1.Συντάξτε διαφορετική συνοδευτική επιστολή για κάθε θέση εργασίας που αιτείστε. Σίγουρα μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα κείμενο ως δείγμα γραφής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το προσαρμόζετε στις ανάγκες της κάθε θέσης πριν το στείλετε!

2. Δεν χωράει συζήτηση το γεγονός ότι, εδώ, δεν είναι το σημείο όπου θα αναφερθείτε στο θέμα του μισθού που επιθυμείτε να λάβετε!

3. Φροντίστε η επιστολή σας να είναι αναγνώσιμη. Κοινώς, αποφύγετε μακροσκελείς και πολύπλοκες  προτάσεις – όσο πιο λακωνικοί είστε, τόσο το καλύτερο. Αφήστε το κείμενό σας να πάρει ανάσα, ώστε να συμβαίνει το ίδιο και στον αναγνώστη σας την ώρα που το διαβάζει.

4. Μην επαναλαμβάνετε ό,τι πληροφορία έχει, ούτως ή άλλως, το βιογραφικό σας. Το θέμα είναι να βρείτε τον τρόπο να δώσετε ένα επιπλέον νόημα στην περιγραφή σας – κάτι που δύσκολα θα καταλάβαινε ο αναγνώστης σας μέσα από ένα αποστειρωμένο (αναγκαστικά) σε γραφή βιογραφικό.

5. Δεν χρειάζεται να εμπλουτίζετε την Συνοδευτική Επιστολή σας με επίθετα κι υπερβολές που σας «στολίζουν». Σίγουρα, εννοείτε όσα αναφέρατε σχετικά με τα επιτεύγματά σας, αλλά μην το παρακάνετε σε σημείο που να θεωρηθεί ότι γράφετε κινούμενοι από αλαζονεία.

6. Χρησιμοποιείστε (όπου αρμόζει!) λέξεις-κλειδιά, εμπνεόμενοι από αυτές που o recruiter χρησιμοποιεί στην αγγελία. Ούτως ή άλλως, αυτό είναι το νόημα, να τους αποδείξετε – στη δική τους γλώσσα – ότι βρήκαν τον κατάλληλο υποψήφιο στο πρόσωπό εσάς. Συμπληρώστε τις περιγραφές σας αξιοποιώντας ρήματα που αποδεικνύουν τα επιτεύγματά σας (action verbs) και εκφράστε μέσα από αυτά τον ενθουσιασμό και το ζήλο σας για τους ρόλους που είχατε.

7. Αν το βιογραφικό σας είναι στα αγγλικά, προσθέστε λέξεις που ξεκινούν με “e” – Enthusiastic, Experienced in, Efficient, Excited about, Excellent κι άλλες παρόμοιες. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τέτοιες λέξεις προσελκύουν πολύ περισσότερο το ενδιαφέρον των recruiters.

8. Αποφύγετε ασαφείς κι αόριστες περιγραφές που θα καταλήξουν να κουράσουν τον αναγνώστη της επιστολής σας, παρά να τον ενθουσιάσουν και να τον κινητοποιήσουν να θέλει να σας γνωρίσει. Εκφραστείτε απλά, άμεσα και σχετικά με το νόημα που θέλουν να διαβάσουν (όχι απαραίτητα με αυτό που εσείς θέλετε να περάσετε, πάνω στη μανία σας να τα πείτε όλα), χωρίς πολλά λόγια και «σάλτσες».

9. Ξεκινήστε ευφάνταστα την επιστολή σας, αντί του κλασικού τρόπου: «Επικοινωνώ μαζί σας για να αιτηθώ για τη θέση ΤΑΔΕ με κωδικό ΤΑΔΕ…». Αν ήσασταν στη θέση τους, δεν θα σας φαινόταν μια τέτοια «αρχή γνωριμίας» πολύ βαρετή και τετριμμένη; Μην κάνετε το ίδιο λάθος που κάνουν όλοι οι υπόλοιποι που δεν έχουν σκεφτεί πώς να ξεχωρίζουν!

10. Η πιο βασική και απαραίτητη πινελιά. Αποφύγετε ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Διαβάστε 2 και 3 φορές τα όσα γράψατε και επιμείνετε στη λεπτομέρεια. Μόνο όταν θα είστε σίγουροι ότι το κείμενό σας είναι άψογο, είστε έτοιμοι να το στείλετε!

…γιατί μόνο τότε θα έχετε στα χέρια σας μια άψογη επιστολή.

Αυτή που θα σας οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στην θέση που επιθυμείτε!

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr