Πρόβλημα, πρόβλημα κι αίσθημα ευθύνης… (το γνωστό τραγουδάκι που πλαισίωνε τις παιδικές μας εικόνες κι αναμνήσεις, συνέχιζε κάπως έτσι…)…Αστυνόμος Σαΐνης!!! Δεν παραπέμπουμε σε film νουάρ ή σε παιδικά κινούμενα σχέδια (που αρκετοί θυμόμαστε). Παραπέμπουμε όμως σε μια νέα εποχή, με σύνθημα «Κατασκοπεία, ώρα μηδέν!».
Σας έχουν ξεψαχνίσει , σας έχουν εξονυχιστικά αναζητήσει όπου έχετε αφήσει ηλεκτρονικά στοιχεία και ίχνη, ή λεπτομέρειες που οδηγούν σε συμπεράσματα για το προφίλ σας. Εσείς; Εσείς τι κάνετε; Εκείνοι θα σας προσλάβουν (με λίγη τύχη και πολύ προσπάθεια), αλλά εσείς θα αλλάξετε τις συνήθειες, τη ζωή σας, την καθημερινότητά σας, ώστε να ταιριάξετε στη νοοτροπία που σας «προσφέρεται» από τον μελλοντικό εργοδότη και την κουλτούρα της εταιρείας που ανήκει.
Ψάξτε τους (επιτέλους) κι εσείς!…

Βήμα #1: Βρείτε τι θέλετε!

Αρχικά, είναι απαραίτητο να σκεφτείτε τι πραγματικά θέλετε και πού μπορείτε να απασχοληθείτε, δεδομένων των επιλογών, των γνώσεων και της όποιας εμπειρίας κατέχετε. Ελέγξτε ποιες είναι οι δεξιότητες και ικανότητές σας, τα «ταλέντα» σας και πώς αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν σε πραγματικό χώρο και χρόνο. Ομολογουμένως, η προσωπική αυτή έρευνα, θα χρειαστεί να περάσει από ένα σχετικό φίλτρο «λογοκρισίας», μιας και θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις συνθήκες της χώρας μας και όχι τί θα συνέβαινε σε μια άλλη πραγματικότητα. Προσοχή! Το φίλτρο, δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να διαγράψετε τα θέλω και τα όνειρά σας – μην ξεχνάτε όσα αναφέραμε σε προηγούμενα άρθρα για εναλλακτική σκέψη και δράση (ευδοκιμούν ιδιαίτερα σε χώρες με το παρόν κλίμα, αρκεί να θέλετε και να το θέσετε ως στόχο)…

Βήμα #2: Βρείτε πού είναι αυτό που αναζητάτε

Μόλις ξεκαθαρίσετε το τοπίο από τα θέλω και τα μη του περίγυρού σας, από τον αρνητισμό και την καταστροφολογία που «σερβίρονται και καταναλώνονται αμάσητα» καθημερινά, καταγράψτε με ζωντανές σκέψεις το στόχο σας! Εφόσον φτάσετε σε σχετική έστω διαύγεια επιλογής, είναι χρήσιμο να βρείτε πού θα αναζητήσετε και κατ’ επέκταση θα προσεγγίσετε αυτό που ψάχνετε. Ευτυχώς, το διαδίκτυο ενδείκνυται για τέτοιες έρευνες και προσφέρει πληθώρα πληροφοριών. Θα χρειαστεί να αναζητήσετε την εταιρεία/ομάδα/οργανισμό, το αντικείμενο και τις εφαρμογές του, την περιοχή που εξασκείται κ.ά.

Βήμα #3: Ψάξτε όσους είναι πλησίον σε αυτό που αναζητάτε

Σκεφτείτε εναλλακτικά (σας το φωνάζουμε σε τόσα άρθρα!). Θέλετε να μάθετε κάποια πράγματα για την θέση που σας ενδιαφέρει; Δρομολογήστε κινήσεις και δράσεις που θα μπορούσαν να θυμίζουν πλοκή ταινίας μυστηρίου και κατασκοπείας, αλλά να είστε σίγουροι, ότι στις προθέσεις δεν διαφέρετε από αυτούς που σας «ψάχνουν». Με το ίδιο κίνητρο λοιπόν, ξεκινήστε την έρευνά σας πιο πρακτικά αλλά και διπλωματικά (απαραίτητο!). Π.χ. αν ενδιαφέρεστε να εργαστείτε σε συγκεκριμένη εταιρεία, ξεκινήστε με εύστοχες ερωτήσεις προς τον κύκλο σας, με σκοπό να βρείτε γνωστό που τυχόν εργάζεται ή γνωρίζει κάποιον που εργάζεται εκεί. Κι οι Πέρσες, άλλωστε, στον Εφιάλτη «ανέθεσαν» την άντληση πληροφοριών και την εκμετάλλευση αυτών για την κατάκτηση των Θερμοπυλών.

Βήμα #4: Ψάξτε το λίγο παραπάνω!

Επισκεφθείτε ακόμη και τον «τόπο του εγκλήματος»! Αν θέλετε πραγματικά να βρείτε στοιχεία για την εταιρεία, ένας τρόπος είναι να αναζητήσετε την τοποθεσία και κάποια στιγμή, ως περαστικός, να εξετάσετε περιμετρικά αξιοσημείωτες λεπτομέρειες. Π.χ. το χώρο στον οποίο στεγάζεται, την πρόσβαση μέχρι εκεί, τους εργαζόμενους που εισέρχονται και εξέρχονται αυτής (προσοχή, χωρίς να τους απασχολήσετε/μιλήσετε και τυχόν καταλήξετε να δώσετε λάθος εντυπώσεις σε σχέση με τις προθέσεις σας), τον ενδυματολογικό τους κώδικα, το προφίλ τους, το φαινομενικό συμπεριφορικό τους αν τους πετύχετε στο διάλειμμα της μεσημεριανής ώρας, κ.ο.κ. Θα εκπλαγείτε από το πόσα μπορείτε να ανακαλύψετε μέσω αυτής της άσκησης. Οι πληροφορίες που θα λάβετε θα είναι αρκετές ώστε να ανακαλύψετε κατά πόσο σας ενδιαφέρει και εσάς τους ίδους να γίνετε μέλη αυτού του οργανισμού. Σε περίπτωση συντονισμού συνέντευξης, οι πιθανότητες εμφάνισης άγχους θα έχουν πλέον μειωθεί κατά πολύ, μιας και θα έχετε μερική γνώση πού πηγαίνετε και τι θα αντιμετωπίσετε. Πιθανή άγνοια, θα σας αυξήσει την αμηχανία, το άγχος, την ψυχολογική και συναισθηματική ένταση και θα «χοχλάζει» κάτω από τις προσπάθειές σας… Και αυτό, δεν το θέλουμε!

[Προσοχή!!! Κάθε πρόταση παραπάνω, δεν υπονοεί ότι θα ξεπεραστούν ή θα καταπατηθούν τα δικαιώματα χώρου του οργανισμού που ενδιαφέρεστε να γνωρίσετε καλύτερα, ούτε και του προσωπικού χώρου των εργαζομένων σε αυτόν. Διατηρείστε τις απαραίτητες αποστάσεις και απλά παρατηρείστε όσα θεωρείτε χρήσιμα για την έρευνά σας].
(Οι υπόλοιπες συμβουλές… στο επόμενο «επεισόδιο»!)

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτιδα kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…