Αν θέλεις να εργαστείς για τους καλύτερους, πρέπει να μοχθήσεις να γίνεις ένας από αυτούς. Ο στόχος σου, κατά την αναζήτηση του ιδανικού επαγγελματικού βήματος, θα είναι να ξεχωρίσεις από όλους τους υπόλοιπους και να αναδείξεις τα ταλέντα σου τις πιο κατάλληλες στιγμές, από την ώρα που θα στείλεις την αίτησή σου, στην συνέντευξη, μέχρι και στην πρόσληψη. Κάνε τη διαφορά!

Αν, λοιπόν, θες κάθε ενέργειά σου, όχι απλά «να πιάνει τόπο», αλλά να της δίνεις μία αξία που θα την προσέξει εύκολα ο αυριανός σου εργοδότης… σταμάτα ό,τι κάνεις και σκέψου προσεκτικά πού θες να εργαστείς. Αντί να ακολουθήσεις την πεπατημένη, αποστέλλοντας το βιογραφικό σου μαζί με μια συνοδευτική επιστολή, συλλογίσου πόσα περισσότερα θα μπορούσες να καταφέρεις αν προσάρμοζες κάθε προσέγγισή σου. Ερεύνησε την εταιρεία, τις αξίες και το όραμά της, μέχρι και το τι λένε υφιστάμενοι και πρώην εργαζόμενοι για την εμπειρία τους να εργάζονται εκεί (π.χ. μέσω www.glassdoor.com).

Ακόμα να πειστείς; Να, λοιπόν, τι δηλώνουν οι εργοδότες και υπεύθυνοι προσλήψεων σε εταιρείες που έχουν βραβευθεί παγκοσμίως ως Best Places to Work, πως περιμένουν από έναν «διαβασμένο» υποψήφιο, προτού πατήσει «Αποστολή Βιογραφικού».

Κάνε το όραμα μας, δικό σου.

Ολοένα και σε περισσότερες εταιρείες, αυτό που εκτιμάται στους νέους εργαζόμενους, είναι η αίσθηση της ευθύνης και της θέλησης που εκφράζουν προς εξέλιξη. Τα άτομα που ξεκινούν σε έναν οργανισμό, έχει νόημα πλέον να παίρνουν πρωτοβουλίες, να έχουν «φωνή» κι αυτή να ακούγεται, να μην φοβούνται να αναλάβουν αυτόνομα κάποιο project ώστε να το φέρουν εις πέρας, κ.ά. Πάνω απ’ όλα, όμως, να αισθανθούν τον οργανισμό ως δική τους προσωπική επιχείρηση, όπου θα μοχθούν, αγχώνονται, χαίρονται, προβληματίζονται και ασφαλώς θα επενδύουν για να τον στηρίζουν.

Η σύσταση από «μέσα»

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση από το να προσεγγίζει μια εταιρεία και εν τέλει να προσλαμβάνεται κιόλας, προσωπικό το οποίο προέρχεται από συστάσεις των ίδιων των εργαζομένων. Εκεί φαίνεται, τόσο η πραγματική αφοσίωση των εργαζομένων και η κουλτούρα που τους ενώνει, όσο και το ότι τα ταλέντα δείχνουν να επιλέγουν να έχουν δίπλα τους ταλέντα.

Αυτή η άλλη, η εσωτερική «μαγιά»

Το θέμα, τελικά, δεν είναι πόσα ταλέντα έχει ένας υποψήφιος και τι δεξιότητες κατέχει κι έχει δυνατότητα να μάθει ακόμα. Στους οργανισμούς, άλλωστε, μπορείς να εκπαιδεύσεις έναν άνθρωπο σχεδόν στα πάντα. Αυτό όμως που κουβαλάει κάποιος μέσα του κι είναι φτιαγμένος από αυτό το «υλικό», είναι που είναι θέλουν αυτές οι εταιρείες να γνωρίσουν. Αντί μιας απλής συνέντευξης και μιας συζήτησης πάνω στο σετ των δεξιοτήτων που έχει ο κάθε υποψήφιος, οι σπουδαίες εταιρείες αναζητούν να μάθουν τον άνθρωπο και αρετές του όπως η ηθική, η θετικότητα κι η αισιοδοξία, η τάση του να νοιάζεται και να έχει όραμα να εργάζεται για κάτι που θα γίνει πιο σπουδαίο κι απ’ τον ίδιο. Συνεπώς, στις συνεντεύξεις αυτών των εταιρειών, θα δεχτείτε περισσότερο ερωτήσεις όπως τι σας εμπνέει και ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε στη ζωή σας.

 

[η συνέχεια στο άρθρο της επόμενης εβδομάδας…]

 

Της Έθελ Αγγελάτου

Copyright: www.shutterstock.com