Η συνοδευτική επιστολή αποτελεί το απαραίτητο συμπλήρωμα ενός ολοκληρωμένου βιογραφικού σημειώματος, άσχετα αν προηγείται αυτού. Οι εταιρίες το θεωρούν πλέον αυτονόητο πως κάθε υποψήφιος θα αποστέλλει το βιογραφικό του σημείωμα συνοδευόμενο από το μικρό αυτό κείμενο που απεικονίζει επιγραμματικά το προφίλ του και είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που το αναφέρουν ξεχωριστά στην αγγελία. Στο κείμενο λοιπόν θα παρατηρήσατε πως υπάρχει ένα απλό δείγμα. Το δείγμα αυτό είναι αρκετά καλό και προσιτό σε όλους, σε σχέση με άλλα πιο περίπλοκα. Σαφώς και τα στοιχεία που αναγράφονται είναι πλασματικά, σαφώς και κάθε ένας από εσάς θα χρειαστεί να κάνει αλλαγές, να προσθέσει στοιχεία, να εκφράσει κάτι με διαφορετικό τρόπο.

Πολλές φορές το βιογραφικό δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένη αγγελία. Στις περιπτώσεις αυτές η δεύτερη παράγραφος της συνοδευτικής επιστολής αλλάζει, παραλείποντας τις αναφορές σε αγγελία ή καταχώρηση. Μπορείτε να την εμπλουτίσετε με στοιχεία, χωρίς όμως να την υπερφορτώσετε. Τρεις παράγραφοι είναι αρκετές και ποτέ δεν θα πρέπει να ξεπεράσετε τη μία σελίδα. Φροντίστε βέβαια να υπάρχει πάντοτε χώρος για την υπογραφή σας και για τις διευθύνσεις, στην αρχή και στο τέλος της επιστολής.
Το συγκεκριμένο δείγμα που παρατίθεται παρακάτω περιέχει τα απολύτως απαραίτητα, τα οποία βέβαια μπορείτε και να διατυπώσετε διαφορετικά. Αυτό σημαίνει πως δεν θα ήταν καλό να γράψετε κάτι λιγότερο από αυτό, αντίθετα να εμπλουτίσετε το κείμενο, φροντίζοντας πάντα να δίνετε πληροφορίες ουσιαστικές και όχι να γράφετε άσχετα πράγματα, απλά και μόνο για να διαμορφωθεί ένα μεγάλο κείμενο.

Παπαδοπούλου Κατερίνα
Παπαδοπούλου 15,
123 45
Μαρούσι

Επιχείρηση ΕΠΕ
Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού
Λεωφ. Βουλιαγμένης 1
123 45
Αγ. Δημήτριος

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2008

Αξιότιμοι Κύριοι,

Ονομάζομαι Κατερίνα Παπαδοπούλου και είμαι απόφοιτη του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζω άπταιστα αγγλικά και καλά ιταλικά και είμαι κάτοχος του Cambridge Skills Award in Information Technology Skills. Έχοντας υπόψη μου τις δραστηριότητες της επιχείρησής σας, θα ήθελα να σας εκφράσω το ενδιαφέρον μου για τη θέση Βοηθού Λογιστή, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο site www.kariera.gr. Βρίσκομαι πάντα στη διάθεσή σας για προσωπική συνέντευξη. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας μου αναγράφονται στο βιογραφικό μου σημείωμα, το οποίο σας επισυνάπτω.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας,
Με εκτίμηση,
Παπαδοπούλου Κατερίνα