Μότο
Αν δεν έχετε τίποτε να γράψετε, επινοήστε ένα χόμπι, φροντίστε όμως πριν από τη συνέντευξη να μάθετε πέντε πράγματα γι’ αυτό, για να μη σας πιάσουν αδιάβαστους.

Σίγουρα θα έχετε κάποιο χόμπι, κάποια ενδιαφέροντα που γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο σας. Ίσως αυτό το χόμπι σας να είναι η τηλεόραση, το βίντεο και το ποπ κορν, και έτσι να είστε αυτό που οι φίλοι(;) μας οι Αμερικανοί ονομάζουν «couch potato» (σε ακριβή μετάφραση «η πατάτα του καναπέ»).

Το θέμα είναι πως τα ενδιαφέροντα του καθενός είθισται να αναγράφονται στο βιογραφικό σημείωμα, μετά από όλα τα άλλα στοιχεία, βέβαια, κάτι όμως που τα καθιστά ουδόλως αδιάφορα. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι συνεντευκτές δεν στέκονται σε αυτό το κομμάτι του cv σας, αλλά επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στα άλλα στοιχεία, όπως η προϋπηρεσία, η ακαδημαϊκή σας πορεία, οι γνώσεις στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Σίγουρα δεν πρέπει ποτέ να παραβαίνετε βασικούς κανόνες, όπως το ότι η προηγούμενη εμπειρία σας και οι γραμματικές σας γνώσεις θα πρέπει να γράφονται με φθίνουσα χρονολογική σειρά, ξεκινώντας πάντα από την πιο πρόσφατη εργασία ή το πιο πρόσφατο εκπαιδευτικό στάδιο που κατακτήσατε. Επίσης, πάντοτε ελέγχετε τα προσωπικά σας στοιχεία καθώς πολλές φορές αλλάζουμε κινητό ή e-mail και ξεχνάμε να ενημερώσουμε το βιογραφικό μας. Αναφέρετε φυσικά επιγραμματικά τις ξένες γλώσσες που γνωρίζετε και το επίπεδο, καθώς και την εμπειρία σας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είτε κατέχετε κάποια βεβαίωση είτε όχι.

Οι περισσότεροι λοιπόν συνεντευκτές εξαντλούν τον χρόνο της συνέντευξης ασχολούμενοι με αυτές τις ενότητες, καθώς ενδιαφέρονται περισσότερο για την απόδοση και τις επιδόσεις σας στο αντικείμενο της εργασίας, αλλά και τις ευρύτερες γνώσεις σας. Αν νομίζετε όμως ότι μπορείτε να γράψετε οτιδήποτε στο τελευταίο αυτό (και συχνά παραμελημένο) κομμάτι του βιογραφικού σας ή να το παραλείψετε εντελώς, τότε μάλλον απατάσθε. Υπάρχουν αρκετοί εργοδότες που μέσα από αυτήν την ενότητα, το πώς περνάτε δηλαδή τον ελεύθερο χρόνο σας, αντλούν πολύτιμες πληροφορίες για τον χαρακτήρα σας, την προσωπικότητά σας και τις συνήθειές σας.

Είναι καλό, λοιπόν, να αναφέρετε πράγματα που εμφανίζουν έναν άνθρωπο δραστήριο, με πνευματικά, αθλητικά ή καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, στα οποία συμμετέχει ενεργητικά και όχι ως απλός παρατηρητής. Αντί δηλαδή να γράψετε ότι πηγαίνετε ανελλιπώς στο γήπεδο (δήλωση επικίνδυνη γιατί ίσως σας ρωτήσουν για το ταλέντο σας στις ρίψεις παντός αντικειμένου!) είναι προτιμότερο να αναφέρετε ότι είστε μέλος μιας τοπικής ομάδας και αθλείστε. Το ενδιαφέρον για τις τέχνες και τα γράμματα πάντα εκτιμάται, αλλά καλύτερο είναι να ζωγραφίζετε ο ίδιος ή να γράφετε ή να παίζετε κάποιο όργανο.

Δες πώς να δημιουργήσεις το σωστό βιογραφικό!

Προς Θεού, μην τα γράψετε όλα μαζί γιατί ο συνδυασμός είστε αστέρι στο Kick Boxing, παίζετε καταπληκτικό σαντούρι και μαγειρεύετε καλύτερα από την κυρία Βέφα δύσκολα θα πείσει και ίσως προκαλέσει και περιπαικτικά σχόλια μεταξύ των συνεντευκτών. Εκτός βέβαια αν είναι όντως έτσι και μπορείτε να το αποδείξετε (δεν εννοούμε να πάτε με… ντολμαδάκια στη συνέντευξη).

Σε καμία πάντως περίπτωση μη γράψετε αυτό που αναφέραμε στην αρχή, ότι δηλαδή η τηλεόραση είναι η καλύτερή σας φίλη και ο καναπές όργανο γυμναστικής. Είναι ό,τι χειρότερο, καθώς δείχνει άνθρωπο αδρανή, χωρίς ενδιαφέροντα και ευαισθησίες (όχι, τα δράματα των ριάλιτι δεν μετράνε) χωρίς κοινωνική ζωή και πνευματικές αναζητήσεις. Κοινώς, το προφίλ που ΔΕΝ θέλετε να παρουσιάσετε. Καλύτερα να μη γράψετε τίποτε, παρά ότι βλέπετε τηλεόραση.

Επίσης επικίνδυνο που έχει γραφτεί είναι οι «βόλτες». Βόλτες πηγαίναμε στο λύκειο και το πανεπιστήμιο (και ήταν ιδιαίτερα ωραίες) και βέβαια πάμε ακόμη. Απλά δεν τις ονομάζουμε πια έτσι. Η «βόλτα» μπορεί να είναι στον κινηματογράφο, στο θέατρο, σε μια παραλία ή απλώς να γυρνάμε με ένα αυτοκίνητο, αυτό όμως δεν ενδιαφέρει κανέναν.

Σε τελική ανάλυση, αν δεν έχετε τίποτε να γράψετε, επινοήστε ένα χόμπι, φροντίστε όμως πριν από τη συνέντευξη να μάθετε πέντε πράγματα γι’ αυτό, για να μη σας πιάσουν αδιάβαστους.