Στατιστικά που δεν μας αφήνουν άφωνους, πιο πολύ εξοικειωμένους μας βρίσκει το άκουσμά τους, ανακοινώθηκαν πριν μερικές μέρες σχετικά με τη “διαρροή εγκεφάλων” (αξιόλογων στελεχών, αποφοίτων, κ.λπ.) από την Ελλάδα προς χώρες του εξωτερικού.

Στοιχεία της έρευνας του καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Λόη Λαμπριανίδη αποκαλύπτουν, πως πάνω από 100.000 Έλληνες επιστήμονες έως 40 ετών (γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, νομικοί κ.ά.), έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και ήδη εργάζονται, ή βρίσκονται σε αναζήτηση μιας θέσης που θα τους εξασφαλίσει την πολυπόθητη μόνιμη εγκατάσταση. Ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των Ελλήνων επιστημόνων κάθε ηλικίας που έχουν μεταναστεύσει προσεγγίζει τις 150.000. Η ένταση αυτού του φαινομένου μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο την τελευταία πενταετία, δεδομένης της κρίσης και της ανεργίας που ξεπερνάει το 50% στους νέους έως 25 ετών, φτάνει το 40% στους νέους 25-29 ετών και το 25,5% στην ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών.

Επιπλέον, 30.000 Έλληνες φοιτητές έχουν επιλέξει να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού ώστε αργότερα να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας και την μόνιμη εγκατάσταση εκεί. Βάσει έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Μονάδα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής) οι νέοι που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό έχουν υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και πιο συγκεκριμένα, το 73% έχει μεταπτυχιακό τίτλο, το 51,2% διδακτορικό, ενώ το 41% έχει σπουδάσει σε πολύ καλό πανεπιστήμιο.

Το πρόβλημα όμως επεκτείνεται και στους ακαδημαϊκούς και ερευνητές που αναζητούν ευρωπαϊκά κονδύλια και την τύχη τους στο εξωτερικό, σύμφωνα με την ελληνική ερευνητική κοινότητα όπου παρατηρεί την αδυναμία της να προσλάβει “νέο αίμα”, όσο και να συντηρήσει το υφιστάμενο προσωπικό της. Μάλιστα, σύμφωνα με την Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, οικονομικά και ποιοτικά στοιχεία μαρτυρούν πως η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται στα πρόθυρα μείζονος κρίσης, μιας και δεν ανανεώνεται (έως το 2016 θα αποχωρήσουν περίπου 1.100 πανεπιστημιακοί – ένας στους οκτώ από τους 9.149 σήμερα) και οπισθοδρομεί συγκριτικά με τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης για το European Research Council (ευρωπαϊκό όργανο που στοχεύει να ενισχύει την υψηλής ποιότητας έρευνα στην Ευρώπη μέσω ανταγωνιστικής χρηματοδότησης) που αναζητά “τα καινούρια μυαλά της Ευρώπης” και χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα με κονδύλια έως και 2 εκατ. ευρώ, αποκαλύπτει πως στα τρέχοντα προγράμματα συμμετέχουν 41 Έλληνες επιστήμονες και μάλιστα υψηλού κύρους (οι 27 είναι νέοι και όλοι μένουν εκτός Ελλάδας). Τα συμπεράσματα είναι αποθαρρυντικά: “Το ελληνικό πανεπιστήμιο βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Το ανθρώπινο δυναμικό φεύγει, ενώ οι οξύτατες παθογένειες επιβαρύνονται από την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού. Και το ερώτημα είναι θεμελιώδες: Θέλουμε ένα ΑΕΙ που να υποστηρίζει το σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο;”.

[Πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία αντλήθηκαν από σχετικό άρθρο της Καθημερινής]

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…