…6,7 δευτερόλεπτα είναι ο μέσος όρος χρόνου που περνούν οι recruiters για να ρίξουν μια γρήγορη, ίσως και πρώτη, ματιά στο βιογραφικό σας. Συνεπώς, η χρήση των bullet points είναι άκρως απαραίτητη, τουλάχιστον αν θέλετε να “προγραμματίσετε” τον εγκέφαλό τους τι θα αναγνώσει. Για να τα χρησιμοποιήσετε όμως, χρειάζεται να τηρήσετε απόλυτη ισορροπία στο γραπτό τους περιεχόμενο, αποφεύγοντας τους πλατιασμούς και μακροσκελείς λίστες καθηκόντων (βλ. πάνω από 8 bullets).

Για να αναπτύξετε καθαρή δομή στο βιογραφικό σας και να παρουσιάσετε τα bullets σας έτσι, ώστε να επηρεάσουν την άποψη και την απόφαση του αναγνώστη. Συγκεκριμένα:

Α. Καταγράψτε σε 4 με 6 points (τα οποία δεν θα ξεπερνούν τις 2 ή 2,5 γραμμές!):

τις αρμοδιότητές σας σε μορφή επιτευγμάτων. Είναι πολύ διαφορετικό να περιγράφετε πώς κάτι που είναι στην ευθύνη σας έχει αποφέρει μια X ανάπτυξη ή Y επιτυχία στο τμήμα ή την εταιρεία, σε σχέση με μια σκέτη περιγραφή καθηκόντων μες την ημέρα. (συστήνεται) ή

καθαρά και απλά τις αρμοδιότητές σας και σε δεύτερη φάση (από κάτω), με διαφορετικά σύμβολα στα bullet points, πώς τα καθήκοντά σας επέφεραν αλλαγές στο τμήμα ή την εταιρεία (σαν δύο διαφορετικές ενότητες. (δεν συστήνεται γιατί ενίοτε κουράζει)

Β. Επιλέξτε τι θα τονίσετε
Εξετάστε προσεκτικά, στην αγγελία που έχετε στα χέρια σας, τα κύρια σημεία που αναζητά ένας εργοδότης και φροντίστε να τα “περάσετε” ή να τα τονίσετε επαρκώς μες το βιογραφικό σας.

Γ. Αναφέρετε “τον άσσο στο μανίκι σας” πρώτο-πρώτο!
Δεδομένων των ελάχιστων δευτερολέπτων, όπως αναφέραμε και παραπάνω, που περνούν οι εργοδότες διαβάζοντας το βιογραφικό σας, προτείνουμε να βάλετε τα δυνατά σας να τους εντυπωσιάσετε (με σύνεση και ειλικρίνεια ασφαλώς). Στα πρώτα bullet points, αναφέρετε τα πιο εκπληκτικά σας επιτεύγματα και αφήστε τα πιο συμβατά για τη συνέχεια.

Δ. Ξεκινήστε κάθε bullet point με ρήματα δράσης (action verbs)
Όταν θα συντάξετε την περιγραφή σας, θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε ενεστώτα για την εργασία που εξασκείτε τώρα και παρελθοντικό χρόνο για τις εργασίες που εξασκούσατε παλαιότερα, ενώ είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε με ρήμα δράσης.

Ε. Αναφέρετε πρώτα το αποτέλεσμα
Σε κάθε bullet point, πρώτα θα εξηγήσετε τι προκάλεσε το επίτευγμα που μετά το κόμμα θα αναφέρετε

ΣΤ. Εμπλουτίστε με νούμερα!
Τι νόημα θα έχουν οι περιγραφές σας αν δεν μπορείτε να αναφέρετε νούμερα ποσότητας ή ποσοστά (μην πηγαίνει ο νους σας πάντα σε χρηματικά ποσά το οποίο θα ταίριαζε περισσότερο σε υποψηφίους του οικονομικού κλάδου ή που έχουν να κάνουν με πωλήσεις). Όλοι στη δουλειά μας μπορούμε να βγάλουμε νούμερα που θα δώσουν πιο απτά τη δυνατότητά μας και το πόσο καλά τα έχουμε καταφέρει.

Ζ. Από βραβεία και διακρίσεις πώς πάτε;
Γιατί όχι, στο τελευταίο bullet point, να αναφερθείτε σε αυτό το βραβείο ή τη διάκριση που πιθανόν να κερδίσατε κατά τη διάρκεια εξάσκησης αυτής της εργασίας; Αυτό κι αν θα τους τραβούσε το ενδιαφέρον!

Γιατί το θέμα δεν είναι να πείτε πως είστε καλοί σε αυτό που μπορείτε να κάνετε, αλλά και να το αποδείξετε από τα πρώτα 6,7 Δευτερόλεπτα!

Μάθε πώς να δημιουργήσεις το βιογραφικό σου σημείωμα σωστά!

Copyright:liravega, www.shutterstock.com

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr