Το σημερινό μας θέμα είναι αφιερωμένο στην προσπάθεια, στην απελπισία, στην απογοήτευση, στη φυγή και στη δύναμη. Πάνω απ’ όλα όμως, στη ΔΥΝΑΜΗ. Τις τελευταίες μέρες, έτυχε να παρευρεθώ σε κατ’ ιδίαν και ηλεκτρονικές συζητήσεις που είχαν ως μοναδικό τους θέμα: “Θα φύγω εκτός”. Οι ερωτήσεις καταιγιστικές, όχι μόνο από όσους το επιθυμούν, μα και από όσους το τόλμησαν. Εξ ου και ο τίτλος μας. Να δούμε όμως τι σημαίνει ακριβώς, αυτό το εκτός; Εκτός χώρας; Εκτός του κύκλου, της οικογένειας και των ανθρώπων μας; Εκτός του πατρικού μας; Εκτός της μέχρι σήμερα ζωής μας; Εκτός της βολής μας; Γιατί στο κάτω κάτω, περί ων ο λόγος… Ποιος το τόλμησε; Ποιος σκοπεύει να το κάνει; Ποιος τα κατάφερε και από πού άντλησε βοήθεια; Ένα, ένα…

Μετά από μια ενδιαφέρουσα συζήτηση των τελευταίων ημερών με τον κ. Γιώργο Δαδούδη (uk.linkedin.com/in/georgedadoudis/), προχωρήσαμε σε βάθος, σε προβληματισμούς του που τον απασχόλησαν όπως απασχολούν τόσους άλλους αναφορικά με τη μετανάστευση, ενώ μοιράστηκε μαζί μας εμπειρίες που θα φανούν πολύτιμες σε όσους ετοιμάζουν νοητικά ή κυριολεκτικά “τις βαλίτσες τους”. Ας αρχίσουμε όμως από τα βασικά.

Αν η απόφαση έχει παρθεί, θα χρειαστεί να την υποστηρίξετε ψυχή τε και σώματι. Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε γνωριμίες και δίκτυο που θα σας βοηθήσει στη μετάβασή σας. Μη νομίζετε ότι η δικτύωση είναι απαραίτητη μόνο στη μικρή μας χώρα, είναι πανάκεια προϋπόθεση σε κάθε χώρα και περιοχή. Το βασικό μέσο που θα τελέσει παρονομαστής αυτής της δικτύωσης (είτε ως προετοιμασία πριν φύγετε, μα και όταν θα έχετε φτάσει) είναι η γλώσσα. Αυτό που μας προτείνει ο κ. Δαδούδης λοιπόν είναι, “Back to school, για να ξεπεράσετε το εμπόδιο της γλώσσας, που θέλουμε-δε θέλουμε, υπάρχει. Αυτό δείχνει κάτι πολύ σημαντικό· ότι δεν είσαι στατικός, έχεις διάθεση για βελτίωση, παλεύεις με τις δυσκολίες και τα βγάζεις πέρα. Το θέμα είναι τι εκπέμπεις – κανείς δεν θέλει την αρνητική ενέργεια των άλλων. Αν είναι να προσληφθείς ή να σε βοηθήσει κάποιος, τότε πρέπει να αποδείξεις ότι «δαγκώνεις σίδερα» κατά την καθομιλουμένη”.

Προσωποποιημένη προσέγγιση. Ένα εξίσου ενδιαφέρον θέμα που προέκυψε πριν λίγες μέρες σε συζήτησή μου με νέα υποψήφια στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού. Ζητώντας συμβουλές για τη σύνταξη ευχαριστήριας επιστολής (κατόπιν συνέντευξης) που θα είχε τη μορφή του follow-up και της υπενθύμισης υποψηφιότητας, της ανέφερα ότι ειδικά για τον κλάδο της αποτελεί λάθος βήμα (υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις). Ένας κλάδος όπως το Ανθρώπινο Δυναμικό, προτρέπει από μόνος του σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες. Όσο λοιπόν κι αν κωλύεστε ή ντρέπεστε, βγείτε από τη “ζώνη άνεσής” σας και καλέστε απευθείας τον αρμόδιο ή αποστείλετε του ταχυδρομική επιστολή. “Ένα email εύκολα χάνεται ανάμεσα στα πολλά ληφθέντα, ενώ την επιστολή θα την έχει πάνω στο γραφείο του. Αγοράστε καλής ποιότητας επιστολόχαρτο και γράψτε ότι ενδιαφέρεστε να συζητήσετε από κοντά δυνητικές προοπτικές της θέσης που σας ενδιαφέρει. Μπορεί να μην απαντήσουν όλοι, αλλά ένας αρκεί για να σας καλωσορίσει στο κατώφλι των νέων αρμοδιοτήτων σας”, μας μεταφέρει ο κος Δαδούδης ως λόγια partner κορυφαίας εταιρείας στην Αγγλία όπου διαμένει.

Εξωστρέφεια και ΔΥΝΑΜΗ, θα επαναλάβω, είναι το κλειδί. Είναι απαραίτητο, το συμπεριφορικό, να πλαισιώνεται από αυτές τις “δυνάμεις” και να αντιληφθείτε ότι κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να προωθήσει το βιογραφικό σας εκεί που θα πάτε. “Ο αγώνας είναι καθαρά προσωπικός και συνάμα αξιοκρατικός. Μην περιμένετε τίποτα στο πιάτο. Αποφύγετε τον καναπέ και την απρόσωπη οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή και δημιουργήστε προσωπική επαφή”, συμπληρώνει ο κ. Δαδούδης και επαυξάνουμε προτρέποντας: βγείτε στην αγορά, κυνηγήστε τους στόχους σας με το βιογραφικό ή την επαγγελματική σας κάρτα ανά χείρας και πάνω απ’ όλα μη φοβάστε να εκτεθείτε. Εντός και εκτός χώρας.

Η συνέχεια επί της “οθόνης”…

[O κ. Γιώργος Δαδούδης εργάζεται στην Dynamic Resources Inc. ως International Business Development Manager, εταιρεία παροχής υπηρεσιών και project management για επώνυμους retailers, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στο Strategic Management of Projects, του University College London. Στόχος του η μετάδοση εμπειρίας σε δυνητικούς μετανάστες προς την Αγγλία και να βοηθήσει να “σπάσουν τα δεσμά” της ανεργίας και της ψυχολογικής κατάπτωσης των Ελλήνων του σήμερα].

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…