Σίγουρα η εύρεση εργασίας δεν γίνεται απλώς πατώντας ένα κουμπί. Θέλει κόπο αλλά και τρόπο!

Της Μίας Κόλλια

Υπάρχουν τρόποι να κάνετε την αναζήτηση εργασίας πιο παραγωγική και να βρείτε δουλειά σε χρόνο-ρεκόρ.

Δοκιμάστε τις ακόλουθες αποδοτικές συμβουλές:

1. Κάντε ένα σχέδιο: Ακούτε ξανά και ξανά, «κάντε ένα σχέδιο και μείνετε προσκολλημένοι σε αυτό». Αυτή η συμβουλή δεν είναι απλώς μια πρόταση που θα την ακούσετε σε ένα σεμινάριο εμψύχωσης, αλλά κάτι πραγματικά πολύ χρήσιμο στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Με τον καθορισμό συγκεκριμένου χρόνου κάθε μέρα για να ψάχνετε για δουλειά και την τήρηση προθεσμιών από τον εαυτό σας, μπαίνετε στο πνεύμα ότι έχετε αναλάβει μια ευθύνη που πρέπει να βγάλετε εις πέρας.

2. Στόχοι: Κάθε μέρα βάλτε ένα στόχο -αλλιώς πώς θα ξέρετε ότι σημειώνετε πρόοδο; Η ενημέρωση του βιογραφικού σας ή η εύρεση 5 νέων ευκαιριών απασχόλησης, θα σας βοηθήσει να παραμείνετε επικεντρωμένοι στον στόχο σας. Διότι χωρίς αυτούς τους σαφείς και εφαρμόσιμους καθημερινούς στόχους, η παραγωγικότητά σας μπορεί γρήγορα να διοχετευθεί σε μια ατέλειωτη «συνεδρία Netflix».

3. Οργανώστε το: Κρατήστε τις αποδείξεις! Μέρα με την ημέρα, μπαίνετε σε μια ρουτίνα -στέλνετε mail, συμπληρώνετε αιτήσεις, κλείνετε ραντεβού για συνεντεύξεις. Επομένως, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε όλες αυτές τις κινήσεις. Κρατώντας αυτές τις πληροφορίες οργανωμένες, θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να μπερδέψετε τη μια δουλειά ή συνέντευξη με μια άλλη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αρχείο excel ή μια πιο «μοντέρνα» εφαρμογή, που θα σας βοηθήσει να οργανωθείτε.


4. Ειδοποίηση!: Λαμβάνετε διαρκώς διάφορες ειδοποιήσεις -από το Instagram, όπου κάποιος σας έχει κάνει tag, μέχρι το Netflix για τα καινούργια επεισόδια της σειράς που παρακολουθείτε. Όταν ψάχνετε για μια δουλειά, νέες δημοσιεύσεις εργασίας ή ενημερώσεις σχετικά με την πρόσφατη αίτησή σας μπορεί να είναι εξίσου σημαντικές. Έτσι, επισημάνετε ως σημαντικές αυτές τις ειδοποιήσεις για την αναζήτηση εργασίας. Επωφεληθείτε από τα εργαλεία του kariera.gr που αυτοματοποιούν το τμήμα αναζήτησης εργασίας που σας ενδιαφέρει, ώστε να μη χάνετε τίποτα.

5. «Δικτυώστε» το ταλέντο σας: Πολλές εταιρείες έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο ταλέντων, ως έναν τρόπο για να κρατήσουν τους αιτούντες εργασία στο ραντάρ τους. Εάν έχετε σκεφτεί ότι θα θέλατε να εργαστείτε σε κάποιες συγκεκριμένες εταιρείες, μάθετε πώς να συμμετάσχετε στο δίκτυό τους. Ακόμη και αν δεν προσλαμβάνουν, θα είστε οι πρώτοι που θα μάθετε για ανοικτές θέσεις από τις εταιρείες που σας ενδιαφέρουν.

6. Συνεργαστείτε: Ο καθένας χρειάζεται ένα χέρι βοήθειας. Έρευνα έχει δείξει ότι αυτοί που συνεργάζονται, παραμένουν προσκολλημένοι στα σχέδιά τους περισσότερο. Έτσι, μπορείτε να μην είστε μόνοι στο δύσκολο έργο της αναζήτησής σας. Συνεργαστείτε με έναν φίλο ή παλιό συνάδελφο που βρίσκεται στην ίδια θέση με εσάς - θα σας κρατήσει πιο αισιόδοξο και με μεγαλύτερα κίνητρα. Επίσης, θα έχετε και κάποιον για να πηγαίνετε μαζί σε εκδηλώσεις που αφορούν την καριέρα ή να προετοιμαστείτε για συνεντεύξεις.

7. Αποκλείστε τις περισπασμούς: Όσο βοηθητικός και χρήσιμος είναι ο υπολογιστής σας, είναι και μια εύκολη πύλη στον κόσμο της ψυχαγωγίας. Το καταλαβαίνουμε, τα memes είναι υπέροχα, αλλά δεν θα σας βρουν τη δουλειά που θέλετε. Έτσι, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο να ενεργοποιήσετε μια εφαρμογή που εμποδίζει την απόσπαση της προσοχής σας. Μπορείτε να προσαρμόσετε αυτή την εφαρμογή για να αποκλείσετε ορισμένους ιστότοπους και κοινωνικά μέσα, έτσι ώστε να είστε απερίσπαστοι από τον κύριο στόχο σας.

Φωτογραφία από Igor Link από το Pixabay