Με αφορμή πρόσφατο Workshop Αναζήτησης Εργασίας που διοργανώθηκε από τον ΣΔΑΔΕ και το Kariera.gr, επιλέγουμε την ενδοσκόπηση και την απαλλαγή από ενοχικά συναισθήματα, ως σημερινή θεματική ενότητα. Σκοπός αυτής, είναι να μιλήσει όχι σε εσάς απευθείας, αλλά στον “αντίλογό” σας, τον 2ο εαυτό σας, αυτόν με τον οποίο διαφωνείτε σε καθημερινή βάση και μαλώνετε για το παρελθόν και τη διαχείριση αυτού.

Όλοι, λίγο πολύ, μιλάμε κατά καιρούς στον εαυτό μας εσωτερικά, χαμηλόφωνα ή μη. Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν, ότι όταν συμβαίνει αυτό στα παιδιά, ο αυτο-απευθυνόμενος λόγος τα βοηθάει να καθοδηγήσουν τη συμπεριφορά τους. Επίσης, τα παλαιά χρόνια, συνήθως αποδιδόταν “ταμπέλα”σε όσους το έπρατταν, του ανθρώπου χωρίς σώας τας φρένας. Πλέον γνωρίζουμε, όσον αφορά στους ενήλικες, ότι έχουμε ξεφύγει από την καθοδήγηση συμπεριφοράς και τις περισσότερες φορές “μαλώνουμε” τον εαυτό μας, του υποδεικνύουμε τα λάθη του και τον “κατακεραυνώνουμε” που μας οδήγησε στην αποτυχία (μικρή ή μεγάλη) που προέκυψε.

Τι θεωρούμε όμως ως Αποτυχία; Η αποτυχία “έρχεται” μέσω των επιλογών και των πράξεών μας. Είναι όσα, με τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις μας, διαλέξαμε να εφαρμόσουμε. Άρα, αποτυχία είναι οι εμπειρίες μας. Γιατί ανάλογα με τις πράξεις μας, βιώσαμε ή βιώνουμε τις συνέπειές τους. Αν λοιπόν αυτές δεν οδήγησαν στους στόχους μας και στην επιτυχία του αποτελέσματος που προσδοκούσαμε ή επιδιώκαμε, η “λεζάντα” μπαίνει με ευκολία. Αποτυχία.

Η πρότασή μας στα παραπάνω; Αλλάξτε τη διαδικασία της σκέψης σας! Η απόφαση για κάτι τέτοιο και η εφαρμογή της, είναι στο χέρι σας! Ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε την αλλαγή που θα φροντίσει την αυτοεκτίμησή σας και θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων σας!

Αρχικά, ελέγξτε πότε και γιατί μιλάτε με τον εαυτό σας. Αν όντως τον “τσακώσετε” να σας μαλώνει, να σας κατηγορεί για το τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει καλύτερα και να δίνει εναλλακτικές λύσεις των τετελεσμένων πράξεών σας… αποσιωπήστε τον!

Σκεφτείτε απλά και ξεκάθαρα. Τη δεδομένη στιγμή που πήρατε μια συγκεκριμένη απόφαση να πράξετε ό,τι πράξατε, καλά κάνατε! Αυτό άλλωστε σας έλεγε το “στομάχι” σας να κάνετε, αυτό και η αντίληψή σας. Στο κάτω-κάτω, αν δεν είχατε κάνει κάτι λάθος, ή όχι τόσο καλά όσο θα “έπρεπε” κατά τον “γνωστικό & έμπειρο συνομιλητή σας” (τον 2ο εαυτό σας), πώς θα ήσασταν τώρα σε θέση να το κρίνετε ως λάθος; Με την εμπειρία προκύπτει η γνώση. Εξ ου και “το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”!

Αποσιωπήστε, λοιπόν, κατηγορίες όπως οι παρακάτω:

Τίποτα δε μου πηγαίνει καλά…
Ποτέ δε θα βγάλω τα χρήματα που αξίζω…
Δεν έχω ταλέντο.
Το ‘χω χάσει το παιχνίδι.
Σιγά μη βρω δουλειά, δύσκολοι καιροί.
Με την ατυχία που με δέρνει…
Μισώ τον ίδιο μου τον εαυτό.
…και δώστε ανάσες στον εαυτό σας. Πάρτε τον από το χέρι και εκπαιδευτείτε από τις πράξεις σας. Το video αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε την αρχή!(http://www.youtube.com/watch?v=phL0RLKL8bc)
Θα χαρούμε να σας δούμε στο επόμενο Workshop Αναζήτησης Εργασίας! (http://goo.gl/R0YCFB)

[Επιλογές κατηγοριών και το video στο τέλος του άρθρου έχουν αντληθεί από άρθρο blog: http://goo.gl/1bPHH3]

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…