Η έρευνα του Kariera.gr για τη γενιά Υ εγείρει σε εμάς, της προηγούμενής της γενιάς, μια σειρά σκέψεων και ερωτήσεων.

Οι εφετινοί υποψήφιοι έδωσαν Πανελλήνιες εξετάσεις και το θέμα της έκθεσης ήταν η φιλία. Το ίδιο θέμα είχε πέσει και το 1986, μόνο που τότε ούτε περίληψη, ούτε κείμενο 500- 600 λέξεων. Τότε, οι μαθητές έγραφαν πραγματείες- σεντόνια και οι τρεις ώρες δεν αρκούσαν.

Είναι γεγονός. Όλα σήμερα είναι πιο γρήγορα. Emoticons, yolo, snapchat, vines και βίντεο που φορτώνουν σε δευτερόλεπτα χάρη στο 4G – αν δεν φορτώσει άμεσα, απλώς το κλείνουν. Μοιάζει να καθορίζει η νέα γενιά τα trends στο μάρκετινγκ, στη μόδα, στον κώδικα επικοινωνίας, στις σχέσεις και οι μεγαλύτερες γενιές τρέχουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις και τα θέλω τους: οι γονείς, οι καθηγητές, οι πωλητές, οι διευθυντές και οι CEO των εταιριών που παράγουν προϊόντα που τους αφορούν.

Το kariera.gr βάζει για πρώτη φορά στο παιχνίδι τις εργασιακές απαιτήσεις αυτής της απαιτητικής και προσοντούχας γενιάς. Το ζήσαμε όσοι παρακολουθήσαμε την παρουσίασή της στο κλειστό γυμναστήριο του Deree. Μπορείτε να δείτε όλα τα αποτελέσματα εδώ.
Απορρίπτουν το Δημόσιο, απορρίπτουν την έλλειψη ήθους, απορρίπτουν την ανακολουθία μεταξύ υποσχέσεων και πραγματικότητας. Επιβραβεύουν τις ελληνικές εταιρίες που ξεχωρίζουν για τη συμπεριφορά τους στο ανθρώπινο δυναμικό και τις εταιρίες εκείνες που σχεδιάζουν graduate trainee programs. Δείτε το videographic εδώ.

Τι ζητούν, λοιπόν, οι νέοι; Διαφάνεια, ήθος, σεβασμό, δικαιοσύνη και μια νέα, μεγάλη ιδέα. Οι μαθητές του 1986, που έδωσαν το μάθημα της έκθεσης με θέμα τη φιλία, έγιναν γιατροί, δικηγόροι, μάνατζερς και στελέχη τραπεζικών επιχειρήσεων. Η γενιά Υ συνειδητοποίησε πως αυτό το όνειρο ζωής δεν βγαίνει. Τολμούν το επιχειρείν με μια δική τους επιχείρηση που θα βασιστεί σε μια δική τους μεγάλη ιδέα, διστάζουν να φύγουν για το εξωτερικό, αν και μεγάλο ποσοστό τους θα το ήθελε πολύ, τολμούν να ονειρευτούν ένα εργασιακό μέλλον πιο φωτεινό, διάφανο, αξιοκρατικό και ουσιαστικό. Θα τους το εξασφαλίσουμε;

Copyright: Visual Generation, www.shutterstock.com

Δημήτρης Παπαδόπουλος, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr