Εδώ και πολύ καιρό, η απήχηση της αναζήτησης εργασίας μέσω κινητών συσκευών έχει αυξηθεί σημαντικά και ειδικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών (εύλογα, λόγω διακοπών)! Μη βιαστείτε να σκεφτείτε ότι κάτι τέτοιο εφαρμόζεται μόνο από τη νέα γενιά χρηστών. Για την ακρίβεια, η προτίμηση αυτή εμφανίζεται τόσο σε όσους διανύουν περίοδο ανεργίας, σε αναζητούντες εργασία (που παράλληλα εργάζονται), καθώς και σε παθητικούς αναζητούντες (που δεν αναζητούν επί της παρούσης, αλλά είναι “ανοιχτοί” σε προτάσεις που μπορεί να προκύψουν). Οι πιο γνωστές εφαρμογές που καλύπτουν τέτοιες ανάγκες, εκτός από το site του kariera.gr που σας εξυπηρετεί άμεσα και μέσω του κινητού σας, είναι του Glassdoor και του LinkedIn. Ας δούμε όμως, πρώτα, τους λόγους προτίμησης αυτής της μεθόδου.

Στατιστικά λένε, πως π.χ. 44% των χρηστών της πλατφόρμας του LinkedIn αναζητούν εργασία μέσω του κινητού τους και μάλιστα, ένας μέσος χρήστης έχει αιτηθεί τον τελευταίο μήνα, σε συνολικά 8 θέσεις εργασίας. Κάτι τέτοιο φαντάζει λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως 63% των στελεχών της αγοράς δηλώνουν δυσκολία στο να βρουν χρόνο να αποστείλουν βιογραφικό σε αγγελίες που τους ενδιαφέρουν, και μάλιστα αυτό να επιτευχθεί αποτελεσματικά. Ειδικά, όταν 40% αυτού του ποσοστού θέλει να βρει τη νέα του θέση εντός λίγων εβδομάδων και 50% καταθέτει την αίτησή του από την 1η εβδομάδα! Οι τελευταίοι είναι και οι πιο πιθανοί να κερδίσουν τη θέση – ειδικά το 10% που αποστέλλει το προφίλ του από την 1η κιόλας ημέρα!

Επιπλέον προκλήσεις παρουσιάζονται (παγκοσμίως) στο 70% που έχει εργασία, όταν 35% αυτού αναγκάζεται να στείλει την αίτησή του με απόλυτη προσοχή και διακριτικότητα, για να μην το ανακαλύψει ο εργοδότης του! Αυτός είναι κι ο κύριος λόγος προτίμησης τέτοιων εφαρμογών! Οδηγίες, λοιπόν, για ναυτιλομένους που αναγκάζονται να φυλάνε και τη σκιά τους ή όσους θέλουν να “κυνηγήσουν” την τύχη τους από την παραλία, το νησί και τις διακοπές:

Glassdoor
“Κατεβάστε” τη σχετική εφαρμογή και φροντίστε να βάλετε σωστά φίλτρα και λέξεις κλειδιά για να σας εμφανιστούν οι θέσεις εργασίες που σας ενδιαφέρουν. Μπορείτε δε, να αποθηκεύσετε όσες σας προσέλκυσαν το ενδιαφέρον και μετά, να αιτηθείτε με την ησυχία σας από τον σταθερό υπολογιστή σας. Προσοχή, συγχρόνως, μην ξεχάσετε να ψαχουλέψετε κριτικές για τις εταιρείες και τις μισθολογικές κλίμακές τους, ώστε να λάβετε την εγγύηση που αναζητάτε πριν προωθήσετε το προφίλ σας.

LinkedIn
Κατεβάστε, από 26 Ιουνίου, την αντίστοιχη νέα εφαρμογή αναζήτησης επαγγελματικών ευκαιριών, προς το παρόν μόνο για κινητές συσκευές iPhone. Με ειδικά φίλτρα, θα ανακαλύψετε θέσεις βασισμένες σε κριτήρια όπως: τίτλος, περιοχή, εταιρεία, κλάδος, επίπεδο προϋπηρεσίας, όπου φυσικά θα συνάδουν με το προφίλ σας. Αν χρειαστείτε βοήθεια στη χρήση της, μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

Παρεμπιπτόντως, όσοι LinkedIn χρήστες παραπονούνται πως θέλουν να επικαιροποιήσουν το profile τους και να προβάλλουν σωστά το personal brand τους, αλλά το αναβάλουν γιατί φοβούνται ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα φανεί και θα “προχωρήσει” από e-στόμα σε e-στόμα στα μάτια του τρέχοντος εργοδότη τους…

…θα μάθουν τα πάντα στην επόμενη ενότητα που θα αποτελείται από χρήσιμες ρυθμίσεις και παραμετροποιήσεις, ώστε να προφυλάξουν την επαγγελματική ταυτότητα και το δίκτυό τους, από αδιάκριτα βλέμματα!

Προς το παρόν… καλές αναζητήσεις, είτε επιλέγετε τη διακριτικότητα, είτε τις διακοπές!

[Στατιστικά που αναφέρονται παραπάνω, έχουν αντληθεί από: http://goo.gl/fOWk08]

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…