Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη και πολλές ευχές σε όλους σας! “Αγκαζέ” με την ανοιξιάτικη και γιορτινή αυτή διάθεση, στη σημερινή θεματική ενότητα θα μοιραστούμε μαζί σας τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα μιας εξαιρετικής προσπάθειας μιας ομάδας ανθρώπων που βοήθησαν και συνεχίζουν να βοηθούν μια ακόμα μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων. Ο λόγος για την πρωτοβουλία Job-Pairs, που έχουμε αναφέρει και προτείνει σε παλαιότερη ενότητα, η οποία φέρνει σ’ επαφή άτομα που αναζητούν εργασία με τον επαγγελματικό χώρο της επιλογής τους. Ένα επαγγελματικό ζευγάρωμα Mentors και Mentees δηλαδή.

Τι πραγματικά σημαίνει όμως Mentor και πώς τελικά προκύπτει όφελος (δίχως καμία χρηματική συναλλαγή) για τους εμπλεκόμενους mentees, εν ευθέτω χρόνω;

ΜΕΝΤΟΡΑΣ & ΕΝΝΟΙΕΣ

Μυθολογία: Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Μέντορας (Μέντωρ) ήταν γνωστά δύο πρόσωπα:

Ο Μέντωρ ήταν το πρόσωπο που εμπιστεύθηκε “τα του οίκου του” ο Οδυσσέας στην Οδύσσεια, όταν έφυγε για τον Τρωικό Πόλεμο. Τη μορφή του Μέντορα έπαιρνε η θεά Αθηνά, είτε για να συνοδεύσει τον Τηλέμαχο στην Πύλο και τη Σπάρτη σε αναζήτηση του πατέρα του, ή για να προστρέξει σε βοήθεια του Οδυσσέα κατά τη μνηστηροφονία (η εξόντωση των μνηστήρων της Πηνελόπης)
Γιος του Ηρακλή από την Θεσπιάδα Ασωπίδα
Μεταφορικά: H λέξη “μέντορας” στη γαλλική – από αυτή και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες και ως “μερικό” αντιδάνειο και στη νέα ελληνική – σημαίνει γενικά τον σύμβουλο και φίλο που δρα ως πνευματικός οδηγός και καθοδηγητής [αγγλικά παράγωγα: mentoring, mentorship, mentoree/mentee].

Ετυμολογία: μέντορας < αρχαία ελληνική Μέντωρ που σημαίνει ο υποστηρικτής, σύμβουλος και πνευματικός καθοδηγητής κάποιου νεότερου (π.χ. καλλιτέχνη) Ας δούμε όμως και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας για να έχετε εικόνα της βοήθειας που προσέφερε και προσφέρει. Από την έναρξη λειτουργίας του Job-Pairs, συνολικά έχουν δηλωθεί αιτήσεις από 314 mentees, 145 mentors και επίσημα έχουν υποστηρίξει το πρόγραμμα 9 εταιρείες, απ' τις οποίες έχουν προσφερθεί συνολικά 60 mentors (οι εταιρείες που υποστηρίζουν επίσημα το πρόγραμμα, χρειάζεται να συμμετέχουν με 5 mentors το λκιγότερο). Από τα παραπάνω στατιστικά, 65 ζευγάρια mentors-mentees βρίσκονται σε διαδικασία συναντήσεων (εν εξελίξει), 24 ζευγάρια τις έχουν ολοκληρώσει, ενώ 13 mentees βρήκαν εργασία, προτού καν ολοκληρώσουν τις συναντήσεις με τον μέντορά τους! Τα λόγια είναι περιττά μπροστά σ' αυτά τα στατιστικά, καθώς και στα μελλοντικά νούμερα που η ομάδα του Job-Pairs στοχεύει να φτάσει. Αν πραγματικά όμως θέλουμε να τα σχολιάσουμε, ας το κάνουμε μέσα από τα λόγια μιας mentee: "Οι συναντήσεις μας πραγματικά με εξέπληξαν ευχάριστα και υπερέβησαν κατά πολύ τις προσδοκίες μου. Η εφαρμογή των οδηγιών και συμβουλών, όπως και η όλη καθοδήγηση, είχαν απτά θετικά αποτελέσματα από το πρώτο κιόλας interview. Από τότε ακολούθησαν και άλλες συνεντεύξεις που πήγαν ακόμα καλύτερα, έχω ήδη 4 πιθανές ευκαιρίες εργασίας στο εξωτερικό, το βιογραφικό μου είναι στη καλύτερη δυνατή version και το κυριότερο, έχω δίπλα μου έναν άνθρωπο που πραγματικά πίστεψε σε μένα, μου ξύπνησε όλες μου τις θετικές πλευρές και με έκανε να γνωρίσω ακόμα καλύτερα τις αρνητικές μου! Πλέον, έχω ελπίδα και προοπτική!" Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με το Job-Pairs μέσω του Site του, του LinkedIn και του Facebook. [Ευχαριστούμε θερμά το Job-Pairs για τα στοιχεία που μοιράστηκε μαζί μας – Περαιτέρω πληροφορίες και έννοιες για το άρθρο, αντλήθηκαν από τη Wikipedia] Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr Αφήστε το σχόλιό σας...