Τα εργαλεία της δουλειάς σας αποτελούν κυρίως τα μέσα που επιταχύνετε και βελτιστοποιείτε την απόδοσή σας. Σε περίπτωση όμως που βρίσκεστε σε κατάσταση ανεργίας (και όχι αεργίας) και δεδομένου ότι θα χρειαστεί να διαχειριστείτε αυτή ως πλήρη απασχόληση, το συγκεκριμένο εργαλείο μπορεί να σας βοηθήσει τόσο προς επαγγελματική δικτύωση, αλλά και ως μέσο εύρεσης εργασίας. Αρκεί να γνωρίζετε τις οδηγίες χρήσης του!

Τι είναι το Linkedin;
Στα σημερινά δεδομένα της κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης, μια αχτίδα φωτός παρουσιάζεται σωτήρια στα χέρια ποικίλων χρηστών του διαδικτύου. Ένα εργαλείο επαγγελματικής δικτύωσης, το οποίο παρερμηνεύεται συχνά με τη χρησιμότητα του Facebook (γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης), με τις δράσεις του όμως να τείνουν εμφανώς σε επαγγελματικές παρά κοινωνικές. Το Linkedin σήμερα, με επίσημη παρουσία στα διαδικτυακά δρώμενα από τον Μάιο του 2003 και δείκτη αύξησης μελών 2 νέοι χρήστες/δευτερόλεπτο, μετρά παγκοσμίως πάνω από 175 εκατομμύρια μέλη σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές.

Ποια είναι τα μέλη του Linkedin;
Εντός μεγάλης «δεξαμενής» υπάρχουν αφανείς ήρωες, ανενεργά μέλη (λόγω έλλειψης χρόνου ή άγνοιας δυνατοτήτων χρήσης), αλλά και ηλεκτρονικά δραστήριοι χρήστες, έτοιμοι να αξιοποιήσουν ευκαιρίες στο «e-διάβα» τους. Ασφαλώς, επιλέξτε την τελευταία κατηγορία! Άνεργοι, φοιτητές, στελέχη, γραφεία Ευρέσεως Εργασίας και τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού βρίσκουν κοινό σημείο αναφοράς, το νέο αυτό τάπητα προοπτικών.

Τι περιβάλλον σας περιμένει – ποια εμπόδια αναιρούνται;
Ο συγκεκριμένος διαδικτυακός τόπος συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό υψηλόβαθμων στελεχών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα μέλη να χτίσουν ποιοτικές επαγγελματικές σχέσεις με άτομα που μπορούν να τους περάσουν στο επόμενο βήμα της καριέρας τους. Έκαστο μέλος μπορεί να συνδεθεί και να επικοινωνήσει με επαγγελματίες της αγοράς, να ερευνήσει νέους πιθανούς ορίζοντες και να αποκτήσει πρόσβαση προς άτομα ή τμήματα εταιρείων που ασκούν σημαντική επιρροή στο εταιρικό γίγνεσθαι κάθε οργανισμού. Η επιτυχία ξεκινάει δηλαδή, από την είσοδο! Αναιρούνται λοιπόν, σε μεγάλο ποσοστό, εμπόδια πρόσβασης που στέκονταν σαν φύλακες πύλης και ανοίγονται μονοπάτια για να γνωρίσετε άμεσα τον επόμενο εργοδότη ή συνεργάτη σας. Μη διστάσετε να αξιοποιήσετε όσα εργαλεία ταιριάζουν στο προφίλ σας και προσφέρονται για να διαφημιστείτε και να προβληθείτε σωστά.

Πώς χρησιμεύει το Linkedin;
Η χρήση του λειτουργεί κυρίως ως ηλεκτρονική επαγγελματική κάρτα, με περαιτέρω επιλογές εξωστρέφειας και διαφάνειας. Δηλαδή, προσφέρει σε ηλεκτρονικό επίπεδο δυνατότητες δικτύωσης, ενημέρωσης, πρόσβασης και κατ’ επέκταση, εύρεσης εργασίας. Αν κάποιος σας ζητήσει επαγγελματική κάρτα, μπορείτε να διευκρινίσετε την Linkedin ταυτότητά σας, ή και να συνδεθείτε στο κινητό μέσω ανάλογης εφαρμογής. Το site λειτουργεί επιπλέον σαν πηγή πληροφοριών για ανάγνωση άρθρων (ηλεκτρονικός τύπος) σε διάφορους τομείς, ανάρτηση και κοινοποίηση θεμάτων, λήψη ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα της αγοράς/οικονομίας, τις μεταβάσεις σημαντικών στελεχών και λοιπών πληροφοριών. Όλα αυτά παύουν να ενδιαφέρουν μόνο δημοσιογράφους και υπεύθυνους επιλογής στελεχών, όντας χρήσιμα εργαλεία για κάθε χρήστη σε αναζήτηση εργασίας. Είναι σημαντικό στην εποχή που διανύουμε, να μαθαίνουμε εξελίξεις που μπορούμε εύστοχα να αξιοποιήσουμε. Ποσοστό άλλωστε, άνω του 60% των μελών, απαρτίζεται από επαγγελματίες που λαμβάνουν καίριες αποφάσεις σε θέσεις κλειδιά… γιατί να μην τους χρίσουμε συμμάχους;

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια σύντομη, κατατοπιστική αναφορά στις δυνατότητες του Linkedin ως μέσο επαγγελματικής δικτύωσης. Συνήθως, ότι δεν γνωρίζουμε επαρκώς, τείνουμε να διστάζουμε να το χρησιμοποιούμε, πόσο μάλλον να εξαντλούμε τις δυνατότητες που μας παρουσιάζονται. Στο Μέρος Β΄ του άρθρου μας για το Linkedin, θα αναγνώσετε λεπτομέρειες για:

…την προσωπική σας σελίδα (account) και τι να συμπεριλάβετε,
…να διατηρείτε πλήρες το προφίλ σας,
…να συντηρείτε «ζωντανό» το δίκτυο των επαφών σας,
…να συμμετέχετε ενεργά σε group, συζητήσεις και αναρτήσεις.

Μείνετε “LINKED”!

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτιδα kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…