Με οδηγό-εγχειρίδιο τις απαντήσεις και αναζητήσεις του κου Λουκά, ας συνεχίσουμε την ανάγνωση-προτροπή μιας νέας μέρας για εσάς. Μόνο… διαβάστε την ιστορία, σαν από αύριο να γίνει δική σας!

Έθελ Αγγελάτου: Κάτι μου λέει πως ο τρόπος που επιλέξατε να διαχειριστείτε την δραστηριότητα και την ενέργειά σας, είναι ο λόγος που σήμερα έχετε εργασία. Ισχύει κάτι τέτοιο ή κάτι διαφορετικό σας οδήγησε εκεί που απασχολείστε;
Χρήστος Λουκάς: Δεν μπορώ να ξέρω αν τελικά αυτός είναι ο λόγος. Το κύριο ζητούμενο για μένα είναι ότι δεν αφέθηκα να πέσω ψυχολογικά και να αποστασιοποιηθώ. Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε. Οφείλουμε – πάνω απ’ όλα στους εαυτούς μας – να παραμείνουμε ακμαίοι και σε εγρήγορση. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται μεν τύχη, αλλά να βάλουμε και εμείς το χεράκι μας. Ακόμη και κάποιος που κέρδισε π.χ. το Τζόκερ θεωρείται τυχερός, με μια βασική διαφορά από πολλούς άλλους: πήγε στο πρακτορείο και έπαιξε το δελτίο. Πολλές φορές χωρίς να πάμε καν στο πρακτορείο, θέλουμε να κερδίσουμε το Τζόκερ.
Όσο για την τωρινή μου εργασία μπορώ να πω ότι βοήθησε η δημοσιοποίηση. Παλιός συμφοιτητής, μου σύστησε την συγκεκριμένη θέση, ο οποίος είχε μάθει ότι αναζητώ εργασία μέσω αναφοράς που είχα κάνει στο Facebook. Η αξία του δικτύου, όπως ανέφερα παραπάνω, είναι πολύ σημαντική. Ο καθένας μας γνωρίζει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, κάθε άτομο από αυτά γνωρίζει αντίστοιχα άλλους και ούτω καθεξής. Η δημοσιοποίηση λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Δεν είναι ντροπή να μιλήσουμε και να το πούμε. Ίσα – ίσα, ντροπή είναι για λόγους “περηφάνιας” να κλειστούμε στον εαυτό μας, κάνοντας ζημιά κυρίως σε μας αλλά και στους γύρω μας.

Ε.Α.: Ποιο ήταν το κομβικό σημείο, που έδρασε καταλυτικά σε εσάς και τί σας ενεργοποίησε σε σκέψεις και πράξεις;
Χ.Λ.: Τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση της απόλυσής μου, δε μοιράστηκα την είδηση με κανέναν στον περίγυρό μου. Ίσως ήθελα να προετοιμαστώ κατάλληλα. Το μόνο που έκανα ήταν να καταγράψω την οικονομική μου κατάσταση και να εκτιμήσω πόσο χρονικό περιθώριο είχα. Όταν άρχισα δειλά-δειλά να το μοιράζομαι, είδα ανθρώπους γύρω μου να νοιάζονται, να ανταποκρίνονται, να με περιβάλλουν· ανθρώπους όχι μόνο από το οικογενειακό μου περιβάλλον αλλά και το φιλικό. Με όσο περισσότερους το μοιραζόμουν, τόσο καλύτερα ένιωθα, ενώ έβλεπα πραγματική βοήθεια. Για παράδειγμα, 2 φίλες που εργάζονται σε τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού με βοήθησαν να συντάξουμε το βιογραφικό. Ακόμη και λιγότερο γνωστοί μου, μοίρασαν τα βιογραφικά μου σε αντίστοιχους γνωστούς τους και ούτω καθεξής.
Σημαντική συμβολή είχαν και δύο φράσεις που άκουσα από φίλους. Η πρώτη – που είναι μεγάλη αλήθεια – είναι ότι “Μια ζωή θα δουλεύουμε. Δες αυτό το διάστημα ως ευκαιρία να ξεκουραστείς, να κάνεις διακοπές από τη ρουτίνα”. Η δεύτερη ήταν από πρώην συνάδελφο που είχε απολυθεί από την ίδια εταιρεία ένα χρόνο πριν και μου είπε “Μην κάνεις το ίδιο λάθος με μένα που περίμενα Ιούλιο – Αύγουστο στην Αθήνα πάνω από το τηλέφωνο μήπως με καλέσει κάποιος για δουλειά. Πήγαινε διακοπές, μην τιμωρείς τον εαυτό σου”. Και οι δύο συμβουλές με βοήθησαν να χαλαρώσω.

Ε.Α.: Μια φράση σας «κλειδί», για ταύτιση και προτροπή;
Χ.Λ.: Μια φράση καμπάνιας κατά της κατάθλιψης που είχε «τρέξει» παλιότερα σε εταιρεία που εργαζόμουν: “Βγάλτο από μέσα σου”

[Ευχαριστούμε πολύ τον κο Χρήστο Λουκά για τις πολύτιμες πληροφορίες και το ζήλο του να μας μεταφέρει τις προθέσεις και τη θετικότητά του!]

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτιδα kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…