Η αναζήτηση εργασίας είναι χωρίς αμφιβολία μία αρκετά επίπονη και συγχρόνως χρονοβόρα διαδικασία. Ακόμη πιο δύσκολο, ωστόσο, είναι η αναζήτηση μιας εργασίας που να σχετίζεται με τις σπουδές μας, με τα όνειρά μας, με «αυτό που θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε». Ένα ερώτημα στο οποίο καλούμαι συχνά να απαντήσω στους τελειόφοιτους του ALBA είναι πώς θα βρούμε τη δουλειά που θέλουμε, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή που οι εταιρίες έχουν παγώσει τις προσλήψεις ή που ελάχιστες θέσεις προκηρύσσονται; Αυτό που συνιστώ στους φοιτητές και γενικότερα στα νεαρά άτομα που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους είναι, κατ’ αρχάς, να μην απογοητεύονται και κυρίως να μην εγκαταλείπουν τα όνειρά τους παρά τις οποιεσδήποτε πιέσεις που μπορεί να δεχθούν. Ακόμη, η μεθοδικότητα και η συστηματική αναζήτηση αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα να βρεθούν στην επιθυμητή εργασία. Είναι, τέλος, σημαντικό να κυνηγούν θέσεις που σχετίζονται με την ειδικότητά τους και ας μην είναι αυτή καθεαυτή η θέση που επιθυμούν.

Παραθέτω μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν τους νέους να βρουν την εργασία που θέλουν:
– Υπομονή και επιμονή: Η αναζήτηση μιας εργασίας που να σχετίζεται με τις δεξιότητες και την ειδικότητά μας είναι σαν την απώλεια βάρους. Θέλει χρόνο και επιμονή. Προτείνω να στέλνετε βιογραφικά σε καθημερινή βάση και να είστε επιμελείς. Μπορεί να πάρει μήνες ή και χρόνια μέχρι να βρείτε την ιδανική δουλειά.

– Αξιοποιήστε το Διαδίκτυο: Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας όπου μπορείτε να βρείτε αγγελίες τόσο για την εγχώρια όσο και για τη διεθνή αγορά. Πέρα από τις γνωστές ιστοσελίδες (Kariera, CareerBuilder, Monster, Skywalker κ.λπ.) υπάρχουν και αρκετές εξειδικευμένες, διεθνείς όμως, ιστοσελίδες που αφορούν συγκεκριμένες ειδικότητες. Αναζητήστε τις στο Google.

– Δεχθείτε μια θέση που να προσφέρει σημαντική εμπειρία και ας μην είναι η ιδανική: Το να δεχθείτε μια θέση που να μη σχετίζεται με τις σπουδές σας ή με τον τελικό σας στόχο δεν σημαίνει ότι έχετε εγκαταλείψει το όνειρό σας. Ξεκινήστε από κάπου που μπορεί να αναπτύξετε συγκεκριμένες δεξιότητες που θα χρειαστούν για να φτάσετε στον στόχο σας.

– Δεχθείτε μια θέση μερικής απασχόλησης ή ορισμένου χρόνου: Οι προσωρινές θέσεις εργασίας ή μερικής απασχόλησης πολλές φορές οδηγούν σε «μόνιμες» θέσεις, όπως έχει συμβεί πολλές φορές σε τελειόφοιτους του ALBA. Επιπλέον, το να δεχθείτε μια θέση μερικής απασχόλησης ή ορισμένου χρόνου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε την πολυπόθητη εμπειρία που οι εταιρίες ζητούν να έχετε προκειμένου να σας προσλάβουν.

– Επεκτείνετε τον κύκλο σας (networking): Γνωρίστε ανθρώπους που ήδη εργάζονται στον χώρο που επιθυμείτε. Είναι ο ιδανικότερος τρόπος να διευρύνετε τον κύκλο επαφών σας και να ενημερώνεστε για νέες ευκαιρίες στον κλάδο σας. Συμμετέχετε σε ημερίδες, διαλέξεις και διάφορες σχετικές εκδηλώσεις όπου συγκεντρώνονται στελέχη του χώρου που σας ενδιαφέρει. Μην ξεχνάτε να φέρετε αντίγραφα του βιογραφικού σας ή και επαγγελματικές κάρτες. Στo Γραφείο Σταδιοδρομίας και Αποφοίτων του ALBA Graduate Business School, για παράδειγμα, συχνά διοργανώνουμε εκδηλώσεις καριέρας που ενθαρρύνουν το networking ανάμεσα σε φοιτητές/αποφοίτους και εξειδικευμένους επαγγελματίες ούτως ώστε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις επαφές αυτές όταν τις χρειαστούν.

Καλή επιτυχία. Και μην ξεχνάτε: μην εγκαταλείπετε τα όνειρά σας!