Αν μπορούσατε να διαλέξετε θα προτιμούσατε μία ή δύο δουλειές; Πρόκειται για ένα πολύ επίκαιρο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι σημερινοί εργαζόμενοι. Πολλοί θα λέγανε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε είναι δύσκολο κάποιος να βρει μια δουλειά… πόσο μάλλον περισσότερες. Άλλοι πάλι θα απαντούσαν ότι τα ωράρια πλέον έχουν καταργηθεί, οπότε πού να βρεθεί χρόνος για δεύτερη δουλειά.

Τα πράγματα, σύμφωνα με τους εργασιακούς συμβούλους, δεν είναι ακριβώς έτσι. Εν μέσω μιας τόσο σοβαρής οικονομικής κρίσης που δεν υπάρχουν πολλές δουλειές και οι εργοδότες δεν προσλαμβάνουν, οι υποψήφιοι από το να μένουν στον «πάγο» αναζητώντας μία εργασία πλήρους απασχόλησης είναι καλύτερα να επιλέγουν εναλλακτικές λύσεις. Μία από αυτές είναι οι part time δουλειές. Ένας άλλος βασικός λόγος που πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν να εργάζονται σε δύο δουλειές και όχι σε μία είναι γιατί νιώθουν ασφάλεια. Αν κάτι πάει στραβά στη μία εργασία μπορούν να βασιστούν στην άλλη. «Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμη πλεονεκτήματα από μια τέτοια επιλογή» επισημαίνουν οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας. «Με τη δεύτερη συνεργασία δίνεται στους απασχολουμένους η ευκαιρία να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα και φυσικά να είναι πιο ευέλικτοι, κάτι που απαιτεί η σημερινή αγορά εργασίας. Είναι η καλύτερη λύση για όσους θέλουν να είναι ανεξάρτητοι εργαζόμενοι ή σχεδιάζουν να ανοίξουν μια δική τους επιχείρηση στο μέλλον» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Η αλήθεια είναι ότι η κρίση ευνοεί μια πιο ευέλικτη αγορά εργασίας. Όλο και περισσότεροι εργοδότες και εργαζόμενοι επιλέγουν εξωτερικές συνεργασίες και part time προσωπικό ή δουλειές, αντίστοιχα.

«Η ευελιξία είναι το… όπλο του σημερινού εργαζομένου. Αυτή την περίοδο καλό είναι κανείς να είναι πιο ευέλικτος στις διαθέσιμες επιλογές (εταιρία, χιλιομετρική απόσταση, ωράριο εργασίας κ.ά.), να μελετήσει εναλλακτικές λύσεις απασχόλησης (ατομική εργασία, συνεργασία, εργασία από το σπίτι κ.ά.), να εκμεταλλευτεί το κοινωνικό του περιβάλλον για συστάσεις, γνωριμίες ή προτάσεις και σε κάθε περίπτωση να καταφέρει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του παραμένοντας ενεργός στην αγορά εργασίας μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν καλύτερες επιλογές καριέρας» επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Παπαχατζής, διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της Ανάδειξη.