Ωπ, ωπ, ωπ… δεν το θέλουμε αυτό. Πάμε λοιπόν από την αρχή αν χάσατε το Ά Μέρος, αλλιώς επανερχόμαστε με την ενότητα που όλοι θα αναφωνήσετε «πες τα Χρυσόστομε!».

Δεν έχετε κουραστεί με τις «κλισέ» λέξεις-κλειδιά;

Για πόσο ακόμα θα λαμβάνουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων βιογραφικά που επαναλαμβάνουν λέξεις και φράσεις που όλοι σας θεωρείτε ως super-hot μεν, αλλά σας οδηγούν εν τέλει να συντάσσετε το βιογραφικό σας σαν να έχει βγει από γραμμή παραγωγής; Ίσα-ίσα που με αυτόν τον τρόπο καταλαμβάνετε και χρήσιμο χώρο που θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε παραγωγικά με ουσιαστικές πληροφορίες. Προσπαθήστε να καταγράψετε συγκεκριμένες πληροφορίες (όχι πολύ αναλυτικά) και μοναδικό περιεχόμενο που θα σας διαφοροποιεί όσον αφορά τόσο στις αρμοδιότητες που εξασκούσατε, όσο και στην παρουσίαση του προφίλ σας. Μόνο έτσι θα σας θυμούνται και θα κινητοποιηθούν να μάθουν περισσότερα!

Δομή… «ήμισυ παντός»

Το περιεχόμενο είναι από τις πιο σημαντικές παραμέτρους ενός βιογραφικού. Τι γίνεται όμως όταν χρειάζεται και η δομή να ενισχύει την βαρύτητα και την ποιότητά του; Τις περισσότερες φορές, οι υποψήφιοι δεν δίνουν την δέουσα σημασία, με αποτέλεσμα ένας recruiter να δυσκολεύεται να το αναγνώσει και κατανοήσει, και εν τέλει, να παρατάει την προσπάθεια… Κοινώς, να απορρίπτει ένα βιογραφικό, απ’ το «καλημέρα σας». Αν τους δυσκολεύετε λοιπόν, με μεγάλα και πυκνά κείμενα («σεντόνια»), και χωρίς τη χρήση αρίθμησης, bullet κουκίδων, bold γραμματοσειρών που αναδεικνύουν πιο σημαντικές ενότητες, κ.ο.κ., τότε η αντίδρασή τους είναι μονόδρομος. Το θέμα είναι να αντιληφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα (εντός 9 δευτερολέπτων) τις βασικές πληροφορίες, συνάμα με τα κύρια επιτεύγματά σας, ώστε να τους αποσπάσετε το ενδιαφέρον και να στοχεύσουν να σας δουν. Έχετε κι ένα κείμενο-ενότητα που ονομάζεται CV Summary προς επεξεργασία – το θυμάστε; Αξιοποιήστε το!

Κενά, κενά, κενά…

Η κλασική ερώτηση, το κλασικό άγχος, φόβος και τρόμος όλων των υποψηφίων, ανεξαρτήτως επαγγελματικής ηλικίας και άλλων παραγόντων. Αν έχετε κάποιο κενό μεταξύ ρόλων, θα χρειαστεί να το δικαιολογήσετε. Είτε αυτό αφορά σε κάποια εγκυμοσύνη, στη θητεία στο στρατό, σε μια «ανάπαυλα» (έτσι έφτασε στα αυτιά μου πως το χαρακτήρισε ένας recruiter) μεταξύ εργασιών, είτε απλά σε μια περίοδο που χρειαστήκατε να ταξιδέψετε και να βρείτε περισσότερο τον εαυτό σας. Κι όταν αναφέρομαι σε δικαιολογία, προφανώς εννοούμε γραπτώς – ας ενταχθεί η όποια απασχόληση ή διάλειμμα ανάμεσα στους ρόλους), είτε και στην προετοιμασία σας να υποστηρίξετε αυτή την ενότητα και προφορικά, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. Αν αποφύγετε να θίξετε το θέμα, είτε γραπτά είτε προφορικά, το μόνο που θα καταφέρετε είναι τη δημιουργία αμφιβολιών.

Μάθε πώς να δημιουργήσεις σωστά το βιογραφικό σου σημείωμα!

Photo by Steve Johnson on Unsplash

Σχετικά άρθρα:
5 «τζίζ» points που θα στείλουν το CV σας στον κάδο των αχρήστων [Μέρος Α’]