Ολοένα και περισσότερο μαθαίνουμε για την εισχώρηση της καινοτομίας σε κάθε οργανισμό και εταιρεία. Είτε μέσω μεθόδων που αφορούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), είτε μέσω εκμάθησης χρήσης της τεχνολογίας σε μεγαλύτερες επαγγελματικά ηλικίες. Σε κάθε περίπτωση, όλη αυτή η αλλαγή των στερεοτύπων στο χώρο της εργασίας, όπως τα γνωρίζαμε, έχει έρθει για να μείνει!

Γιατί λοιπόν να μην γίνεις κι εσύ μέρος αυτής της αλλαγής, ξεκινώντας να καινοτομείς στην καριέρα σου;

Τι σημαίνει καινοτομία στην Καριέρα;

Σημαίνει να σταματάς να αντιλαμβάνεσαι την καριέρα σου με τον παραδοσιακό τρόπο και να αρχίζεις να σκέφτεσαι πώς θα ικανοποιήσεις τον μελλοντικό επαγγελματία μέσα σου. Σίγουρα, κάτι μέσα σου, σου λέει να κάνεις για αρχή μικρά βήματα αλλαγής και καινοτομίας, προκειμένου να είναι πιο σταθερά. Όπως π.χ. να ελέγξεις ποια τεχνογνωσία σου λείπει και να ξεκινήσεις να ερευνάς πώς θα επιμορφωθείς σχετικά. Θα μπορούσες βέβαια να ξεκινήσεις και με μεγαλύτερα βήματα, όπως το να κάνεις μια μεγαλύτερη αλλαγή, με μια τεράστια στροφή στην καριέρα σου.

Γιατί;

Αν αναζητήσεις τον κύριο πυλώνα που οδηγεί σήμερα την όποια αλλαγή στις επιχειρήσεις, είναι η καινοτομία. Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που εργάζεσαι, που προσδοκά η διοίκηση να παράγεις έργο και το πώς έχουν όλοι πια πρόσβαση σε κάθε τι. Η καινοτομία δεν βρίσκεται απλά δίπλα σε όλους, αλλά μας συντροφεύει σε κάθε μελλοντικό βήμα, εκβιάζοντάς μας, σχεδόν να την «υπηρετούμε». Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να ξεκινήσει η αλλαγή εκ των έσω, δηλαδή από τη διαχείριση της καριέρας σας.

Και λόγω περίεργων καιρών….διάβασε επίσης για τον Οδηγό Επιβίωσης για Remote Working.

Ποια βήματα οδηγούν προς την Καινοτομία;

Αυτό το σημείο είναι και το πιο δύσκολο. Αυτό, κατά το οποίο πρέπει να δείτε ξεκάθαρα την μέχρι τώρα προϋπηρεσία και τις επιλογές σας, τις δεξιότητες που έχετε αναπτύξει , πού σας έχουν οδηγήσει κι αν τελικά εκεί οδεύαμε. Για να κάνουμε πράξη αυτή την ενδοσκόπηση, χρειάζεται:

  1. Αμφισβητείστε τον εαυτό σας καθημερινά – μόνο με την αναζήτηση, την εξέλιξη και τη λαχτάρα να σας συμβαίνει αυτό διαρκώς, θα βρείτε χαραμάδα να εμπνευστεί η καινοτομία. Κάθε μέρα, βάλτε στόχο να ανακαλύψετε νέους τρόπους επιμόρφωσης και πρόκλησης όσων γνωρίζατε ως σήμερα.
  2. Σκεφτείτε αλλιώς! Όσοι καινοτομούν, δεν «εφευρίσκουν εξ αρχής τον τρόχο», απαραίτητα. Σπαταλούν τον περισσότερο χρόνο τους στην ανακατασκευή, στην αμφισβήτηση όσων εξασκούσαν και των εργαλείων που τους βοηθούσαν σε αυτό. Τι μπορεί να σας ευχαριστήσει περισσότερο και να σας ολοκληρώσει επαγγελματικά, αν αυτή τη στιγμή δεν νοιώθετε έτσι; Τι χρειάζεται να αλλάξει προκειμένου να ανακαλύψετε νέες δυνατότητες που είχατε και όρια;
  3. Ξεχάστε την επαγγελματική εξέλιξη όπως την ξέρατε ως σήμερα. Αυτό σημαίνει, πως ο ρόλος σας θα εκλείψει σύντομα, θέλετε δεν θέλετε. Εξ ου και θα χρειαστεί να σκεφτείτε πού επιθυμείτε να φτάσετε κι αν, όταν φτάσετε, το όνειρό σας θα σας περιμένει εκεί. Συνεπώς, αναζητήστε την εξέλιξη, ακόμα κι αν αυτό δεν σημαίνει να «ανεβείτε με το ασανσέρ, αλλά με τα κρυφά πλάγια σκαλιά που λίγοι έχουν προσέξει».
  4. Ανοίξτε τους ορίζοντες της σκέψης σας! Έχετε σκεφτεί πώς θα μπορούσατε ενδεχομένως να συμπεριλάβετε τη ζωή σας μες τα επόμενα, νέα βήματα της καριέρας σας; Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι πρέπει να κάνετε το χόμπυ σας επάγγελμα. Απλώς εξετάστε τις πτυχές της ζωής σας που θα θέλατε να συμπεριλάβετε στην επαγγελματική σας καθημερινότητα, ώστε να νοιώθετε πιο ολοκληρωμένοι.
  5. Δείτε καθαρά – Δείτε εμπειρίες, όχι μόνο δεξιότητες και τίτλους. Η επιτυχία δεν κρύβεται απαραίτητα στα βαρύγδουπα ονόματα εταιρειών και θέσεων. Την επιτυχία (καθώς και την ευτυχία) μπορείτε να την ανακαλύψετε απλά εκεί που βρίσκονται οι πιο θετικές εμπειρίες. Εκεί που έχετε το χώρο να ανασάνετε, να ξεδιπλώσετε τα ταλέντα και τη δημιουργικότητά σας, άρα και την ικανοποίησή σας ως εργαζόμενος.

Συμπέρασμα

Η καινοτομία δεν έχει να κάνει μόνο με την αλλαγή και τη δημιουργία εξ αρχής. Έχει να κάνει με όλα αυτά τα μικρά βήματα που ξεκινάτε να κάνετε για να αντιληφθείτε αν όντως η καριέρα σας είναι στα δικά σας χέρια, κι αν εσείς αποφασίζετε για το μέλλον σας. Έχει να κάνει με τη διερεύνηση των δεξιοτήτων που θα κυνηγήσετε να αποκτήσετε, προκειμένου να παραμείνετε ανάμεσα στους περιζήτητους της αγοράς. Έχει να κάνει με την αναζήτηση της ευτυχίας σας.

Της Έθελ Αγγελάτου

Copyright: www.shutterstock.com