Συγχαρητήρια, έχετε τελειώσει το πανεπιστήμιο, κρατάτε στα χέρια σας το πτυχίο και είσαστε έτοιμοι να κάνετε το μεγάλο βήμα! Να μπείτε στον πραγματικό κόσμο και να ξεκινήσετε την επαγγελματική σας ζωή. Εάν είσαστε λοιπόν σ’ αυτό το σταυροδρόμι είμαι σίγουρη ότι το πρώτο βήμα στην αγορά εργασίας -ειδικότερα αυτή την περίοδο που οι ευκαιρίες καριέρας στερεύουν κάθε μέρα λόγω της κρίσης-  σας φαίνεται τρομακτικό, σίγουρα όμως είναι και συναρπαστικό. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο μαύρα, όσο φαίνονται. Σίγουρα υπάρχουν κάποια βήματα που θα κάνουν τη μετάβαση από το πανεπιστήμιο στον πραγματικό κόσμο επιτυχημένη. Εσείς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τα ακολουθήσετε:
Βήμα 1o
Εντοπίστε την κατεύθυνσή σας
Μετά από τέσσερα – πέντε χρόνια σπουδών, είσαστε απολύτως σίγουροι για το τι θέλετε να κάνετε; Αν όχι, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσδιορίσετε τι είδους καριέρα σας ταιριάζει. Αγαπάτε τους ανθρώπους,  σας αρέσει να ασχολείστε με αριθμούς ή απολαμβάνετε να δημιουργείτε προγραμμάτα ηλεκτρονικών υπολογιστών; Απαντήστε σ’ αυτά τα ερωτήματα, εξετάστε όλα τα δυνατά και τα αδύνατα στοιχεία σας και σκεφτείτε ένα πλάνο σταδιοδρομίας. Επίσης, διαβάστε για τους τομείς που σας ενδιαφέρουν και μιλήστε με άτομα που κάνουν δουλειές που θεωρείται ενδιαφέρουσες. Με λίγα λόγια προσπαθήστε να αξιοποιήσετε όλα τα ταλέντα σας.
Βήμα 2o
Κάντε την έρευνά σας
Είναι ζωτικής σημασίας να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τις εταιρίες που σας ενδιαφέρουν και να εξετάσετε όλες τις επιλογές που υπάρχουν. Αφού έχετε εντοπίσει τις εταιρίες, στις οποίες θέλετε να στοχεύσετε, ξεκινήστε από τις ιστοσελίδες τους, την ανάγνωση σχετικών άρθρων στις εφημερίδες και μιλήστε με εργαζόμενους των εταιριών για να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε.
Βήμα 3o
Συγκέντρωση σωστών εργαλείων
Τα εργαλεία που απαιτούνται για την αναζήτηση εργασίας είναι ένα βιογραφικό, μία συνοδευτική επιστολή και ένα portfolio από την πρακτική εξάσκηση που έχετε κάνει, αν δεν έχετε άλλου είδους προϋπηρεσία. Αφιερώστε όσο χρόνο χρειάζεται για να αναπτύξετε το βιογραφικό σας και μια συνοδευτική επιστολή και προσπαθήστε να μεταδίδουν με σαφήνεια τα πλεονεκτήματα και την εμπειρία σας.
Βήμα 4o
Network – Ανάπτυξη δικτύου
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να κάνετε όταν αναζητάτε εργασία είναι η δικτύωση. Επωφεληθείτε από οποιεσδήποτε επαφές έχετε, όπως είναι τα γραφεία σταδιοδρομίας του πανεπιστημίου σας, οι φίλοι σας που έχουν ήδη αποφοιτήσει και εργάζονται, οι γνωστοί των γονιών σας, οι πρώην καθηγητές σας, οι γείτονες, κα. Στείλτε σε όλους e-mail ή τηλεφωνήστε τους και ρωτήστε τους αν γνωρίζουν κάποιον που μπορεί να σας βοηθήσει.
Βήμα 5o
Μπείτε στο ρόλο του επαγγελματία
Αν θέλετε να συμμετάσχετε στον επαγγελματικό κόσμο, θα πρέπει να δράσετε και αντίστοιχα. Αγοράστε ένα επαγγελματικό κοστούμι για να το φορέσετε σε όλες τις συνεντεύξεις σας. Βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το μήνυμα στον τηλεφωνητή σας είναι κατάλληλα. Φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι για ένα τηλεφώνημα ή μια τηλεφωνική συνέντευξη, ανά πάσα στιγμή. Και μην ξεχνάτε ότι όσο περισσότερο παίζετε το ρόλο ενός καλά εκπαιδευμένου επαγγελματία, τόσο πιο θετικές θα είναι οι αντιδράσεις και όλο και πιο πολλοί θα σας βλέπουν ως επαγγελματία.
Βήμα 6o
Μην τα παρατάτε
Ο πραγματικός κόσμος μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση. Προσπαθήστε να μην απογοητευτείτε εάν σας απορρίψουν -σε όλους μας έχει συμβεί όταν ξεκινήσαμε να ψάχνουμε για την πρώτη μας δουλειά πλήρους απασχόλησης. Εσείς μην πτοήστε! Να θυμάστε, πάντα, ότι στην ενεργό δράση, θα πρέπει να είσαστε ανθεκτικοί και να παραμένετε πεπεισμένοι ότι υπάρχει μια μεγάλη δουλειά εκεί έξω για σας!