απαραίτητο να αξιοποιούνται. Με το νέο έτος άλλωστε, ένας νέος κύκλος workshop ξεκινά, με φρέσκια πνοή προσπάθειας και ανανεωμένη διάθεση από όλους!

Ποια είναι τα θέλω μας; Τι καταφέραμε μέχρι σήμερα που κλείνει ο ημερολογιακός κύκλος τους έτους και χρειάζεται να παρασύρει μαζί του και την απαισιοδοξία που κουβαλάμε σαν αναγκαστικό, αλλά περιττό βάρος; Ποιοι είναι οι ουσιώδεις και εφαρμόσιμοι στόχοι της νέας χρονιάς; Ακόμα κι όταν η πιο εύκολη απάντηση (και λογική στην προκειμένη περίπτωση) είναι να εναποθέσουμε την αγανάκτηση που έχουμε καλλιεργήσει μέσα μας, σε γνωστούς-αγνώστους ιθύνοντες ή και στους ίδιους μας τους εαυτούς… ας διαλέξουμε εμείς τη δύσκολη! Ας επιλέξουμε με νέα δυναμική και ένταση, να κάνουμε βήματα μπροστά, αγνοώντας τα εμπόδια για λίγο – μέχρι να ανεφοδιάσουμε τον παλιό καλό μας εαυτό, βλέποντας «τα μικρά γράμματα» και αναγνωρίζοντας ευκαιρίες και προοπτικές εκεί που άλλοι τυχόν εθελοτυφλούν!

Η εβδομάδα που έρχεται, είναι η τελευταία που θα τελεστούν workshop για αυτό το έτος. Ελάτε, να κλείσει η χρονιά με θάρρος! Δηλώστε συμμετοχή αφύπνισης εδώ και ελάτε να σας βοηθήσουμε να αναζητήσετε καλύτερα αυτό που θέλετε κι εσείς.
Εργασία.

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτιδα kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…