Ως συνέχεια του άρθρου της προηγούμενης εβδομάδας (ΜΕΡΟΣ Α΄), επανερχόμαστε με μια αναφορά των πιο σημαντικών σημείων προς καταγραφή ή διαχείριση. Στόχος μας είναι να σας οδηγήσουμε από την διστακτική πλοήγηση ή την ενδεχόμενη άγνοια, στην ασφαλή χρήση και επιτυχή παρουσία και δράση.

Η προσωπική σας σελίδα (account) και τι να συμπεριλάβετε
Ως χρήστης χρειάζεται να συντάξετε και να καταγράψετε επιμελώς το βιογραφικό σας – προτείνεται στην αγγλική για να είναι κατανοητό και σε χρήστες του εξωτερικού -, αναφέροντας την εκπαίδευση, προϋπηρεσία, πιστοποιήσεις ή ικανότητες που κατέχετε, γνώσεις ξένων γλωσσών, εθελοντικές ενέργειες στις οποίες έχετε λάβει μέρος, δημοσιεύσεις που τυχόν έχετε και αν το επιλέξετε προσωπικά σας στοιχεία επικοινωνίας. Επίσης, ενδείκνυται να αναρτήσετε μια φωτογραφία σας σε μέγεθος ταυτότητας, κατά προτίμηση επαγγελματικού ύφους. Τέλος, μπορείτε να συμπεριλάβετε δείγμα της δουλειάς σας μέσω ανάλογων εφαρμογών (παρουσιάσεις, banners/φωτογραφίες, blog, εταιρική ιστοσελίδα κ.ά.), να γίνετε μέλος σε group του ενδιαφέροντός σας, να δηλώσετε παρουσία σε εκδηλώσεις (events) που σας αφορούν επαγγελματικά και να κάνετε χρήση ποικίλων εφαρμογών που προσφέρονται.

Διατηρείτε πλήρες το προφίλ σας
Η συγκεκριμένη εφαρμογή στοχεύει στη διαφάνεια, όπως αναφέρουμε παραπάνω, κι όχι στην αφάνεια. Για προφανείς λόγους αξιοποίησης κάθε ευκαιρίας που ενδέχεται να προκύψει, είναι απαραίτητο να διατηρείτε το προφίλ σας διαρκώς ενημερωμένο, αναφέροντας επιγραμματικά ρόλους – επιτεύγματα της προϋπηρεσίας σας και λέξεις κλειδιά που αφορούν στις ικανότητες ή αρμοδιότητές σας. Έτσι, μελλοντικοί εργοδότες ή σύμβουλοι στελέχωσης θα έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση σε πρόσφατα στοιχεία σας, άσχετα αν βρίσκεστε σε αναζήτηση εργασίας ή όχι.

Συντηρείτε «ζωντανό» το δίκτυο των επαφών σας
Είναι απαραίτητο να συντηρείτε το δίκτυο των επαφών σας, επικοινωνώντας άμεσα μέσω μηνυμάτων ή συζητήσεων σε group, σε λογικά χρονικά διαστήματα και να λειτουργείτε ενεργά, ώστε να μην φαίνεται ότι αξιοποιείτε τις επαφές σας μόνο όταν βρισκόσαστε σε ανάγκη. Χρειάζεται προσοχή βέβαια στη συχνότητα των ενεργειών σας. Οποιαδήποτε επιμονή ή εμμονή στις επαφές με το δίκτυό σας (άμεσο ή έμμεσο), που δεν βασίζεται στον επαγγελματισμό και τον σεβασμό σε διαδικτυακούς επικοινωνιακούς κανόνες, θα προκαλέσει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Μην ξεχνάτε! Η ηλεκτρονική έκθεση συνίσταται προς ευγενή χρήση και όχι κατάχρηση…

Συμμετέχετε ενεργά σε group, συζητήσεις και αναρτήσεις
Η ενεργή συμμετοχή σας είναι ένας έμμεσος τρόπος να «ακουστεί» ηλεκτρονικά το όνομά σας και να μείνει στη μνήμη κατάλληλων ατόμων. Αυξάνετε δηλαδή τις πιθανότητες να σας αναζητήσουν για κάλυψη κάποιας θέσης εργασίας και να σας θυμούνται άτομα σε θέσεις κλειδιά. Ανακαλύψτε λοιπόν ενδιαφέροντα group προς συμμετοχή (του τομέα σας, συλλόγων των ιδρυμάτων που αποφοιτήσατε, παλαιότερων εταιρειών-εργοδοτών στις οποίες έχετε απασχοληθεί κ.ο.κ.) και ξεκινήστε συζητήσεις που θα λειτουργήσουν ως κρίκος επαφής με σημαντικά άτομα του μέλλοντος και του παρελθόντος. Τέλος, μπορείτε να μοιραστείτε σε ηλεκτρονική θέα θέματα, όπως άρθρα, συζητήσεις, group και να τα κοινοποιήσετε ως πόλο έλξης σημαντικών επαφών ή την έναρξη μιας ηλεκτρονικής, αρχικά, συναναστροφής.

Προσοχή!

Να θυμάστε πως κατά την ηλεκτρονική σας έκθεση:

είναι απαραίτητο να διατηρείτε σε όλες τις περιπτώσεις ευγενικό και επαγγελματικό προφίλ,
καλό είναι να ευχαριστείτε όσους αποδέχονται το αίτημα σας προς επαφή,
χρειάζεται να καταγράφετε, εύστοχα και με θετική χροιά, τις απόψεις σας σε συζητήσεις.
ΚΑΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ!

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτιδα kariera.gr, pr@kariera.gr

Για την ανάγνωση του Μέρους Α’, κάντε κλίκ εδώ.

Αφήστε το σχόλιό σας…