Απολύσεις, περικοπές, ύφεση, οικονομική κρίση. Λέξεις γνωστές σε όλους μας, συνώνυμες με τη Μεγάλη Ύφεση, που ακούγονται καθημερινά στα δελτία ειδήσεων από το πρωί μέχρι το βράδυ και περιγράφουν τη σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας. Απαισιοδοξία για την υψηλή ανεργία, που δεν έχει τέλος, επιχειρήσεις που κάνουν περικοπές κλπ. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την κατάσταση, όλοι θεωρούν ότι κανείς εργοδότης δεν προσλαμβάνει και ότι δεν υπάρχουν δουλειές. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Σίγουρα η διαφήμιση έχει περιοριστεί, και μαζί και οι θέσεις εργασίας, ευκαιρίες όμως στην αγορά υπάρχουν. «Κλειδί», οι επιχειρηματικές ευκαιρίες,  όπως τονίζουν οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας, αλλά και οι εξωτερικές συνεργασίες – μία νέα γενιά εργαζομένων δημιουργείται αυτή των εξωτερικών συνεργατών. Οι επιχειρήσεις, εν μέσω οικονομικής κρίσης, προσπαθούν να μαζέψουν τα κόστη τους και απομακρύνονται από την ιδέα των παραδοσιακών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού –αν και με καθυστέρηση στην Ελλάδα-, προσπαθώντας να περιορίσουν τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, το αυξανόμενο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, τα ποσά των αποζημιώσεων των εργαζομένων, κα.

Αναζητώντας λοιπόν αγγελίες, παίρνοντας τηλέφωνα και απαντώντας σε ερωτήσεις των εργοδοτών βλέπετε ότι οι θέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις ικανότητές σας και δεν πρόκειται για  τη δουλειά των ονείρων σας. Αυτό όμως στο οποίο θα πρέπει να κάνετε από δω και στο εξής είναι να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:

-Τι ταλέντα έχω;
-Πως μπορώ να αξιοποιήσω αυτά τα ταλέντα στη δουλειά;
-Πως μπορεί κάποιος να επωφεληθεί από αυτό που έχω να προσφέρω;
-Πόσο πολύ είμαι διατεθειμένος να διακινδυνεύσω τον ελεύθερο χρόνο μου;

Ως άτομο που αναζητάτε μια θέση εργασίας, έχετε τη δύναμη να δημιουργήσετε το δικό σας «προϊόν» που θα παρουσιάσετε στον πιθανό σας εργοδότη. Το προϊόν αυτό μπορεί να είναι οι υπηρεσίες και οι γνώσεις ή μία καλή ιδέα που θα οδηγήσει στον εντοπισμό νέων πηγών εσόδων για την εκάστοτε επιχείρηση. Στην ουσία γίνεστε εσείς ο ίδιος ένας επιχειρηματικός εταίρος πρόθυμος να απορροφήσει ένα μέρος του κόστους και των κινδύνων που παραδοσιακά επωμίζονται οι εργοδότες και κάνοντας το επόμενο βήμα που πρόκειται να καθορίσει την απασχόληση κατά τον 21ο αιώνα.

Ανατρέχοντας στην ιστορία έχουμε δει η ύφεση να ακολουθείται από την ευημερία ξανά και ξανά. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν μεγάλους κινδύνους μπορούν να αποκομίσουν μεγάλα οφέλη. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να «αδράξουν τη μέρα» για να ξεκινήσει η προσπάθειά για ένα πιο επιτυχημένο αύριο.