Άνεργος ή άνεργη; Προς θεού, δεν το εύχομαι ούτε για σένα ούτε για μένα όμως δυστυχώς συμβαίνει καθημερινά. Πριν από λίγα χρόνια, μια απόλυση θα μπορούσε να σημαίνει ένα διάλειμμα λίγων μηνών για να αναζητήσεις κάτι καλύτερο επαγγελματικά. Στις μέρες μας όμως η απώλεια της δουλειάς σου είναι μεγάλο θέμα, αν σκεφτεί κανείς ότι ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται συνεχώς. Τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για τον Οκτώβριο του 2010 ανεβάζουν το ποσοστό της ανεργίας στο 13,5 και τον αριθμό των ανέργων κοντά στις 700.000.

Σήμερα, είτε είσαι άνεργος στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό η ιστορία είναι πάνω κάτω ίδια. Στην αρχή νοιώθεις ανακούφιση που ξεφορτώθηκες το δύστροπο αφεντικό σου, στη συνέχεια διακατέχεσαι από πείσμα ότι θα βρεις κάτι καλύτερο, ακολουθούν: αποστολή βιογραφικών, συστατικές επιστολές, δεκάδες συνεντεύξεις και στο τέλος νοιώθεις τι άλλο; απογοήτευση και πικρία. Η κατάσταση όμως εξελίσσεται έτσι και οι επιλογές που έχεις δεν είναι πολλές. Πρέπει να παίξεις όλα σου τα χαρτιά για να βγάλεις άκρη. Βασική προϋπόθεση βέβαια να οπλιστείς με υπομονή. Και σίγουρα να διασώσεις τον εαυτό σου και την υγεία σου.
Τώρα, πώς θα το κάνεις αυτό;

Μιλώντας με ανθρώπους που πέρασαν από το ίδιο «λούκι» μας είπαν τις δικές τους εναλλακτικές και κατέληξα στα εξής:

Επιχειρηματικότητα
Μία πρώτη λύση θα ήταν να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση. Είτε στον τομέα που έχεις πείρα, είτε δημιουργώντας κάτι εντελώς καινούργιο. Αυτό όμως απαιτεί ένα ικανοποιητικό κεφάλαιο. Κάτι που σίγουρα δεν διαθέτουμε όλοι.

Πάμε λοιπόν σε άλλες επιλογές πιο ρεαλιστικές:

Consulting
Είναι ένας καλός τρόπος για να συμπληρώσεις τα… κενά που ίσως να έχεις στο βιογραφικό σου και να αποκτήσεις νέες δεξιότητες. Μέσα από το LinkedIn, την προσωπική δικτύωση ή την εθελοντική εργασία μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Εθελοντισμός
Κάποιοι νέοι θα το επέλεγαν για να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη. Αν νομίζεις ότι μπορείς να το κάνεις, είναι σίγουρο ότι θα νοιώσεις καλύτερα, θα γνωρίσεις κόσμο και δεν θα αφήσεις την ανεργία να σε πάρει από κάτω.

Χόμπι
Αν δεν είσαι από αυτούς τους μονότονους ανθρώπους που ενδιαφέρονται μόνο για τη δουλειά τους είσαι από τους τυχερούς. Τώρα που έχεις διαθέσιμο χρόνο έχεις την ευκαιρία  να «επανασυνδεθείς» με τα ταλέντα και τα χόμπι σου. Ποιος ξέρει; Μπορεί να ανακαλύψεις μέσα από κει μια νέα επαγγελματική πορεία.

Σωματική άσκηση
Η τακτική άσκηση θα σου προσφέρει πολλά οφέλη. Εκτός από τα προφανή: υγεία,  καλύτερη σωματική κατάσταση μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις μια πιο θετική στάση στα πράγματα και να επανακτήσεις την αυτοεκτίμησή σου – που αναμφισβήτητα έχει πληγεί από τις συνεχείς απογοητεύσεις και τις κλειστές πόρτες στην αγορά εργασίας.

Κλείνοντας όμως θέλω να σου πω κάτι απλό, αλλά εντελώς ρεαλιστικό:
Δεν έχει σημασία, με ποιον από τους παραπάνω τρόπους θα επιλέξεις να αντιμετωπίσεις τη μακροχρόνια ανεργία, αρκεί να θυμάσαι ένα πράγμα: Τίποτα δεν πρέπει να σε «τσακίσει». Να επηρεάσει τη θετική σου στάση. Το ξέρω, άνθρωπος είσαι. Θα σε πάρει από κάτω όπως έχει πάρει και εμένα πολλές φορές, όταν έμεινα άνεργη. Όμως είσαι εδώ και πρέπει να το παλέψεις!