Αναρωτιέστε αν έχετε επιλέξει τη δουλειά που ονειρευόσασταν; Πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμη χώρος για βελτίωση στα επαγγελματικά σας; Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξετε αντικείμενο εργασίας;
Σίγουρα εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα πόσο ευχαριστημένοι είσαστε από την καριέρα σας. Ωστόσο αν η επιλογή σας δεν σας ικανοποιεί, μην μένετε αδρανείς. Σχεδιάστε τα επόμενα βήματα και αναζητήστε νέες προκλήσεις στον επαγγελματικό στίβο.
Το παρακάτω τεστ του Αμερικανού συγγραφέα και συμβούλου σταδιοδρομίας Dale Kurow, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν είσαστε στο σωστό δρόμο. Απαντήστε ναι ή όχι στα ερωτήματα που ακολουθούν. Η κάθε θετική απάντηση μετράει ένα βαθμό. Στο τέλος προσθέστε το τελικό άθροισμα και δείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε.

1. Ανυπομονώ να πάω στο γραφείο.
2. Συζητάω  για την δουλειά μου με θετικό τρόπο.
3. Έχω αναλάβει την εκπαίδευση ενός νεοεισερχόμενου συναδέλφου ή θέλω να το κάνω.
4. Δεν φοβάμαι μήπως μείνω εκτός χώρου, γιατί έχω τα προσόντα για να σταθώ στα πόδια μου.
5. Ξέρω πώς να κάνω διασυνδέσεις στον επαγγελματικό μου κλάδο και να «πουλήσω» τα δυνατά μου στοιχεία.
6. Οι άνθρωποι που με συναντούν εκτός δουλειάς μου ζητάνε επαγγελματικές συμβουλές.
7. Έχω πετύχει μία καλή ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
8. Τα χρήματα δεν αποτελούν κίνητρο στην απόφασή μου να κάνω το επόμενο βήμα στην καριέρα μου.
9. Μαθαίνω από τους συνεργάτες μου και απολαμβάνω να δουλεύω μαζί τους.
10. Εάν επιλέξω να κάνω τη δική μου εταιρία, διαθέτω ένα δίκτυο από επαγγελματίες στους οποίους μπορώ να απευθυνθώ για συμβουλές και ενθάρρυνση.
11. Νοιώθω ενθουσιασμένος για τα καινούργια projects που θα αναλάβω, καθώς οι άλλοι με θεωρούν δημιουργικό.
12. Όταν αντιμετωπίζω μία αναποδιά στο γραφείο συνέρχομαι γρήγορα γιατί έχω σημαντικά αποθέματα ενέργειας και αυτοπεποίθησης.
13. Κινητοποιώ ο ίδιος τον εαυτό μου και κάνω περισσότερα πράγματα από τα καθήκοντά που μου έχουν αναθέσει.
14. Σήμερα που μιλάμε, διαθέτω ένα πολύ καλογραμμένο βιογραφικό.
15. Είμαι αισιόδοξος για τις μελλοντικές μου προσδοκίες.
16. Ξέρω που θέλω να είμαι σε πέντε χρόνια.
17. Ξέρω που θέλω να είμαι σε ένα χρόνο.
18. Είμαι αντικειμενικός στην κρίση μου για τα θέματα του γραφείου.
19. Σέβομαι το αφεντικό μου.
20. Είμαι σε θέση να συνεργαστώ παραγωγικά ακόμη και με τους πιο δύσκολους συναδέλφους ή πελάτες της επιχείρησης.
21. Ξέρω πώς να χειριστώ αποτελεσματικά τα ήθη και τους άγραφους νόμους του γραφείου.
22. Έχω την απαραίτητη εκπαίδευση, ώστε να κάνω σωστά τη δουλειά μου.
23. Το αφεντικό μου με στηρίζει και μου δίνει την ευκαιρία να εξελιχθώ.
24. Δουλεύω σε μια εταιρία ή συνεργάζομαι με πελάτες που διαθέτουν ακεραιότητα.
25. Παρακολουθώ εκπαιδευτικές συναντήσεις του επαγγελματικού συλλόγου ή του σωματείου στο οποίο ανήκω,  για να επικαιροποιώ τις γνώσεις μου στο αντικείμενό μου.

21-25 βαθμοί: Συγχαρητήρια, αγαπάτε τη δουλειά σας. Μην σταματάτε να βελτιώνεστε. Εξετάστε το ενδεχόμενο να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο ή να ξεκινήστε την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας.

16-20 βαθμοί: Τα πάτε πολύ καλά. Έχετε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Συζητήστε με το αφεντικό σας σχετικά με τις ευκαιρίες που μπορείτε να αξιοποιήσετε ή τις προκλήσεις που παρουσιάζονται.

11-15 βαθμοί: Τα πηγαίνετε αρκετά καλά. Υπάρχει όμως ακόμη χώρος για βελτίωση. Προσπαθήστε να ενταχθείτε σε έναν επαγγελματικό σωματείο ή σύλλογο για να βελτιώσετε το δίκτυο των επαφών σας και να πληροφορηθείτε και για άλλες ευκαιρίες που παρουσιάζει ο κλάδος σας.

6-10 βαθμοί: Πράγματι, χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά. Απευθυνθείτε στο δίκτυο των συναδέλφων και των φίλων σας και συζητήστε διαφορετικές επιλογές καριέρας. Προσπαθήστε να βρείτε έναν μέντορα που θα σας καθοδηγήσει, θα σας υποστηρίξει και θα σας δώσει μία νέα προοπτική.

0-5 βαθμοί: Δεν είστε μόνοι. Χρειάζεται χρόνος και πάθος για να βρείτε τη σωστή διαδρομή στη ζωή. Δείτε αυτό το τεστ σαν αφετηρία για να ξεκινήσετε τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε. Κάντε μία αποτίμηση της καριέρας σας και εξετάστε το ενδεχόμενο να δουλέψετε με έναν σύμβουλο σταδιοδρομίας προκειμένου να αποσαφηνίσετε τους επαγγελματικούς σας στόχους. Να θυμάστε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν επιτύχει γιατί επέλεξαν δουλειές που αγαπούσανε πραγματικά!