Τα πρώτα βήματα ενός υποψηφίου στην αγορά εργασίας είναι από μόνα τους δύσκολα, πόσο μάλλον όταν γίνονται σε μια χρονική στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Από αυτή την άποψη οι εκπρόσωποι της Generation Υ είναι αδικημένοι σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές: καλούνται να σχεδιάσουν τη σταδιοδρομία τους σε ένα περιβάλλον που ορίζεται από κανόνες οι οποίοι συνεχώς αλλάζουν, με εργοδότες που γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικοί, χωρίς καν να έχουν την εμπειρία μιας προηγούμενης ύφεσης. Ποια είναι, λοιπόν, τα δεδομένα που πρέπει να λάβουν υπόψη τους όσοι αναζητούν μια θέση εργασίας σήμερα;

Η γενικότερη κατάσταση της αγοράς έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία και τις προτεραιότητες των εργοδοτών. Η ζήτηση έχει μειωθεί, ενώ ακόμη και όταν υπάρχει μία διαθέσιμη θέση οι διαδικασίες επιλογής κρατούν περισσότερο από ό,τι παλιά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι επιχειρήσεις θέλουν να είναι σίγουρες ότι ο εργαζόμενος που θα επιλέξουν θα «ταιριάξει» με τη θέση και θα είναι αποδοτικός και χρήσιμος το συντομότερο δυνατό. Το περιθώριο για λανθασμένες επιλογές έχει στενέψει και το να πετύχει κανείς το ταίριασμα δεν διασφαλίζεται από μια επιφανειακή εξέταση των τυπικών προσόντων ενός υποψηφίου, αλλά απαιτούν διερεύνηση παραγόντων όπως η κουλτούρα, οι ικανότητες, οι δεξιότητες, η προηγούμενη εμπειρία σε αντίστοιχη θέση και αυτό απαιτεί αρκετό χρόνο. Από την άλλη πλευρά, και παρά τη συνολικά μειωμένη ζήτηση για νέο προσωπικό, οι Έλληνες εργοδότες αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα δεξιοτήτων, καθώς το 37% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα της Manpower με θέμα την έλλειψη ταλέντων ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν σημαντική δυσκολία στο να καλύψουν διαθέσιμες θέσεις. Τι σημαίνουν όλα αυτά για έναν άνθρωπο που αναζητά εργασία αυτήν τη στιγμή; Πρώτα απ’ όλα ότι δεν πρέπει να απογοητεύεται. Ζήτηση (αν και περιορισμένη) εξακολουθεί να υπάρχει, πλην όμως αφορά ανθρώπους ικανούς, εκπαιδευμένους και με θέληση να δεσμευτούν απέναντι σε μια επιχείρηση και να συμβάλλουν στην επιτυχία της. Κατά δεύτερον, θα πρέπει να αξιολογήσουν τι πραγματικά ζητούν οι επιχειρήσεις και κατά πόσον οι δικές τους δεξιότητες ανταποκρίνονται σε αυτά τα ζητούμενα. Για παράδειγμα, η προηγούμενη εργασία ανεξάρτητα από συγκεκριμένο αντικείμενο καθώς και η ικανότητα εργασίας σε ομάδες είναι σε αρκετές περιπτώσεις βασικά κριτήρια επιλογής. Επομένως, ένας νεοεισερχόμενος στην αγορά θα πρέπει να φροντίσει ώστε να εμπλουτίσει το βιογραφικό του, επιλέγοντας να εργαστεί σε θέσεις προσωρινής απασχόλησης αλλά και προσφέροντας εθελοντικά τις ελεύθερες ώρες του ώστε να διεκδικήσει έτσι σε δεύτερο χρόνο μία μονιμότερη εργασία.

Οι τρεις οδηγίες
Μαγική συνταγή για το πώς θα πετύχετε εν μέσω κρίσης δεν υπάρχει. Ωστόσο, οι τρεις «οδηγίες προς ναυτιλλομένους» που ακολουθούν μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στην παρούσα συγκυρία:
– Ρεαλιστικές φιλοδοξίες. Να είστε ανοιχτοί στις ευκαιρίες, ακόμη και αν αυτές δεν ταυτίζονται απόλυτα με το αρχικό πλάνο που έχετε φτιάξει στο μυαλό σας για τη σταδιοδρομίας σας. Τα σχέδια είναι ένας απαραίτητος οδηγός για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας, τα οποία όμως οφείλουμε να αναπροσαρμόζουμε ανάλογα με τις ισχύουσες κάθε στιγμή συνθήκες. Βασικός λόγος εξέλιξης του ανθρώπου ήταν η ικανότητά του να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα!
– Βελτιωθείτε. Είτε αποφασίσετε να διευρύνετε τα γνωστικά σας πεδία είτε αποφασίσετε να επενδύσετε σε εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία θα σας εφοδιάσουν με δεξιότητες που ζητά η αγορά, η προσωπική και επαγγελματική σας βελτίωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τις επαγγελματικές σας προοπτικές. Θυμηθείτε, οι εργοδότες αναζητούν ώριμα άτομα!
– Εργαστείτε. Ακόμη και αν η θέση που σας προσφέρεται δεν είναι η μία και μοναδική θέση των ονείρων σας, το να παραμείνετε ενεργά μέλη της αγοράς δείχνει τη διάθεσή σας να εργαστείτε, να αποκτήσετε εμπειρίες, να μάθετε και αυτό θα αξιολογηθεί θετικά από όλους τους μελλοντικούς σας εργοδότες. Με ό,τι και αν ασχοληθείτε κάντε το όσο πιο καλά μπορείτε!