Αν το καλοσκεφτείτε, ο στόχος ενός movie trailer κι ενός βιογραφικού είναι ακριβώς ο ίδιος, με μόνη διαφορά το κοινό στο οποίο απευθύνονται, μιας και μεταφορικά το περιεχόμενο χρειάζεται να έχει τις ίδιες βάσεις. Το trailer μιας ταινίας στοχεύει να προσελκύσει τους δυνητικούς θεατές σε τέτοιο βαθμό, ώστε να τους οδηγήσει ως τα καθίσματα ενός σινεμά. Ομοίως, το βιογραφικό ενός υποψηφίου, στοχεύει να προσελκύσει το ενδιαφέρον του δικού του “κοινού” (αξιολογητές βιογραφικών, recruiters, ή δυνητικοί προϊστάμενοι και εργοδότες), ώστε να τους προτρέψει να καλέσουν τον υποψήφιο προς συνέντευξη.

Με άλλα λόγια, οι τεχνικές marketing που αξιοποιούνται για τη δημιουργία ενός trailer, μπορούν εύκολα να αξιοποιηθούν από όσους επιθυμούν να συντάξουν το βιογραφικό τους εναλλακτικά, στρατηγικά και ως εκ τούτου, αποτελεσματικά. Σε ένα trailer, ο δημιουργός του έχει μισό έως ενάμιση λεπτό να δώσει μια επιγραμματική “γεύση” της ταινίας, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες της πλοκής, και να “ξυπνήσει” την περιέργεια του θεατή αποκαλύπτοντας μέρος ή ελάχιστα σημεία αγωνίας του περιεχομένου. Έτσι, κι ένα βιογραφικό, δεν θα προκαλέσει ουσιαστικό ενδιαφέρον αν αποκαλύπτετε σε αυτό όλη την επαγγελματική σας πορεία. Μια έξυπνη στρατηγική, είναι να αναφέρετε επιγραμματικά και όχι περιγραφικά την προϋπηρεσία σας, “στολίζοντάς” την με στοιχεία που σίγουρα θα εξάψουν την επαγγελματική περιέργεια ενός στελέχους που το διαβάζει, ώστε να μπει στη διαδικασία να αναρωτηθεί πώς τα καταφέρατε, αλλά κυρίως… πώς θα καταφέρετε να επιτύχετε παρόμοια ή καλύτερα αποτελέσματα στην δική του εταιρεία.

Τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι το νόημα ενός βιογραφικού, δεν είναι να νιώθετε μόνο εσείς ικανοποιημένοι κατά την ανάγνωσή του επειδή απεικονίζει σωστά την πορεία σας. Συμπληρωματικά, είναι απαραίτητο να αντιλαμβάνεται ακριβώς έτσι το περιεχόμενό του και κάθε άλλος αναγνώστης, πόσο μάλλον να ξεπερνάτε τις προσδοκίες του με “γλαφυρά” σημεία προς “εξερεύνηση”. Επιπλέον, όπως έχουμε ξανα-αναφέρει, “κόψτε και ράψτε” το βιογραφικό σας ανάλογα με τη θέση εργασίας που αιτείστε και τα προσόντα που αναζητά. Μην περιμένετε τον αξιολογητή του να οσμιστεί, ή να φανταστεί ότι κατέχετε τα προσόντα αυτά, μόνο και μόνο επειδή εσείς θεωρείτε δεδομένο ότι τα τελούσατε στη θέση που βρισκόσασταν.

Για δοκιμή, επιλέξτε να διαβάσετε το βιογραφικό κάποιου φίλου ή γνωστού και αυτός το δικό σας, και γιατί όχι, να εξετάσετε αν αυτό ταιριάζει με την αντίστοιχη θέση που έχετε ο καθένας επιλέξει. Θα εκπλαγείτε πόσο διαφορετικά θα ερμηνεύσετε καθένας το “trailer” του άλλου, πόσα σημεία θα μπορούσαν να εξαλειφθούν και άλλα να αναφερθούν στρατηγικά για να ταιριάζουν με τις απαιτήσεις της ανάλογης θέσης.

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr