Η πλειονότητα των νέων που επιθυμούν να ενταχθούν στην ιδιωτική αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι με το ζήτημα της απασχόλησης. Ωστόσο, ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης οι εταιρίες αναζητούν νέους εργαζομένους που ξεχωρίζουν από τον μέσο όρο των υποψηφίων. Τα σημεία που πρέπει να προσέξετε για να κερδίσετε τις εντυπώσεις και τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει είναι τα εξής:

Α. Βιογραφικό σημείωμα και συνοδευτική επιστολή. Ασχοληθείτε σοβαρά και επαγγελματικά με τη συγγραφή του. Το βιογραφικό σημείωμα δεν πρέπει να φτιάχνεται στο πόδι, ούτε αποτελεί την αυτοβιογραφία σας. Ο μόνος ρόλος του είναι να σας κλείνει συνεντεύξεις. Αν στέλνετε το βιογραφικό σας και δεν παίρνετε απαντήσεις είναι καλό να αναρωτηθείτε τι δεν είναι σωστά διατυπωμένο και δεν προσελκύει τον αναγνώστη του στο επόμενο βήμα, που είναι η συνέντευξη.

Β. Συνέντευξη. Μέσα σε μισή ή μία ώρα το πολύ θα πρέπει να διεκδικήσετε τη θέση που σας ενδιαφέρει. Μην περιμένετε να βγάλει ο εργοδότης μόνος του τα σωστά συμπεράσματα για την υποψηφιότητά σας. Βοηθήστε τον να πειστεί ότι είστε ο καταλληλότερος για τη θέση που σας ενδιαφέρει.

– Σαφήνεια και απλότητα στις απαντήσεις. Εστιάστε στα σημεία εκείνα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την εταιρία. Δώστε προσοχή στις απαντήσεις σας και μιλήστε με ειλικρίνεια για τις επιτυχίες σας. Δεν χρειάζεται υπερβολική μετριοφροσύνη, ούτε φυσικά και κομπασμός.
– Υιοθετήστε το στυλ και τη συμπεριφορά του συνομιλητή σας. Σε όλους αρέσει να συνεργάζονται με ανθρώπους που τους μοιάζουν. Αποφύγετε τη διαχυτικότητα όταν ο εργοδότης σας είναι σοβαρός και μετρημένος, γίνετε πιο κοινωνικός και ευχάριστος όταν ο εργοδότης σας είναι πιο διαχυτικός. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι γίνατε και φίλοι ή θα πρέπει να μιλάτε στον ενικό!
– Βρείτε ευκαιρίες στη διάρκεια της συνέντευξης να συζητήσετε για την εταιρία. Ρωτήστε για τα σχέδια και τις προοπτικές της και το πώς μπορείτε να φανείτε χρήσιμος. Μιλήστε, λοιπόν, για το τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την εταιρία και όχι μόνον για το τι μπορεί να κάνει η εταιρία για εσάς!

Γ. Συμβουλές. Η αναζήτηση εργασίας είναι από μόνη της μια σοβαρή εργασία που χρειάζεται χρόνο και υπομονή μέχρι την τελική επιτυχία. Τι πρέπει να προσέξετε:

– Γνώσεις. Ο πήχης των απαιτήσεων ανεβαίνει συνεχώς. Μη μένετε μόνο σε αυτά που μάθατε στο παρελθόν, αλλά βελτιώνετε συνεχώς τις γνώσεις σας. Οι σύγχρονες γνώσεις (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ξένες γλώσσες, σχεδιαστικά ή λογιστικά προγράμματα κ.λπ.) είναι το μεγάλο σας πλεονέκτημα σε σχέση με έναν εργαζόμενο που δουλεύει πολλά χρόνια και έχει εστιάσει στην εργασία του, υστερώντας στις σχετικές γνώσεις λόγω έλλειψης χρόνου.
– Διατήρηση καλής ψυχολογίας, ειδικά στη διάρκεια της συνέντευξης. Μη μεταφέρετε την απογοήτευσή σας ή τη δυσαρέσκειά σας σχετικά με την ανεργία, πόσο χρόνο ψάχνετε, τους λόγους που σας έχουν απορρίψει κ.λπ. Έχετε μόνο μια ευκαιρία να δείξετε πόσο ικανός είστε. Μην προσπαθείτε να σας λυπηθούν για να πάρετε τη θέση που σας ενδιαφέρει.
– Ευελιξία στις επιλογές σας. Αν διαπιστώνετε ότι κάποιος χώρος ή ένα αντικείμενο εργασίας αυτή την περίοδο δεν μπορεί να σας προσφέρει τις επιλογές που αναζητάτε, αναπροσαρμόστε τον στόχο σας ή τις οικονομικές σας απαιτήσεις. Σημασία έχει να είστε μέσα στην αγορά και όχι να περιμένετε τις συνθήκες να γίνουν καλύτερες από μόνες τους.
– Όταν σας λείπει η επαγγελματική εμπειρία εστιάστε στη συμπεριφορά σας. Οι εταιρίες πάντα αναζητούν νέους εργαζομένους με όρεξη, ενθουσιασμό, φιλοδοξίες, φιλότιμο. Μιλήστε για αυτά που σας ξεχωρίζουν, δώστε παραδείγματα από τη φοιτητική σας ζωή ή από την ένταξή σας σε κοινωνικές ομάδες και το ποιες συμπεριφορές σας ξεχωρίζουν από τον μέσο όρο.

Στις σημερινές συνθήκες είναι καλό να αναρωτηθεί κανείς: Are you waiting for a change or are you changing yourself? (Περιμένετε την αλλαγή ή αποφασίζετε οι ίδιοι να αλλάξετε;). Αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν και διεκδικήστε αυτό που δικαιούστε χωρίς να περιμένετε να σας το χαρίσουν.