Περίληψη & Φωτογραφία Βιογραφικού – Με τόσες αλλαγές στη δομή των βιογραφικών τα τελευταία χρόνια, έχουν καταλήξει οι περισσότεροι υποψήφιοι να μην γνωρίζουν… πού τους πάν’ τα τέσσερα! Κάθε Σύμβουλος Καριέρας και Αναζήτησης Εργασίας υποστηρίζει κάτι διαφορετικό: «βάλτε φωτογραφία, αν θέλετε να κάνετε καλή εντύπωση», «μην βάζετε φωτογραφία γιατί είναι προσωπικό δεδομένο», «συμπεριλάβετε περίληψη στην αρχή του σημειώματος για να αποδείξετε το ζήλο σας», «μην συμπεριλάβετε περίληψη γιατί είναι απαρχαιωμένο», κ.ο.κ….

Αρχικά, ας διευκρινίσουμε, ότι κάθε συμβουλή που λαμβάνετε, δεν σημαίνει ότι είναι σωστή ή λάθος, σε σύγκριση με κάποια άλλη που ακούσατε λίγες μέρες πριν. Τις περισσότερες φορές, αυτές, είναι διαφορετικές γιατί πολύ απλά προέρχονται από διαφορετικούς συμβούλους. Κάθε ένας από αυτούς είναι διαφορετικός άνθρωπος, με διαφορετική προϋπηρεσία, βιώματα και εργαλεία που αξιοποιεί στο αντικείμενό του, πόσο μάλλον ότι ο καθένας τους έχει εκπαιδευτεί/διδαχθεί κι αντιληφθεί διαφορετικά κάθε τι στην επαγγελματική του πορεία. Συνεπώς, είναι, όχι μόνο ανθρώπινο, αλλά και λογικό να έχει ερμηνεύσει τις γνώσεις που έλαβε διαφορετικά και να τις μεταδίδει, επίσης διαφορετικά. Σε κάποιους κλάδους και θέσεις επομένως, έχει νόημα να τοποθετείτε φωτογραφία και περίληψη θα σας πουν, σε κάποιους άλλους, όχι.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Ένα θέμα που δεν παύει να συζητιέται και να αμφισβητείται σε κάθε συμβουλευτική προς ανεύρεση εργασίας και κάθε εκδήλωση Ημερών Καριέρας. Ακόμα και η συμβουλή που θα λάβετε αυτή τη στιγμή, είναι καθ’ όλα υποκειμενική και έχει να κάνει με την εμπειρία του συμβούλου που την δίνει. Η φωτογραφία λοιπόν, δεν είναι απαραίτητη σε ένα βιογραφικό, εκτός αν το απαιτούν συγκεκριμένοι παράγοντες. Το οποίο σημαίνει ότι:

αν η αγγελία που έχει δημοσιευθεί ζητά να υπάρχει φωτογραφία του/της υποψήφιας, ή

αν η αγγελία αφορά σε θέση π.χ. πωλητή/πωλήτριας, receptionist, γραμματέως διοίκησης, ή όποιας άλλης θέσης που έρχεται σε απευθείας επαφή με πελάτες (με φυσική παρουσία, όχι τηλεφωνική)

…τότε καλύτερα να την συμπεριλάβετε, γιατί σημαίνει ότι σίγουρα αποτελεί κριτήριο επιλογής του υποψηφίου – καλώς ή κακώς.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Το συγκεκριμένο “εργαλείο” θεωρείται ακόμα απαραίτητο. Απλώς, έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο χρειάζεται να συνταχθεί. Παλιότερα, οι υποψήφιοι καλούνταν να “χτίσουν” ένα μικρό κειμενάκι της τάξης των 5-8 σειρών που θα ανέφερε τις πιο σημαντικές τους δεξιότητες και ορολογίες που αφορούσαν στον κλάδο και τη θέση που διεκδικούν. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ως υποψήφιοι καλείστε να σκεφτείτε πιο πωλησιακά από ποτέ. Για την ακρίβεια, έχετε στη διάθεσή σας 4-5 γραμμές πλέον, για να καταγράψετε 3-4 φράσεις όλες κι όλες, όπου:

δεν χρειάζεται να αναφερθείτε στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα σε αυτό το σημείο, με το “καλημέρα σας” να αναλύσετε ποιες είναι οι σπουδές σας και τι καταφέρατε στις προηγούμενες θέσεις σας. Όλες αυτές τις πληροφορίες μπορεί να τις ανακαλύψει ο ενδιαφερόμενος παρακάτω στο βιογραφικό σας, σε πλήρη αναφορά.

χρειάζεται να αναφέρθείτε στο ΠΑΡΟΝ. Έδώ, εχει σημασία να γράψετε τον τίτλο της ιδιοτητάς σας, ή αυτόν που αντιπροσωπεύει το επίπεδο των γνώσεών σας και τη θέση στην οποία θα σας αξιοποιούσε ενδεχομένως ο μελλοντικός σας εργοδότης. “Φυτέψτε” στη σκέψη του τις κατάλληλες λέξεις κι όσες έχει ανάγκη να διαβάσει, προετοιμάζοντάς τον για το περιεχόμενο που θα δει παρακάτω να συνάδει με αυτόν τον τίτλο. Έτσι, το μόνο που θα απομένει είναι να ανακαλύψει αν ταιριάζει η κουλτούρα του οργανισμού με τον χαρακτήρα σας.

είναι απαραίτητο να εμπλουτίσετε την περίληψη με μια αναφορά στο ΜΕΛΛΟΝ. Το “κλειδί όλης της υπόθεσης” κρύβεται εδώ. Προσπαθήστε η τελευταία φράση της περίληψης να απεικονίζει όσα θα καταφέρετε αν προσληφθείτε. Δώστε στους αναγνώστες σας να καταλάβουν πού θα “φτάνατε” μια εταιρεία αν αναλαμβάνατε καθήκοντα κι ευθύνες εκεί. Δώστε τους κάτι να οραματιστούν… ώστε να θέλουν να το αποκτήσουν! Το πιο πιθανό είναι να ταυτιστούν με αυτή την μελλοντική πραγματικότητα, σκεπτόμενοι πώς δεν έχουν την πολυτέλεια να σας χάσουν τώρα που σας βρήκανε.

Μόλις ετοιμάσατε την βιτρίνα του βιογραφικού σας σημειώματος. Φωτογραφία και Περίληψη.

Μάθε επίσης πώς να δημιουργείς ένα ολοκληρωμένο βιογραφικό σημείωμα.

Copyright: lazyllama, www.shutterstock.com

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr