Οι εταιρίες θεωρούν πλέον αυτονόητο πως κάθε υποψήφιος θα αποστέλλει το βιογραφικό του σημείωμα συνοδευόμενο από τη συνοδευτική επιστολή.

Η συνοδευτική επιστολή αποτελεί το απαραίτητο συμπλήρωμα ενός ολοκληρωμένου βιογραφικού σημειώματος, άσχετα αν προηγείται αυτού. Οι εταιρίες θεωρούν πλέον αυτονόητο πως κάθε υποψήφιος θα αποστέλλει το βιογραφικό του σημείωμα συνοδευόμενο από το μικρό αυτό κείμενο που απεικονίζει επιγραμματικά το προφίλ του και είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που το αναφέρουν ξεχωριστά στην αγγελία.

Το cover letter, όπως λέγεται στα αγγλικά, είναι μια προσπάθεια πιο άμεσης επικοινωνίας με τον εργοδότη, αφού ο υποψήφιος εκφράζεται σε πρώτο πρόσωπο και συνήθως απευθύνεται ονομαστικά στον υπεύθυνο, παρουσιάζοντας τον εαυτό του σε δύο ή τρεις παραγράφους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η συνοδευτική επιστολή αποτελεί ουσιαστικά την εισαγωγή στο cv, αφού περιγράφει επιγραμματικά τις κυριότερες από τις πληροφορίες που θα ακολουθήσουν. Ξεκινά με τη διεύθυνση του υποψηφίου πάνω αριστερά και ακολουθεί η ημερομηνία λίγες γραμμές πιο κάτω δεξιά. Η αναφορά της διεύθυνσης της εταιρίας στην οποία αποστέλλεται το βιογραφικό δεν είναι απαραίτητη, αλλά καλό είναι να αναφέρεται κάτω από τη διεύθυνση του υποψηφίου, αριστερά στη σελίδα. Οι διευθύνσεις δεν είναι υποχρεωτικές, απλά δίνουν μια χροιά επισημότητας στο έγγραφο και μπορείτε να τις παραθέσετε κατ’ επιλογήν, ανάλογα με τον παραλήπτη.

Στην πρώτη παράγραφο γίνεται μια πρώτη σύσταση, όπου ο υποψήφιος αναφέρει το όνομά του, την ηλικία του (αν θέλει) και τις σπουδές που έχει κάνει, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Μπορεί να αναφέρει και τις ξένες γλώσσες στις οποίες έχει ευχέρεια, και βέβαια όλα αυτά επιγραμματικά καθώς η ανάλυση βρίσκεται στις επόμενες σελίδες του καθαυτού βιογραφικού.

Στη δεύτερη παράγραφο αναφέρεται η προϋπηρεσία του υποψηφίου, αν και εφόσον υπάρχει, και βέβαια όχι όλες οι θέσεις στις οποίες απασχολήθηκε, παρά μόνο η τελευταία, ίσως και κάποια προηγούμενη αν ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Ο εργοδότης θέλει να ξέρει τι έχει κάνει ο υποψήφιος επαγγελματικά και μια λιτή αναφορά σε μορφή κειμένου πριν από το βιογραφικό είναι ένας καλός τρόπος εισαγωγής στο κυρίως μέρος.

Η τρίτη και τελευταία παράγραφος θα αναφέρει τους λόγους για τους οποίους ο υποψήφιος απευθύνεται στη συγκεκριμένη επιχείρηση, είτε πρόκειται για απάντηση σε αγγελία είτε πρόκειται για αυθόρμητη προσέγγιση στην εταιρία, καθώς και τι νομίζει πως μπορεί να προσφέρει σε αυτήν. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ομολογουμένως το πιο δύσκολο, καθώς δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο να προβάλλουμε τον εαυτό μας και να προσπαθούμε να πείσουμε κάποιον να μας προσλάβει στη δουλειά του. Είναι όμως απαραίτητο και για τον λόγο αυτόν πρέπει να εξασκηθεί κανείς, έτσι ώστε να προβάλλει τις ικανότητές του σωστά. Στην αρχή μπορεί να γράφει μικρά κειμενάκια και να τα δείχνει σε άτομα που μπορούν να πουν μια σωστή άποψη, έτσι ώστε να καταλήξει στο πλέον δόκιμο και κατάλληλο για την επιστολή.

Το cover letter θα πρέπει να κλείσει με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από μέρους του υποψηφίου για μια συνέντευξη και κάτω δεξιά το όνομά του. Καλό είναι (ιδιαίτερα όταν η αποστολή γίνεται με το ταχυδρομείο) να μπαίνει και η υπογραφή μετά το όνομα, κάνοντας έτσι το έγγραφο πιο επίσημο και δίνοντάς του ξεχωριστή σοβαρότητα.

Η γραμματοσειρά που επιλέγεται είναι όμορφο να μην είναι εντελώς τυπική, όπως π.χ. η Arial ή η Courier, αλλά κάτι πιο καλλιγραφικό, όπως η Times New Roman. Το χρώμα θα είναι μαύρο ή μπλε και η ποιότητα του χαρτιού κατά προτίμηση καλή, αλλά και απλό χαρτί να χρησιμοποιήσετε, προτιμήστε λευκό ή ιβουάρ, με προσέγγιση μέχρι το χρώμα του πάπυρου.

Ελέγξτε προσεκτικά την επιστολή για ορθογραφικά λάθη και επισυνάψτε πάνω δεξιά ή αριστερά και μια φωτογραφία σας, με συνδετήρα ή συρραπτικό. Δεν είναι απαραίτητο, δίνει όμως μια πιο άμεση εικόνα του εαυτού σας.

Η συγγραφή της συνοδευτικής επιστολής στην αρχή φαίνεται περίεργη υπόθεση, δεν είναι όμως. Δοκιμάστε και σίγουρα θα καταφέρετε να προωθήσετε τις ικανότητές σας άψογα. Καλή επιτυχία.