Θέλετε να μείνετε σε ένα μέρος την καλοκαιρινή περίοδο και παράλληλα να χρηματοδοτήσετε αυτή τη διαμονή σας; Πάρτε μια ιδέα για τις πιο «δροσερές» θέσεις εργασίας που σας προτείνουμε. Ειδικά, οι νεότεροι μην το παραβλέψετε.

Ξεναγός
Η καλύτερη περίπτωση ξενάγησης ενός γκρουπ εκδρομέων είναι σε μία χώρα του εξωτερικού. Στην προκειμένη περίπτωση και το ελληνικό νησί ή ακόμα και οι πόλεις κάνουν μια χαρά! Επιπλέον το να εργάζεσαι καθημερινά με ντόπιους σου επιτρέπει να μάθεις πολύ καλά και το μέρος στο οποίο βρίσκεσαι. Σαν ξεναγός ενός γκρουπ είσαι υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία του ταξιδιού και την ικανοποίηση της ομάδας. Οι περισσότεροι φορείς απαιτούν κατά κύριο λόγο τη γνώση μιας ξένης γλώσσας. Μπορεί να μην κερδίσετε πολλά λεφτά, αλλά πιθανώς να εξασφαλίσετε δωρεάν διαμονή, κόστος εισιτηρίων και δωρεάν γεύματα. Δεν είναι και λίγο!

Διδασκαλία Ελληνικών και ελληνικής κουλτούρας
Η δημοτικότητα της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας δεν είναι πρωτοφανής. Όσοι έχουν τα τυπικά προσόντα διδασκαλίας θα μπορούσαν να εξασκήσουν το ταλέντο τους παραδίδοντας κάποια βασικά μαθήματα Ελληνικών και ελληνικής κουλτούρας όπως για παράδειγμα ποια μουσεία να επισκεφτούν, που να γευματίσουν και να πιουν το ποτό τους αλλά και τι να αποφύγουν στην Αθήνα ή σε οποιονδήποτε προορισμό τους στη χώρα μας. Επιπλέον, η κουλτούρα μας ενδιαφέρει τους ξένους όσο και αν μας φαίνεται περίεργο…

Εργασία σε σχολή με θαλάσσια σπορ
Αν κατέχετε το άθλημα, πιο συγκεκριμένα οποιοδήποτε άθλημα που να έχει σχέση με τη θάλασσα, ζείτε στην πλέον κατάλληλη χώρα όπου μπορείτε να εργαστείτε τα καλοκαίρια χωρίς καν να το καταλάβετε. Μπορείτε να εξασκήστε όλη την ημέρα και το βράδυ να είναι δικό σας. Πιθανώς να χρειάζεστε και δίπλωμα εκπαιδευτή γι’ αυτό σκεφτείτε εγκαίρως τί χρειάζεται για να πραγματοποιήσετε μια τέτοιου είδους απασχόληση. Υπάρχει η πιθανότητα να συναντήσετε σχετικό ανταγωνισμό, ειδάλλως θα γνωρίσετε νέους ανθρώπους και μεγάλη συντροφικότητα μεταξύ των εργαζομένων.

Γράφοντας
Πέρα από έναν εξωτικό προορισμό τον οποίο μπορεί να έχετε επισκεφτεί για να εμπνευστείτε για το νέο σας μυθιστόρημα, το ρεπορτάζ είναι μία πολύ καλή πηγή εσόδων. Αν σας αρέσει να αναζητάτε το νέο, το άγνωστο, το πρωτότυπο και γράφετε καλά, φτιάξτε το δικό σας ρεπορτάζ και στείλτε το στον συντάκτη που μπορεί να τον αφορά και να επιθυμεί να το βάλει στη στήλη της εφημερίδας, του περιοδικού ή του site που εργάζεται. Ουσιαστικά, είναι σημαντικό να μπορεί κάποιος να έρθει άμεσα σε επαφή μαζί σας ηλεκτρονικά και να νιώθετε πως μπορείτε να υποστηρίξετε σωστά μια τέτοια προσέγγιση με την «πένα» σας. Αφήστε που τα ξένα sites πληρώνουν – βρείτε τα διαδίκτυο, είναι πολλά.

Σέρβις/ Μπαρ
Είτε παίρνοντας παραγγελίες σε εστιατόριο και καφέ είτε γεμίζοντας μπύρες στο κοσμικό μπαρ του νησιού, έρχεσαι σε επαφή με κόσμο. Και αυτό προϋποθέτει ευγενική παρουσία και γρήγορη εξυπηρέτηση. Μπορεί τα ωράρια να είναι εξουθενωτικά και πιθανώς να σας ζητηθεί προϋπηρεσία, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο δεν μπορείτε να καταφέρετε. Εξάλλου θα είναι και η παρέα σας κάπου εκεί κοντά και η διασκέδαση είναι εγγυημένη. Και αν δεν είναι… μη φοβηθείτε τις νέες γνωριμίες.

Μάγειρας, βοηθός κουζίνας
Εάν είστε μαέστρος στο ψήσιμο ή μαγειρεύετε πολύ καλά θα μπορούσατε να εξασφαλίσετε μια θέση εργασίας ως ψήστης, μάγειρας ή βοηθός μάγειρα. Όσοι δεν έχουν τα προσόντα να μπουν στην κουζίνα μπορούν να στήνουν τα πιάτα, να κόβουν σαλάτες ή να βοηθούν στη «λάντζα». Όλοι οι καλοί -και εργατικοί- χωρούν. Επιπλέον η εργασία σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, εκτός από την αμοιβή, μπορεί να προσφέρει φαγητό ή διαμονή.

Οδηγοί σκάφους/ιστιοπλοϊκού
Η εργασία για τη διαμονή μπορεί να δώσει «αέρα στα πανιά» σας. Χρειάζεστε αναμφισβήτητα δίπλωμα skipper ή οδηγού σκάφους και εμπειρία. Αν όμως τα κατέχετε, αυτές είναι οι καλύτερες διακοπές όντας εργαζόμενοι και με καλή αμοιβή. Τα καθήκοντα ποικίλλουν αναλόγως τον ιδιοκτήτη του σκάφους ή του φορέα που οργανώνει τις εκδρομές σας. Αν δε, είναι καλός ο καιρός και βοηθητικό το πλήρωμα, όλα θα πάνε «πρίμα».

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…