Το kariera.gr και η Μίνα Μπαγιώτα συζητούν με τον Γρηγόρη Φαρμάκη, Διευθύνοντα σύμβουλο της Agilis ΑΕ Στατιστικής και Πληροφορικής για το αν πρέπει να μείνεις ή να φύγεις από την Ελλάδα για να βρεις δουλειά

Η ανεργία των νέων είναι πολύ υψηλή και τα μηνύματα της αγοράς δεν αφήνουν κανένα παράθυρο αισιοδοξίας για τους νέους πτυχιούχους. Βλέπετε να ανατρέπεται το αρνητικό κλίμα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια;

Το αρνητικό κλίμα δεν θα ανατραπεί τόσο εύκολα, και δη όσο καθυστερούμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αλλά ευκαιρίες θα αρχίσουν σύντομα να εμφανίζονται. Μας περιμένει μια δύσκολη δεκαετία κατά την οποία η ελληνική οικονομία θα πρέπει να στραφεί από την κατανάλωση στην παραγωγή. Για να το πούμε σχηματικά, ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουν δουλειά και να μετακινηθούν από το Δημόσιο, τις υπηρεσίες και το εμπόριο σε νέες παραγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες. Ευκαιρίες δουλειάς θα αρχίσουν σύντομα να δημιουργούνται με όλο και μεγαλύτερο ρυθμό, αλλά πιθανότατα θα είναι σε εντελώς διαφορετικούς τομείς ή και ειδικότητες απ’ ότι θεωρούσαμε μέχρι τώρα δεδομένο.

Έτσι, όσοι νέοι επιστήμονες θα είναι προετοιμασμένοι να δοκιμάσουν τα ταλέντα, τις ικανότητες και τις γνώσεις τους σε δουλειές που δεν είναι απαραίτητα αυτό που σπούδασαν με τη στενή έννοια, θα έχουν σίγουρα απρόσμενες ευκαιρίες. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό: το πανεπιστήμιο μας εφοδιάζει πάνω από όλα τ’ άλλα με τρόπο σκέψης και αυτός σε καμία περίπτωση δεν πάει χαμένος αν τον αξιοποιήσουμε σε ένα άλλο πεδίο. Πρέπει με άλλα λόγια να απαλλαγούμε από τις νεοελληνικές προκαταλήψεις, και αυτό θα έπρεπε να το κάνουμε ακόμα κι αν δεν υπήρχε η κρίση.

Πολλοί δηλώνουν έτοιμοι να αναζητήσουν την επαγγελματική τους τύχη στο εξωτερικό. Πιστεύετε ότι αυτή είναι η καλύτερη επιλογή; Πόσο εύκολο είναι για έναν Έλληνα να προσαρμοστεί στο εξωτερικό; Τα ελληνικά στελέχη θεωρούνται ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά;

Το εξωτερικό είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή για όσους νοιώθουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει γενική απάντηση-προτροπή. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να σπαταλιέται κάποιος αν έχει την ευκαιρία ή την επιλογή να είναι δημιουργικός και ευτυχισμένος αλλού. Εξ’ άλλου εγώ θέλω να βλέπω τον απόπλου των ανθρώπων που έχουν το κουράγιο να τολμήσουν αλλού σαν μια, υποσυνείδητη πολλές φορές, πολιτική πράξη: χτυπούν οργισμένα την πόρτα πίσω τους σε μια χώρα που αρνείται πεισματικά να αλλάξει. Σε τελευταία ανάλυση, αν Δημοκρατία είναι να δέχεσαι τις επιλογές της πλειοψηφίας των συμπολιτών σου, Ελευθερία είναι να μπορείς να επιλέξεις το ποιοί θα είναι οι συμπολίτες σου.

Η επιλογή βέβαια εξαρτάται όμως από παράγοντες όπως η ειδικότητα, η χώρα, τα άλλα προσόντα. Εκατοντάδες νέοι γιατροί και μηχανικοί βρίσκουν για παράδειγμα εύκολα καλές δουλειές σε άλλες χώρες. Είναι γνωστή η εικόνα του Έλληνα επιστήμονα που διαπρέπει στον ακαδημαϊκό χώρο στο εξωτερικό, και σε αυτήν πρέπει να προσθέσουμε και χιλιάδες λιγότερο προβεβλημένους επαγγελματίες και επιχειρηματίες.  Αναρωτιέμαι όμως αν οι απόφοιτοι της μεγάλης άμορφης μάζας των αρκετών μέτριων πανεπιστημίων έχουν πραγματικά τα προσόντα να βρουν δουλειά σε πιο απαιτητικές αγορές εργασίας. Και φοβάμαι ότι αυτό που δεν δίνουν πολλά πανεπιστήμια, δεν είναι οι γνώσεις, αλλά ο τρόπος σκέψης και δουλειάς.

Έχοντας τεράστια εμπειρία από τη διεθνή αγορά -μια που η εταιρία σας αναλαμβάνει έργα κυρίως στο εξωτερικό, ποιες θα λέγατε ότι είναι οι μεγαλύτερες και πιο σημαντικές διαφορές με την ελληνική αγορά;

Οι διαφορές είναι πολλές και η απόσταση που έχουμε να καλύψουμε μεγάλη, γι’αυτό και πρέπει να βιαστούμε. Από την γραφειοκρατία μέχρι τις ελληνικές αγκυλώσεις των κλειστών επαγγελμάτων και από την απαρχαιωμένη και αντιπαραγωγική εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία – η οποία σημειωτέον λειτουργεί ως αντικίνητρο για προσλήψεις – έως την ίδια την εργασιακή και επιχειρηματική κουλτούρα.

Θα ήθελα όμως να επικεντρωθώ σε αυτήν που θεωρώ πιο σημαντική: την γενικευμένη πλέον αίσθηση έλλειψης αξιοκρατίας, την βαθειά απογοήτευση ότι στους δικούς μας επιχειρηματικούς και εργασιακούς στίβους δεν υπάρχει fair game. Έχοντας κάνει δεκάδες συνεντεύξεις προσλήψεων τα τελευταία χρόνια, δεν σταματάει ποτέ να με σοκάρει η δικαιολογημένη πολλές φορές αίσθηση των υποψηφίων, ότι και στον ιδιωτικό τομέα ακόμη χρειάζονται γνωριμίες για να προσληφθείς και να εξελιχθείς. Αυτό είναι αντικίνητρο στο να επενδύσει κάποιος κόπο και προσπάθεια για την ουσιαστική του προσωπική εξέλιξη. Σε αυτό φταίει η θεσμική μας ανεπάρκεια, η διαφθορά της συνδιαλλαγής με το πολιτικό σύστημα και την κρατική γραφειοκρατία, αλλά και η καθημερινή μας κουλτούρα: ο Έλληνας φοιτητής βλέπει συμφοιτητές του να περνάνε μαθήματα ή να επιλέγονται σε μεταπτυχιακά με πολιτικό μέσο και βγαίνει στην αγορά εργασίας με την κυνική απογοήτευση ότι τα πράγματα είναι έτσι. Ένας φοιτητής ευρωπαϊκού πανεπιστημίου, που δεν τολμάει ούτε να αντιγράψει, βλέπει μια αγορά εργασίας όπου μετράει η προσωπική επίδοση. Το που οδηγεί αυτή η διαφορά, το ζούμε ήδη.

Ποιο είναι το “μυστικό” με το οποίο ένας υποψήφιος κερδίζει σήμερα, σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον, τον εργοδότη;  

Η κρίση μειώνει τα περιθώρια λάθους αλλά και τις περιττές προσλήψεις και κάνει τους εργοδότες πολύ προσεκτικούς στο πως θα καλύψουν μια πολύτιμη πια θέση εργασίας. Αυτό βέβαια είναι από μια άποψη καλό γιατί μας κάνει όλους, εργοδότες και υποψηφίους να επιστρέψουμε στην ουσία που είχαμε εν πολλοίς λησμονήσει. Και αυτή η ουσία είναι η καλή και σε βάθος γνώση του αντικειμένου των σπουδών, ο τρόπος σκέψης, η δημιουργικότητα και κυρίως η θέληση για μάθηση και ουσιαστική προσωπική εξέλιξη, η σοβαρότητα με λίγα λόγια που παρουσιάζεται από την αποστολή του βιογραφικού μέχρι και την τελευταία συνέντευξη. Φυσικά αυτή η επιστροφή στην ουσία έχει να κάνει και με αποφάσεις και επιλογές ήδη κατά την διάρκεια των σπουδών. Επιλογές μαθημάτων, μεταπτυχιακών προγραμμάτων ακόμα και των φοιτητικών εργασιών. Τα πράγματα που φαίνονταν hot και sexy πριν λίγα χρόνια μπορεί να είναι περιττές πολυτέλειες σήμερα, στην εποχή της ουσίας.