ΓΕΝΙΑ Υ και ΕΡΓΑΣΙΑ

Συμπεράσματα της  έρευνας «Καριέρα και Γενιά Υ, οδηγός επιβίωσης για ιδανικούς εργοδότες».

Στόχος της παρούσας έρευνας είναι να διερευνήσει τις κυρίαρχες τάσεις στην επιλογή εταιρίας/εργοδότη και στον σχεδιασμό καριέρας μεταξύ νέων ατόμων. Επιστημονικές υπεύθυνες για την έρευνα αυτή, η οποία διενεργείται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την υποστήριξη του kariera.gr, είναι οι Επίκουρες Καθηγήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κκ Ειρήνη Νικάνδρου και Λήδα Παναγιωτοπούλου. 
Η  έρευνα στους νέους φοιτητές και αποφοίτους της Γενιάς Υ (γεννημένοι από το 1980-2000) για δεύτερη συνεχή χρονιά βοηθάει στην καταγραφή των στάσεων, προτιμήσεων και συμπεριφορών των νέων ως προς την αγορά εργασίας. Η ανάγκη για συνεχή απόκτηση γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων καθώς και η προσαρμογή στις νέες, αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Η μελέτη αυτή αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τα συστήματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσελκύουν και να συγκρατούν τους νέους εργαζομένους και για τους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού, οι οποίοι καλούνται να βοηθούν τους νέους να προσαρμόζονται καλύτερα στην αγορά εργασίας.

>>>>> Σε αυτό το κείμενο θα σταθούμε, ως επί το πλείστον, σε όσα κάνουν εντύπωση ή προκαλούν μια μικρή σύγχυση ή έχουν διπλή ανάγνωση από όσα επιλέγουν οι νέοι μας.
Ετσι λοιπόν, έχουμε και λέμε:

ΜΙΣΘΟΙ
Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων αναμένει πολύ μεγαλύτερα οφέλη από τη δική της επιχείρηση.
>>> Η μέση μηνιαία αμοιβή σε ευρώ που θα ήθελαν για μια θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι 1090 ευρώ (min 400 – max 5500), ενώ στον δημόσιο τομέα είναι 1040 (min 400 – max 5000).

Δεν είναι αλήθεια λίγο παράξενο να περιμένει κάποιος τον ίδιο, περίπου, μισθό στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα; Αυτό μάλλον σημαίνει πως οι νέοι φοβούνται να φανταστούν ότι θα μπορούσαν να πάρουν περισσότερα χρήματα στον ιδιωτικό τομέα, κάτι φυσικά που έχει καλλιεργηθεί και παγιωθεί τα τελευταία χρόνια. Ακούμε καθημερινά ατάκες όπως «έχει τόσα μεταπτυχιακά και του δίνουν τον βασικό», οπότε είναι φυσικό να δημιουργείται ένα συγκεκριμένο κλίμα – που ακολουθεί βεβαίως την πραγματικότητα. Ασφάλεια απέναντι στην ανασφάλεια, δεδομένα ωράρια και ρυθμοί απέναντι σε ακαθόριστες απαιτήσεις που μπορεί να ξεπερνούν και τις αντοχές αλλά και μεγάλες πιθανότητες και δυνατότητες εξέλιξης και ανέλιξης απέναντι σε μια, μάλλον, στατική πορεία – ο αγώνας είναι ισόπαλος μόνο στον μισθό! Κοίτα να δεις…

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι νέοι είναι σχετικά διστακτικοί στην απόρριψη μίας άσχετης με το αντικείμενο σπουδών τους θέση εργασίας, λόγω της οικονομικής κρίσης και στενότητας που επικρατεί στην αγορά εργασίας.
>>> Οι νέοι εμφανίζονται διστακτικοί να απορρίψουν μια θέση εργασίας που δεν είναι σχετική με το αντικείμενο σπουδών τους. Μάλιστα, για μια τέτοια θέση θα ζητούσαν κατά μέσο όρο λιγότερα χρήματα ως μηνιαία αμοιβή απ’ ότι για μια θέση εργασίας σχετική με τις σπουδές τους.

Λογικό, απολύτως λογικό. Πώς να απορρίψεις δουλειά, ας μην έχει καμία σχέση με τις σπουδές σου, εν καιρώ κρίσης; Μ’ αρέσει δε πάρα πολύ το γεγονός πως κάποιος αξιολογεί τόσο το πτυχίο και τις γνώσεις του που για αυτό θέλει να πληρωθεί καλά ενώ για το άσχετο –πάει στην ευχή- δεν θα ζητούσε τα ίδια. Εγώ πάλι, που παράτησα το Οικονομικό Νομικής για να ασχοληθώ με το πάθος μου, που ήταν η δημοσιογραφία, δούλευα τζάμπα για αυτήν, ενώ για άλλες δουλειές, ζητούσα χρήματα. Θα μου πεις, άλλο το πάθος, άλλο το πτυχίο…
Για το γράφημα 16, πατήστε εδώ:

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑ
Η προοπτική Διεθνούς Καριέρας δείχνει αρκετά ελκυστική στους νέους εξαιτίας της αδυναμίας ευρέσεως εργασίας στην Ελλάδα και λόγω της επιθυμίας τους για διεθνή εμπειρία, καλύτερη θέσης εργασίας , εταιρική επέκταση στο εξωτερικό και απόκτηση συγκεκριμένων γνώσεων και δεξιοτήτων. Εντούτοις, μόνο το 16% των ερωτηθέντων έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την εξεύρεση εργασίας στο εξωτερικό. Η πλειοψηφία των νέων προτιμά τις Αγγλοσαξωνικές χώρες. Αξιοσημείωτο είναι ότι χώρες με μεγαλύτερη ανάπτυξη στην αγορά εργασίας τους, όπως οι χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και η Κίνα δεν αναφέρθηκαν σχεδόν καθόλου από τους νέους.
>>> Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έχουν μέτριο προσανατολισμό στην προοπτική  διεθνούς καριέρας και μόνο το 16% έχει προβεί σε ενέργειες αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό κατά τον τελευταίο χρόνο.

Οι περισσότεροι λένε πως δεν θέλουν να αφήσουν φίλους και οικογένεια. Προφανής ο λόγος, αλλά μου φαίνεται πια και αρκετά «ελληνικός». Ελληνες είμαστε φυσικά και με τα κριτήρια της ιδιοσυγκρασίας μας επιλέγουμε και επαγγελματική πορεία, αλλά σε τόσο δύσκολες ημέρες αυτό φαίνεται μάλλον «λίγο» ως βάσιμη δικαιολογία. Νομίζω πως το άγνωστο και η ανασφάλεια της νέας κατάστασης μαζί με την απουσία των «εκεί» ανθρώπων και την άγνοια τρόπων και μέσων οδηγεί τους περισσότερους να λέμε πως δεν θέλουμε να αφήσουμε φίλους και οικογένεια. Μια ανασφάλεια απολύτως δικαιολογημένη.
Για το γραφήματα 24 , πατήστε εδώ:

Για το γραφήματα 25 , πατήστε εδώ:

ΚΑΡΙΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
Η καριέρα χωρίς σύνορα χαρακτηρίζεται από διάφορες μορφές κινητικότητας, όπως οι εσωτερικές διατμηματικές μετακινήσεις σε έναν οργανισμό, η αλλαγή εργοδοτών ή η σχέση με εξωτερικά δίκτυα. Οι παράμετροι που μελετήθηκαν είναι η φυσική και η ψυχολογική κινητικότητα.
Η ψυχολογική κινητικότητα έχει τρεις διαστάσεις. Αφορά στην επιθυμία των νέων για απόκτηση νέων εμπειριών και αξιοποίησης ευκαιριών, στην ανάληψη καθηκόντων από  τμήματα της εταιρίας στα οποία δεν ανήκουν και στην προθυμία τους για δημιουργία δικτύων με άτομα εκτός εταιρίας, στα πλαίσια κάποιου έργου.
Η φυσική κινητικότητα περιλαμβάνει δύο βασικές παραμέτρους, την επιθυμία για προβλεψιμότητα, δηλαδή α. σταθερότητα στην εργασία και β. μακρόχρονη ή διά βίου απασχόληση σε έναν οργανισμό. Και στις δύο αυτές παραμέτρους σημαντικά υψηλότερα ποσοστά παρουσιάζουν οι φοιτητές των θεωρητικών επιστημών, δεδομένου ότι η έννοια της φυσικής κινητικότητας φαντάζει ξένη λόγω του μικρότερου πεδίου εφαρμογής των επιστημών τους στον χώρο των επιχειρήσεων.
>>> Η Γενιά Υ επιδεικνύει υψηλό βαθμό ψυχολογικής κινητικότητας. Παρόλο που δεν επιθυμούν δια βίου απασχόληση στον ίδιο εργοδότη, η εξοικείωση με έναν οργανισμό τους δίνει σιγουριά.
Να πάλι η ασφάλεια και η ανασφάλεια. Οι νέοι, όπως όλοι, παλεύουν με τα πιο βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα, με τις πιο βαθιές ενστικτώδεις επιθυμίες και φόβους. Ετσι, παρότι οι άνθρωποι θέλουν νέες εμπειρίες και τους ενθουσιάζει η κινητικότητα αφού επιφέρει νέες εμπειρίες, νέες ευκαιρίες, πλουραλισμό, έντονο ενδιαφέρον και ασφαλώς νέες δυνατότητες εξέλιξης, ουσιαστικής και οικονομικής. Όμως, το ρίσκο, ειδικά σε εποχές σαν τις τωρινές, φρενάρει αυτή την αυθόρμητη, φυσιολογική, διάθεση κι έτσι οι νέοι διχάζονται: και επιθυμία για την πρόκληση και ομολογία της ασφάλειας που προσφέρει το μόνιμο και οικείο.

Για το γράφημα, πατήστε εδώ:

Η έρευνα «Καριέρα και Γενιά Υ, οδηγός επιβίωσης για ιδανικούς εργοδότες» πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα του ΣΔΑΔΕ και υποστηρικτές τις Microsoft Hellas, Mondelēz International  και PwC.

Copyright: Luis Molinero, www.shutterstock.com

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Παρακαλούμε διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Σχόλια που το περιεχόμενό τους δεν συμμορφώνεται με αυτούς τους όρους, είναι υβριστικά ή προσβλητικά, θα διαγράφονται. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων που τηρείτε την πολιτική εύρυθμης λειτουργίας και διαλόγου της σελίδας μας.

Αφήστε το σχόλιό σας…