ἐθέλω: θέλω, εἶμαι πρόθυμος, ποθῶ, εὔχομαι, ἐπιθυμῶ.

«Θέλω να βρω εργασία»
«Θέλω να αποκτήσω εμπειρία»
«Θέλω να εργαστώ στο αντικείμενό μου»
Εθελοντές στους στόχους μας, κόντρα στην εποχή που μας καλεί να ξεχάσουμε τα όνειρα και τα θέλω μας, που μας παγιώνει σε σκέψεις και στερεότυπα σύμφωνα με την πεπατημένη ζήτηση της αγοράς, που μας υποχρεώνει σε αδράνεια τυχόν «δεν πληρούμε τις προϋποθέσεις».

Ας το πάρουμε όμως απ’ την αρχή… Με τ’ όνομά μου πρωτοστάτη και ηχώ της έννοιας που πραγματεύεται το σημερινό άρθρο και της νέας πρωτοβουλίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Volunteer4Greece, θα εξετάσουμε τον Εθελοντισμό και τις δυνατότητες που πλέον προσφέρονται. Η κοινωνική αυτή ενέργεια, έρχεται να πάρει οργανωμένη μορφή μέσω αυτής της νέας πλατφόρμας αναζήτησης εθελοντικής εργασίας (www.Volunteer4Greece.gr), που θα λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ εθελοντών και Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων ή Εθελοντικών ομάδων. Ο συντονισμός της, προκύπτει από μία ομάδα νέων επαγγελματιών, με βάση την Ελλάδα και το εξωτερικό, και υποστηρίζεται από ένα ευρύ δίκτυο χορηγών επικοινωνίας. Η υπηρεσία παρέχεται χωρίς κόστος τόσο στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όσο και στους εθελοντές και βασίζεται στη σκέψη, όπως ανέφερε η Μ.Παπαθάνου εκ των συνιδρυτών αυτής, «να καλυφθούν συγκεκριμένες εθελοντικές θέσεις και να βρουν ανταπόκριση όσοι επιθυμούν να προσφέρουν το χρόνο τους εθελοντικά και δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν».

Γιατί όμως να κινηθείτε προς τον Εθελοντισμό, αντί να αναμένετε για μια έμμισθη εργασία; Τι έχει να προσφέρει σε εσάς, πέραν του ότι ο φαινομενικός σκοπός αυτής της ενέργειας είναι η προσφορά προς τους άλλους; Κατέχοντας ως χώρα, το χαμηλότερο ποσοστό εθελοντισμού (0,3%) ανάμεσα σε 27 χώρες της Ε.Ε., όντας ενήμεροι ότι το κράτος δεν δύναται να προσφέρει εργασιακές θέσεις όπως παλαιότερα, έχοντας πολλαπλασιάσει τις ανάγκες του ο μέσος άνθρωπος και ενώ το περιβάλλον και τα ζώα έχουν παραμεληθεί, αν όχι εγκαταληφθεί· τώρα είναι η στιγμή να ξαναγεννηθεί ο Εθελοντισμός. «Τώρα που η κοινωνία μας βρίσκεται στη δυσκολότερη στιγμή της, ήρθε η ώρα να αφήσουμε το προσωπικό συμφέρον και να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε ο ένας για τον άλλο», αναφέρει ο Γ.Κλειβοκιώτης, συνιδρυτής του Volunteer4Greece. Οι περισσότεροι νέοι προβληματίζονται για το πώς θα αποκτήσουν το πρώτο χρονικό ποσοστό εμπειρίας τους, ώστε να διεκδικήσουν μια «θέση στον παράδεισο» της οικονομίας. «Ένας πολύ καλός τρόπος να αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία είναι μέσω του εθελοντισμού», σχολιάζει η Μ.Παπαθάνου. Ακριβώς για αυτό το λόγο «το kariera.gr είναι partner της προσπάθειας και οι αγγελίες του Volunteer4greece θα αναδημοσιεύονται στην κατηγορία Εθελοντικές Εργασίες» προσθέτει ο Αλέξανδρος Φουρλής. Παράλληλα, οι μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες καταλήγουν να απογοητεύονται, όταν, ενώ έχουν κάθε πρόθεση και αντοχή για να αξιοποιήσουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους, χρειάζεται να κάτσουν σπίτι τους σχεδόν άπραγοι. Τέλος, όσο οι άνεργοι αναζητούν έμμισθη εργασία, αδυνατούν να αξιοποιήσουν το χρόνο τους εναλλακτικά και εποικοδομητικά, με αποτέλεσμα να αδρανούν και να καταπέφτουν.

Η λύση, με απλά λόγια; Μια δυναμική πνοή προσφέρεται σε όσους επιθυμούν να απασχοληθούν σε δράσεις εθελοντισμού, μέσω της πρωτοβουλίας Volunteer4Greece. Με άμεση πρόσβαση σε ευκαιρίες, οι εθελοντές θα μαθαίνουν πλέον οργανισμούς που δεν γνώριζαν, θα βρίσκουν θέσεις ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, την περιοχή, τον τομέα, τις δεξιότητές τους, θα λαμβάνουν πληροφορίες μέσα από ένα εύκολα διαχειρίσιμο περιβάλλον και θα εντάσσονται στο δυναμικό των οργανισμών. Επιπλέον, θα ανοίγονται δυνατότητες γνωριμίας και δικτύωσης με άτομα ιδίου αντικειμένου, μιας και «στις εθελοντικές ομάδες γνωρίζεις τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους», συμπληρώνει ο Α.Φουρλής. Η πλατφόρμα φιλοξενεί πάνω από 70 οργανισμούς και 130 θέσεις εθελοντικής εργασίας, ενώ σε εξέλιξη είναι η επικοινωνία με περισσότερους από 500 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για τη συνεχή ανανέωση και εμπλουτισμό της βάσης της. Συνεπώς, οι εθελοντές μπορούν να επιλέξουν, ανάλογα με το ενδιαφέρον και τις ικανότητές τους, να πλοηγούνται στις ξεχωριστές ανά οργανισμό σελίδες, να εξετάζουν τις δράσεις και τους ίδιους τους οργανισμούς και να αιτούνται εθελοντική εργασία.

Μια νέα εποχή εναλλακτικής εργασίας και έγνοιας προς την ευημερία του κοινωνικού συνόλου έχει ήδη δώσει το πρώτο της αποτύπωμα. Κι όπως δηλώνουν οι συνιδρυτές του Volunteer4Greece Γιώργος Κλειβοκιώτης, Μυρτώ Παπαθάνου και Αλέξανδρος Φουρλής, «στο Volunteer4Greece, πιστεύουμε ότι εάν συνδυάσουμε το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας με αξιόλογες μη κερδοσκοπικές πρωτοβουλίες, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι θεαματικά για την Ελλάδα, το κοινωνικό σύνολο και το άτομο».

“Δεν βρισκόμαστε στον κόσμο για να κάνουμε τα πάντα, αλλά για να κάνουμε κάτι”.
Henry David Thoreau
“Θα περάσω από τον κόσμο μόνο μια φορά. Γι’ αυτό, ό,τι καλό ή όποια πράξη καλοσύνης μπορώ να κάνω, πρέπει να την κάνω τώρα. Δεν πρέπει να την αναβάλω ή να την αμελήσω γιατί δεν θα ξαναπεράσω από εδώ”.
Mahatma Gandhi
“Το θαύμα είναι το εξής: όσο περισσότερα μοιραζόμαστε τόσα περισσότερα έχουμε”
Leonard Nimoy

[Περισσότερες πληροφορίες για την πλατφόρμα αναζήτησης εθελοντικής εργασίας, θα βρείτε εδώ: www.Volunteer4Greece.gr]

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτιδα kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…