Αν δεν το είχατε μέχρι σήμερα υπόψη σας… το βιογραφικό χρειάζεται οπωσδήποτε να αναδεικνύει τη δυναμική και τα επιτεύγματά σας κατά τη διάρκεια της προϋπηρεσίας σας, όσο μικρή ή μεγάλη είναι αυτή. Και τονίζουμε το τελευταίο, μιας και συνήθης ερώτηση νέων επαγγελματικά υποψηφίων, είναι: “Μα, αφού δεν έχω προλάβει ακόμα να κάνω και πολλά, πώς να προσθέσω επιτεύγματα;”. Στη σημερινή μας ενότητα, θα σας δείξουμε πώς αυτά μπορούν να παρουσιαστούν τόσο από λίγο χρόνο εμπειρίας, όσο και από πολύ.

Άλλωστε, οι εργοδότες, φανερά θα προτιμήσουν υποψηφίους που ανταγωνιστικά θα αποδεικνύουν τις δυνατότητες τους, από αυτούς που έχουν αφιερώσει ελάχιστο χρόνο στο βιογραφικό τους. Αυτούς που, δηλαδή, έχουν απλά περιγράψει με τι θα ήθελαν να απασχοληθούν σε μια απαρχαιωμένη συνοδευτική επιστολή κι έχουν το βιογραφικό τους, απλώς ως όχημα μιας περιγραφής καθηκόντων. Τώρα λοιπόν που διευκρινίσαμε τι δεν λειτουργεί θετικά, ας δούμε πόσο χρήσιμη είναι η γλώσσα και γραμματική που θα αξιοποιήσετε, καθώς και το ρόλο των “μαθηματικών” σε όλο αυτό.

Ξεκινήστε με δυναμικά και ενεργητικά ρήματα
Αν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε, τί χρόνο να χρησιμοποιήσετε στις περιγραφές σας, χρησιμοποιείστε απλά τη λογική σας. Παρελθοντικό, για όσες εργασιακές θέσεις θέλετε να περιγράψετε του παρελθόντος, και ενεστώτα, για την περιγραφή της θέσης που ενδεχομένως τώρα βρίσκεστε, αν εργάζεστε. Προσπαθήστε κάθε φράση της περιγραφής σας να ξεκινάει με ρήματα και μάλιστα στρατηγικά, καθώς και βαρύνουσας σημασίας? απλώς μην το παρακάνετε. Έτσι, αυτομάτως, κάθε φράση θα παίρνει τη μορφή επιτεύγματος.

Μάθε να πώς να δημιουργείς ένα ολοκληρωμένο βιογραφικό σημείωμα.

Αποφύγετε επίθετα και λέξεις υπερβολής
Οι εργοδότες, από συνήθεια ανάγνωσης πληθώρας βιογραφικών, προσπερνούν υποσυνείδητα, ουσιαστικά και επίθετα υπερβολής. Στο κάτω κάτω αυτά, περισσότερο εκφράζουν την άποψη και την κρίση σας σε αυτό που περιγράφετε, παρά λειτουργούν εμφατικά. Αν δεν έχετε χειροπιαστές αποδείξεις (αυτό θα αναλυθεί στην παρακάτω παράγραφο) της επίτευξής σας, δεν έχει νόημα να εκφράζετε τη γνώμη σας για το πόσο καλά τα έχετε πάει? γιατί πολύ απλά, δεν είστε και δεν θα μπορούσατε να είστε αντικειμενικοί. Λέγοντας λοιπόν, “ολοκλήρωση μιας εξαιρετικής διπλωματικής εργασίας” ή “διεκπεραίωση άριστης εξυπηρέτησης πελατών”, εμπλουτίζετε, ουσιαστικά, δύο περιγραφές με την άποψή σας, η οποία όμως δεν μπορεί να γνωρίζει ο αναγνώστης αν ισχύει πραγματικά. Εκτός εάν… τις συμπληρώσετε μετρήσιμα.

Τα νούμερα κι η σημασία τους
Αντιλαμβάνεστε ασφαλώς, πόσο διαφορετικό είναι ένα εμφατικό επίθετο σαν τα παραπάνω, από το να αποδείξετε νουμερικά, κατά προσέγγιση ή ακρίβεια, το μέγεθος του επιτεύγματος στο οποίο αναφέρεστε. Αν λοιπόν έχετε, π.χ. “φέρει ανάπτυξη τάξης 5% ετησίως”, “φέρετε εις πέρας 200 κλήσεις την ημέρα”, ή “συντονίζετε ομάδα 25 πωλητών”, είναι εντελώς διαφορετικό από την κρίση σας, η οποία από μόνη της δεν ευσταθεί δεδομένης της διαφορετικής αυτοπεποίθησης του καθενός. Προτιμήστε λοιπόν να βρείτε και να υπολογίσετε τα νούμερά σας (σε περίπτωση που δεν σας έχουν ήδη δοθεί από τον εργοδότη σας) έστω κατά προσέγγιση, και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

Αν θέλετε, λοιπόν, ο λόγος σας να έχει νόημα, ουσία και βαρύτητα, τότε προσαρμόστε και τον γραπτό σας αναλόγως. Στο κάτω κάτω, αυτό το έγγραφο, προτού αποτελέσει “εισιτήριο για το ταξίδι σας”, αποτελεί σημαντική προβολή και απόδειξη της προϋπηρεσίας σας.

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr