Κωνσταντίνος Παπαχατζής, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρίας συμβούλων επιχειρήσεων ΑΝΑΔΕΙΞΗ

Η ανεργία έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Μπορεί στο ξεκίνημα της να έπληττε κυρίως όσους δεν είχαν εργασιακή εμπειρία ή εργαζόμενους με χαμηλές θέσεις εργασίας, πλέον, όμως φαίνεται ότι αγγίζει όλο και περισσότερο και τα μεσαία και υψηλόβαθμα στελέχη, απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης.

Όσο για τους νέους ή όσους ολοκλήρωσαν πρόσφατα τις σπουδές τους εκτός Ελλάδας δείχνουν διατεθειμένοι να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο και εκεί η κατάσταση να είναι ιδιαίτερα καλύτερη (αυξημένη ανεργία σε πολλές χώρες της Ευρώπης). Παράλληλα τα προσόντα που απαιτούνται (αλλά και ο ανταγωνισμός) είναι ιδιαίτερα αυξημένα, ενώ πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το υψηλό κόστος διαβίωσης για έναν έλληνα εργαζόμενο που θα πάρει την απόφαση να γίνει οικονομικός μετανάστης.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι επιλογές όσων αναζητούν εργασία δεν είναι πολλές. Η βασική, ωστόσο, επιλογή πρέπει να είναι η ευελιξία. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να στοχεύσουν και σε εναλλακτικές μορφές απασχόλησης ( στο εξωτερικό αποτελούν ήδη μια συνηθισμένη επιλογή) πέρα από την μισθωτή εργασία. Τέτοιες επιλογές μπορεί να είναι: η εργασία με σύμβαση έργου (συμφωνία με μια εταιρία για την ανάληψη ενός έργου που θα ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο πχ η χειμερινή διαφημιστική καμπάνια ενός νέου προϊόντος, η ανάπτυξη και τοποθέτηση σε αγορά του εξωτερικού, ολοκλήρωση ενός τεχνικού έργου ή ενός φορολογικού ελέγχου το καλοκαίρι κ.α).  Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η part time εργασία (για 4, 5 ή 6 ώρες, αντί για το κλασσικό οκτάωρο που εξυπηρετεί τόσο την εταιρία-χαμηλότερες εισφορές όσο συχνά και τον εργαζόμενο πχ μητέρα με ανήλικα παιδιά). Επίσης, η on-a-project-basis εργασία (δηλαδή η ανάληψη ενός έργου μέχρι την ολοκλήρωση του, χωρίς να ενδιαφέρει την επιχείρηση αν θα γίνει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς η αμοιβή είναι προκαθορισμένη πχ έρευνα αγοράς, εκπαίδευση σε υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα κλπ). Αλλά, και η εργασία με ποσοστά και προμήθειες (κυρίως για στελέχη πωλήσεων, όπου αμείβονται βάση αποτελεσμάτων και όχι με σταθερές αποδοχές). Η μέθοδος του outsourcing (εξωτερικός συνεργάτης που διαχειρίζεται πολλά θέματα της εταιρίας σχεδόν σε καθημερινή βάση, όπως λογιστικά, φοροτεχνικά ή νομικά, χωρίς ωστόσο να έχει άλλα δικαιώματα δηλαδή 14 μισθούς, ένσημα, άδεια κ.α). Όμως, ευελιξία χρειάζεται και στην επιλογή αντικειμένου εργασίας ή ακόμη και αλλαγή κατεύθυνσης αν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Για παράδειγμα ένας μηχανικός να εξετάσει το ενδεχόμενο να ασχοληθεί και με τις -τεχνικές- πωλήσεις, ή ένα στέλεχος του marketing να ασχοληθεί και με την διεθνή ανάπτυξη-εξαγωγές. Τέλος, απαραίτητος είναι και ο εμπλουτισμός γνώσεων και δεξιοτήτων ως ενίσχυση της προσωπικής υποψηφιότητας (επένδυση στις ξένες γλώσσες, εκμάθηση νέων προγραμμάτων στους υπολογιστές κ.α.) Οι επιλογές αυτές οδηγούν στην διατήρηση της απασχολησιμότητας και της καλύτερης ψυχολογίας όσων βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για λόγους που δεν συνδέονται με τις επαγγελματικές δεξιότητες τους.

Αφήστε το σχόλιό σας…