Δεδομένου ότι “αισίως”, ή κακήν κακώς όπως ενδεχομένως κάποιοι θα χαρακτήριζαν, φτάσατε κοντά στα μέσα του καλοκαιριού και συσσωρεύτηκαν κούραση και προσπάθειες – άκαρπες και μη… ήρθε η ώρα για ξεκούραση. Αν αναρωτιέστε “Ποια ξεκούραση;”, επειδή δεν εργάζεστε αυτή τη στιγμή και “μαστιγώνετε” καθημερινά τον εαυτό σας ότι τάχα ξεκουραστήκατε ήδη αρκετά, τότε ίσως δεν έχετε καταλάβει ότι είναι πολύ πιο κουραστικό και ψυχοφθόρο να είστε εκτός της αγοράς εργασίας και δραστηριότητας, παρά εντός. Αν λοιπόν κάποιος χρειάζεται ξεκούραση περισσότερο από όλους, είστε εσείς.

Φροντίστε λοιπόν, να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στον εαυτό σας και την οικογένειά σας, χωρίς να βρίσκεστε διαρκώς με το καρδιοχτύπι και τις τύψεις “αγκαζέ”, ότι περνούν οι ώρες, οι ημέρες και οι εβδομάδες και εσείς δεν κάνετε τίποτα. Έχετε ήδη προσπαθήσει αρκετά. Κάντε δώρο στον εαυτό σας την επιβράβευση ότι μέχρι το τέλος αυτής της “σχολικής χρονιάς” κάνατε ό,τι μπορούσατε, διακόψτε τα άγχη, τις αρνητικές σκέψεις και περιοριστικές αντιλήψεις που σας τριβελίζουν το μυαλό και σας καταβάλουν, και “πάρτε ρεπό” τον Αύγουστο! Χαλαρώστε με τους δικούς σας ανθρώπους και συγκεντρώστε τις δυνάμεις σας για να ξεκινήσετε δυναμικά και πάλι τον Σεπτέμβριο. Πριν όμως ενεργήσετε κατ’ αυτόν τον τρόπο, φροντίστε εκ των προτέρων κάποιες λεπτομέρειες ώστε να είστε οργανωμένοι το φθινόπωρο και πάνω απ’ όλα σε ετοιμότητα!

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα/ασκήσεις, για να μην πιαστείτε “εξαπίνης”!

Έρευνα τώρα! Συλλέξτε όλες τις εταιρείες στις οποίες έχετε απευθυνθεί (τηλεφωνικώς) ή έχετε αποστείλει το βιογραφικό σας, τα στελέχη με τα οποία έχετε συνομιλήσει σχετικά (ονομ/μο), τα στοιχεία επικοινωνίας τους (τηλέφωνο σταθερό, κινητό, email και LinkedIn λογαριασμό αν διαθέτουν) και σημειώσεις που θα σας υπενθυμίζουν πού είχατε καταλήξει στην τελευταία σας συζήτηση ή σημαντικές πληροφορίες για αυτούς.

Οργάνωση τώρα! Φτιάξτε γραπτώς ή σε ηλεκτρονικό αρχείο Excel (όσοι έχουν εξοικείωση με τη χρήση του), έναν πίνακα όπου θα καταχωρήσετε όλες τις παραπάνω πληροφορίες για να τις έχετε συγκεντρωμένες και να αντιλαμβάνεστε χρονικά το διάστημα που περνάει και ενδεχομένως δεν έχετε κάποια απάντηση. Έτσι θα έχετε άμεσα την πληροφορία στη διάθεσή σας τυχόν ερωτηθείτε πού έχετε ήδη απευθυνθεί και δεν θα φοβάστε ότι έχετε προσεγγίσει επαναλαμβανόμενα εργοδότες ή ότι θα φανείτε επιπόλαιοι στο χειρισμό των επαγγελματικών σας επαφών.

Κλείστε εκκρεμότητες! Καλέστε τους εργοδότες με τους οποίους είχατε έρθει σε επαφή, ήσασταν σε συζητήσεις ή είχατε δεχτεί κάποια πρόταση – το γνωστό “follow up”. Κοινώς, αναζητήστε μια τελική απάντηση ή έκβαση της συνέντευξης που ενδεχομένως είχατε κάνει. Στο κάτω-κάτω, υπάρχει πάντα η πιθανότητα κατ’ αυτόν τον τρόπο να επαγρυπνήσετε το ενδιαφέρον τους και να μπουν στη διαδικασία να συντομεύσουν την επιλογή ή και την πρόσληψη, ώστε να εκπαιδευτείτε όσο ακόμα είναι καλοκαίρι, για να αναλάβετε δράση πιο άμεσα το Σεπτέμβριο.

Χρήσιμες σημειώσεις! Συγκεντρώστε ότι εκκρεμότητες απομένουν και δεν έχουν επιλυθεί με την παραπάνω διαδικασία, καθώς και κινήσεις στην αγορά που θέλετε να κάνετε με την αρχή του φθινοπώρου. Καταχωρήστε τις και αυτές στον πίνακα που έχετε δημιουργήσει για να μπορείτε εύκολα να ανατρέξετε και να μην ψάχνετε εκ νέου τον Σεπτέμβριο να θυμηθείτε τους κόπους της έρευνάς σας.

Κρατήστε επαφή! Φροντίστε, παρ’ ότι θα απέχετε από τη ενεργή διαδικασία αναζήτησης και θα είστε σε διακοπές (ό,τι αυτό σημαίνει για τον καθένα), να ελέγχετε 1 φορά την εβδομάδα το λογαριασμό email και το LinkedIn σας, σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή μαζί σας εκείνες τις μέρες. Αρκετοί εργοδότες, όπως αναφέρθηκες παραπάνω, “πριν πεινάσουν” τον Σεπτέμβριο “μαγειρεύουν”.

[Σημείωση: Με τον όρο “διακοπές” αναφερόμαστε στην αποχή από την καθημερινότητα και την επιλογή αφοσίωσης χρόνου για ξεκούραση – στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα, ο όρος δεν έχει την ίδια έννοια που είχε παλαιότερα.]

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…