Αναζητάς δουλειά και δεν έχεις πάρει το πτυχίο σου; Η έλλειψη του επίσημου χαρτιού σε εμποδίζει να υποβάλεις αίτηση για μια θέση εργασίας, που ξέρεις ότι μπορείς να την κάνεις πολύ καλά; Ανησυχείς μήπως στη συνέντευξη, όταν πεις την αλήθεια σου δείξουν την πόρτα της εξόδου;

Ένα είναι βέβαιο. Ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που πήγαν στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν πήραν ποτέ το πτυχίο τους. Μπορεί να ξεκίνησες αμέσως δουλειά ή να ανέλαβες οικογενειακές υποχρεώσεις και να άφησες τις σπουδές σου. Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο, μάλλον δεν σου είχε δημιουργήσει πρόβλημα.
 
Τι γίνεται όμως, στην παρούσα φάση, που το ποσοστό της ανεργίας είναι πολύ υψηλό; Το πτυχίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας γίνεται ακόμη πιο σκληρός.

Στις περιπτώσεις αυτές πολλοί υποψήφιοι μπαίνουν στον πειρασμό να πουν ψέματα, να γράψουν δηλαδή στο βιογραφικό τους ότι έχουν πάρει το πτυχίο ή το δίπλωμά των σπουδών τους.

Σίγουρα όμως μία τέτοια κίνηση δεν είναι η σοφότερη. Είναι καλύτερα να γράψεις στο CV σου ότι έχεις φοιτήσει κάποια χρόνια στο πανεπιστήμιο και να βάλεις στην ενότητα εκπαίδευση «τελειόφοιτος» και το όνομα του ιδρύματος.
Άλλωστε πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποκαλυφθεί η αλήθεια αν προσληφθείς και σου ζητηθούν αποδεικτικά σπουδών.

Το ίδιο πρέπει να κάνεις και όταν διεκδικείς μία θέση εργασίας online, που απαιτεί πτυχίο. Πρέπει να πεις την αλήθεια, ρισκάροντας το γεγονός ότι μπορεί να βρεις εκτός της τελικής λίστας υποψηφίων. Στην περίπτωση αυτή, είναι καλό να χρησιμοποιήσεις άλλα μέσα, όπως για παράδειγμα, να αξιοποιήσεις τη δικτύωση, το networking.

Μόνο μέσω επαφών θα μπορέσεις να πείσεις κάποιον να σου δώσει μία ευκαιρία και να προχωρήσεις στο δεύτερο βήμα που είναι η συνέντευξη. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να αναδείξεις τις δεξιότητες και τις ικανότητες σου, αλλά και την εργασιακή σου εμπειρία και να «αποδείξεις» ότι το επίσημο πιστοποιητικό του πανεπιστημίου δεν έχει να σου προσφέρει κάτι παραπάνω στην παρούσα φάση.

Βέβαια, υπάρχει πάντα η εναλλακτική να επιστρέψεις στις σπουδές σου και να αποκτήσεις το πολυπόθητο πτυχίο, τονώνοντας έτσι την αυτοπεποίθηση σου.
Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι η επιστροφή στα θρανία σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί να σου προσφέρει ουσιαστική γνώση!

Αφήστε το σχόλιό σας…