Ποιες είναι οι κοινότητες των Προγραμματιστών και πώς μπορούν να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς και να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου;

Ξεκινάμε με τα καλά νέα: αν είσαι developer ή γενικώς η δουλειά σου σχετίζεται με τον Προγραμματισμό, οι νέες ευκαιρίες για εργασία είναι με το μέρος σου! Με την ίδια ευνοϊκή συγκυρία που θα υπήρχε, και αν ήσουν χαλκουργός στην Εποχή του Χαλκού!

Ζούμε στην εποχή που όλο και περισσότερο μερίδιο της αγοράς εργασίας βασίζεται στο Programming. Πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι πάνω από το 90% των επαγγελμάτων σήμερα βασίζεται σε Ψηφιακές Δεξιότητες όπως ο Προγραμματισμός. Παράλληλα η Eurostat (δηλαδή η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) έδειξε ότι οι επαγγελματίες στον Προγραμματισμό και το ICT (Information and Communications Technology) αυξήθηκαν κατά 40% (!) από το 2011 ως το 2019.

Αυτή η αυξανόμενη κοινότητα προγραμματιστών, το community, στην πραγματικότητα απαρτίζεται από πολλά επιμέρους communities που συνδέουν ανθρώπους που μπορεί να έχουν:

  • Κοινό παρονομαστή όσον αφορά τις Τεχνολογίες που χρησιμοποιούν (Π.χ. συσπειρώνονται από τη μία οι Προγραμματιστές της Google και από την άλλη της Apple. Ή φτιάχνουν κοινότητες οι Προγραμματιστές που κάνουν focus σε υπηρεσίες της Amazon, της Ibm κλπ)
  • Κοινά ενδιαφέροντα και επιδιώξεις (Π.χ. Game Developers, που συμμετέχουν σε events όπως το Global Game Jam που γίνεται σε πολλά μέρη του κόσμου όπως και στην Αθήνα / Data Scientists / λάτρεις του Machine Learning κ.ά)
  • Κοινά προβλήματα (Π.χ. bugs, προβλήματα αρχιτεκτονικής προγραμματισμού, δυσανάγνωστου κώδικα κλπ)
  • Κοινές γλώσσες προγραμματισμού (Python, Java, Ruby, C, C++ κλπ)
  • Ή και κοινό φύλο (π.χ. οι γυναίκες που ασχολούνται με τον Προγραμματισμό αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια και έχουν φτιάξει communities όπως το Women who Code κ.ά)
Women who code

Γιατί να συμμετέχεις σε community Προγραμματιστών;

Γιατί μέσα στα Communities αυτά, αλληλεπιδράς με «συναδέλφους» σου ή μελλοντικούς σου εργοδότες, βρίσκεις λύσεις σε προβλήματα κώδικα, μοιράζεσαι γνώση, καθοδήγηση, mentorship, πολύτιμα εργαλεία και coding reviews. Και μαζί με όλα αυτά, υπάρχει ένα ακόμα σημαντικό όφελος:

Αφουγκράζεσαι την αγορά, μαθαίνεις για ανοικτές θέσεις εργασίας, για ευκαιρίες που πρέπει να διεκδικήσεις, και συνεπώς μπορείς να βρεις δουλειά, που μπορεί να μην έχει καν δημοσιευθεί στα κλασικά job listings.

5+1 πολύτιμες συμβουλές για να αξιοποιήσεις τη δύναμη των communities

  1. Μοιράσου τον κώδικά σου στο Github ή μελέτησε κώδικα άλλων και πρότεινε βελτιώσεις εφόσον μπορείς! Με μότο «Εκεί που ο κόσμος χτίζει λογισμικό», το GitHub είναι η μεγαλύτερη από τις κοινότητες προγραμματιστών με πάνω από 50 εκατομμύρια «μέλη» ανά την υφήλιο, που προβάλλουν το έργο τους, αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται, με κοινό σημείο επαφής αυτό που αγαπούν περισσότερο: τον κώδικα.
Github

2. Μείνε ενεργός στο Stack Overflow. Όσο συμμετέχεις και συμβάλλεις στην παγκόσμια αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα του Stack Overflow (υποβάλλοντας ερωτήσεις, απαντώντας σε ερωτήσεις άλλων developers, διορθώνοντας λάθη/bugs, κάνοντας βελτιώσεις κλπ), τόσο πιο μεγάλη αναγνώριση παίρνεις μέσα στο community.

Tip: Φτιάχνοντας το δικό σου Developer Story μέσα στο Stack OverFlow, είναι σαν να φτιάχνεις κάτι καλύτερο κι από βιογραφικό: είναι η δική σου «ιστορία» που δείχνει τι κώδικα έχεις δημιουργήσει και σε τι project έχεις συμμετάσχει.

Stack Overflow

3. Πάρε μέρος σε Hackathons. Τα Hackathons είναι μιας πρώτης τάξεως «κοινότητα», στην οποία, στο πλαίσιο ενός σύντομου σε διάρκεια διαγωνισμού τεστάρεις τα όριά σου, τις αντοχές σου, τις δυνάμεις σου, γνωρίζεις ταλαντούχους ανθρώπους του χώρου και εξελίσσεσαι μαζί τους. Ενώ παράλληλα γίνεσαι πιο δημιουργικός, ευρηματικός και μαθαίνεις να σκέφτεσαι out of the box!

Hackathon

4. Δημιούργησε (ή πρόσφερε σε) ένα OpenSourceProject. Πολλά από τα κορυφαία Λογισμικά και Τεχνολογίες σήμερα -Android, Firefox, VLC media player, Linux, Python κ.ά- ξεκίνησαν από ένα Open Source Development στο οποίο συμμετείχαν γράφοντας κώδικα άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

Open Source

5. Κάνε networking, networking, networking. Υπάρχουν κι άλλες ευκαιρίες να συνδεθείς με άλλους Προγραμματιστές, να γίνεις πολύτιμο μέλος ενός ή περισσοτέρων group, αποδεικνύοντας ότι είσαι ικανός συνεργάτης. Πολύ ενδεικτικά θα σου πούμε παραδείγματα: το LinkedIn (όπου αν είσαι ενεργός, εκτιμάται ιδιαιτέρως), το Quora (όπου απαντώντας σε μια απλή ερώτηση/πρόβλημα που πόσταρε κάποιος μπορείς να δώσεις πολύτιμο insight και να δείξεις το ταλέντο σου), τα Meetupsπου γίνονται, και γενικώς μη διστάζεις να ζητήσεις και να προσφέρεις βοήθεια, ή να μιλήσεις με ανθρώπους που θαυμάζεις/guru του αντικειμένου σου.

6. Πάρε μέρος σε ειδικές Ημέρες/ημερίδες Προγραμματιστών, σαν το Developers:Day :Digital. Καλά είναι τα job fairs και οι κλασικές Ημέρες Καριέρας, αλλά αν είσαι Προγραμματιστής χρειάζεται να αναμειχθείς με την κοινότητά σου. Το Developers:Day :Digital που διοργανώνει σταθερά το kariera.gr είναι ό,τι χρειάζεσαι. Μάλιστα τώρα που λόγω COVID συνθηκών, περάσαμε από το «φυσικό» περιβάλλον στο digital, μπορείς να συμμετάσχεις, να αναδείξεις το έργο σου και να βρεις την επόμενη δουλειά σου στην Τεχνολογία,από τον καναπέ σου. Σε περιμένουν ήδη 20 εταιρείες: Agile Actors, Ansys, Coding School, Dialog Semiconductor, Eurobank, EUROPEAN DYNAMICS, EY, Hiring Solutions | kariera.gr, Intralot, INTRASOFT International, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, MR Healthtech Ltd, New SIA Greece, NOKIA, Noris, QUALCO, Scytalys, Uni Systems, Upstream, Vodafone Greece. Κάνε σήμερα την εγγραφή σου δωρεάν, εδώ.

Το Developers Day Digital πήρε Gold βραβείο στα Events Awards 2020 της Boussias Communications, για τη συμβολή του στην εύρεση εργασίας για Προγραμματιστές και τη μετάβασή του #fromphysicaltodigital.

Final tip: Εξερεύνησε τα communities και αφιέρωσε χρόνο σε αυτά. Εκτός από εκείνα που αναφέραμε πιο πάνω, αξίζει να τσεκάρεις και άλλα όπως το Hashnode (μια από τις επίσης γνωστές κοινότητες), τοFreeCodeCamp (φιλοξενεί study groups από όλο τον κόσμο), το Hackernoon (είναι ελεύθερη δεξαμενή άρθρων πάνω σε θεματικές όπως Λογισμικό, Νέες Τεχνολογίες, Blockchain κλπ), το SitePointCommunity (ειδικά για web designers και web developers), το Kaggle(ειδικά για data scientists and machine learning). Οι επιλογές σου είναι ανεξάντλητες!

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Photo by Hello I'm Nik on Unsplash