Όταν στέλνουμε το βιογραφικό μας για μία θέση εργασίας που μας ενδιαφέρει, είναι πάντα απαραίτητο να γράψουμε και ένα cover letter. Με αυτό θα πρέπει να τραβήξουμε το ενδιαφέρον του manager ώστε να καταφέρουμε να ξεχωρίσουμε από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους.

Οι υποψήφιοι, γενικώς, δεν ενθουσιάζονται ιδιαιτέρως στη σκέψη ότι πρέπει να συντάξουν το δικό τους cover letter – όμως είναι απαραίτητο αν θέλουμε πραγματικά να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Το 2016 παρατηρήθηκε από το CareerBuilder ότι, το 40% των ανθρώπων που είναι υπεύθυνο για τις προσλήψεις μίας εταιρίας έδινε μεγαλύτερη προσοχή στις αιτήσεις που συμπεριέλαβαν cover letters.

Να, λοιπόν, κάποια βασικά σημεία που θα βοηθήσουν στο να συντάξουμε ένα πιο… «γοητευτικό» cover letter!

Ξεκινώντας με τη λύση

 Ας φροντίσουμε η εισαγωγή μας να μην είναι κοινότυπη – ας μην ξεκινήσουμε και εμείς, λοιπόν, με το ονοματεπώνυμό μας. Ένα πρωτότυπο άνοιγμα της επιστολής μας θα κάνει τη διαφορά. Επομένως αν, για παράδειγμα, έχουμε βρει τη θέση εργασίας των ονείρων μας, πρέπει να αναφέρουμε με πρωτότυπο τρόπο τους λόγους για τους οποίους είμαστε οι κατάλληλοι για εκείνη. Μην διστάσετε να δηλώσετε αυτή σας την πεποίθηση, έστω και με κάποιο χιούμορ, και πάντα με διακριτικότητα.

Αποφεύγουμε τις ορολογίες

 Επιδιώκουμε να συντάξουμε μια επιστολή που θα είναι κατανοητή και θα βοηθήσει τον παραλήπτη να σχηματίσει συνολική άποψη για τις αρμοδιότητες που είχαμε στο παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο, επίσης, δείχνουμε καίρια  στοιχεία του χαρακτήρα μας – κυρίως όσα αφορούν το αν μπορούμε να ταιριάξουμε στο περιβάλλον της εταιρίας.

Περιεκτικό

 Όσο μικρότερο, τόσο το καλύτερο. Χρησιμοποιούμε το cover letter για να τονίσουμε τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους επιθυμούμε αυτή τη θέση και όχι για να συνοψίσουμε το βιογραφικό μας – άρα λίγες προτάσεις αρκούν. Συνεπώς, ο άνθρωπος στον οποίο απευθυνόμαστε, θα πρέπει να κατανοήσει μέσα από μία μικρή παράγραφο ότι αναγνωρίζουμε κάθε πτυχή της συγκεκριμένης προσφοράς εργασίας, στη συνέχεια τον λόγο για τον οποίο είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συγκεκριμένη θέση και τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε τις εμπειρίες και τις δεξιότητες που μας κάνουν ιδανικούς για αυτήν.

Επισυναπτόμενη συστατική επιστολή

Αν έχουμε συστατικές επιστολές από τους προηγούμενους εργοδότες μας, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας αυτών, είναι πολύ σημαντικό να τις επισυνάψουμε στο email που θα στείλουμε.

Ερευνα

Τα γενικά συνοδευτικά γράμματα μπορούν να δείξουν στον παραλήπτη αν έχουμε αφιερώσει χρόνο σε αυτά ή όχι. Καλό είναι να μην αναπαράγουμε το ίδιο cover για κάθε θέση εργασίας που επιδιώκουμε. Το κλειδί για να ξεχωρίσουμε, είναι να συντάξουμε ένα cover letter για την εκάστοτε θέση, κάνοντας πάντα μία έρευνα γύρω από την εταιρία και τη διαθέσιμη εργασία. Οσο και αν δεν το πιστεύετε, φαίνεται το αν έχουμε κάνει copy-paste!

Της Μίας Κόλλια

Copyright: www.shutterstock.com