Κατόπιν έμπνευσης από προηγούμενες θεματικές μας ενότητες (η ανεργία ατόμων μεγαλύτερης ηλικιακής ομάδας και η μετανάστευση στο εξωτερικό), καθώς και τις συζητήσεις που έχουν “πάρει φωτιά” στο διαδίκτυο τους τελευταίους μήνες, σκεφτήκαμε να συλλέξουμε για σας πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν αν θελήσετε να μεταβείτε στο εξωτερικό – συγκεκριμένα, στην Αγγλία.

“Άφραγκος στο Λονδίνο (http://www.brokeinlondon.com/)” ήταν το πρώτο λιθαράκι στο οποίο σκοντάψαμε, αν και τελικά μάλλον για βράχο επρόκειτο. Ο Μανώλης Ζωγραφάκης (uk.linkedin.com/in/manoliszografakis) μετά από δυσκολίες και εμπόδια που αντιμετώπισε για να βρει διαμονή και εργασία, να μετακινηθεί, να διασκεδάσει και να κινηθεί γενικότερα στην αγορά του Λονδίνου, αποφάσισε να μετατρέψει το εμπόδιο σε ευκαιρία.

Δημιούργησε, λοιπόν, μια ιστοσελίδα που βοηθάει μέσω χρήσιμων πληροφοριών και συμβουλών, όσους θέλουν να μεταβούν ή να ζήσουν στο Λονδίνο, ώστε να μειώσει την ταλαιπωρία που βίωσε και ο ίδιος, στο ελάχιστο. Οι επισκέπτες του site μπορούν να πλοηγηθούν και να οδηγηθούν απευθείας σε ιστοσελίδες που εν τέλει χρειαζόντουσαν, χωρίς κόπο και ατελείωτο ψάξιμο. Σήμερα, και μετά από σκληρή δουλειά και προσπάθειες, το site έχει γίνει σημείο αναφοράς για ιστοσελίδες που θέλουν να συμπεριληφθούν και να “διαφημιστούν” σε αυτό. Κι όλα αυτά προέκυψαν από κάτι απλό και καθημερινό· μια προτροπή του ζωδίου του ίδιου που έλεγε: “…αξιοποίησε αυτή τη δύσκολη περίοδο, μετατρέποντάς την σε κάτι δημιουργικό και πηγαίο…”!

Δεύτερη στάση στις αξιόλογες προσπάθειες που ανακαλύψαμε, ήταν η ιστοσελίδα-blog του Δημήτρη Μωισίδη (uk.linkedin.com/in/dmoisidis), όπου μας προτείνει βήματα και πρακτικές, παράλληλα με τις εμπειρίες του στο “FROMGR2UK (http://fromgr2uk.com/)”. Συγκεκριμένα, μοιράζεται με τους επισκέπτες της ιστοσελίδας του προσωπικές εμπειρίες της ζωής του στην Αγγλία, ενώ βοηθάει συμβουλευτικά σε θέματα που αφορούν στην απόφαση για τη μετανάστευση, στη σύνταξη του βιογραφικού και της συνοδευτικής επιστολής και πώς αυτά θα έχουν απήχηση, στη δικτύωση που απαιτείται και τέλος, στην πολυπόθητη συνέντευξη (τηλεφωνική ή φυσικής παρουσίας).

Οι ιστοσελίδες που παρέχει ανάμεσα στις παραπάνω θεματικές ενότητες, είναι πολύτιμες και αρκετές για να προετοιμάσουν κάθε “υποψήφιο ή δυνητικό μετανάστη”. Συγχρόνως, προκειμένου αυτές οι πληροφορίες και οι ιστότοποι να είναι πιο αποτελεσματικοί στη χρήση τους, η ιστοσελίδα του Δημήτρη δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να σχολιάζουν κάτω από τα κείμενα και να ζητούν περισσότερες ή εξειδικευμένες συμβουλές κατά περίπτωση. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά κι ο ίδιος: “…το βασικότερο βήμα είναι να το πάρεις απόφαση και να το διαχειριστείς ως ένα Project, ίσως το μεγαλύτερο της ζωής σου… είναι επίπονο, ψυχοφθόρο και full αγχωτικό να προσπαθείς να αλλάξεις τη ζωή σου σε μια ξένη χώρα και να νιώθεις ότι «κολλάς» στα interviews και ότι δεν έχεις ανταπόκριση με το βιογραφικό σου. Μην τα παρατάτε όμως. Με κάθε «αποτυχία» να γίνεστε καλύτεροι και αν πιστεύετε στο όνειρο σας, τότε θα γίνει πραγματικότητα γιατί είναι το ίδιο πράγμα”.

Σκεφτείτε λοιπόν από τα παραπάνω, πόσο “εύκολα” (σίγουρα με πολύ κόπο, που απέδωσε όμως καρπούς) μπορεί ένας νους μέσα από μια δύσκολη κατάσταση, να αξιοποιήσει την συμβουλευτική, την γραφή ή ακόμα και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, για να δημιουργήσει προοπτικές απασχόλησης για τον εαυτό του και για τους γύρω του.

Καλή επιτυχία λοιπόν, σε όλους όσους προετοιμάζονται για τα παραπάνω βήματα με την έναρξη της νέας “σχολικής χρονιάς”! Στο χέρι σας, με αισιοδοξία και πολύτιμη βοήθεια, θα τα καταφέρετε!

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…