Και τώρα τι;»
Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει το αγωνιώδες αυτό ερώτημα από τα νέα παιδιά στα κρίσιμα διλήμματα της ζωής τους:
– «Τι να σπουδάσω;»
– «Ποιο επάγγελμα να ακολουθήσω;»
– «Ποιο θα είναι το μέλλον μου εάν παραμείνω στη συγκεκριμένη εργασία;»

Εάν δε στα παραπάνω προσθέσουμε την ασυγκράτητη ορμή της νεανικής ηλικίας, την ανυπομονησία για την επίτευξη των στόχων αλλά και τη γενικότερη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τους σύγχρονους καιρούς, τότε η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα μοιάζει με ζήτημα… ζωής ή θανάτου! Ψυχραιμία, λοιπόν, και όχι απελπισία γιατί το μέλλον είναι τώρα και στον μεγαλύτερο βαθμό καθορίζεται από εμάς. Και μολονότι δεν πιστεύω σε συνταγές επιτυχίας, ωστόσο θα αδράξω την ευκαιρία να παραθέσω για τα ανήσυχα πνεύματα ορισμένα βήματα που εξασφαλίζουν τουλάχιστον την προσωπική ισορροπία σε όσους τα ακολουθούν.

– Να επιλέξετε τις σπουδές που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές σας. Ακόμη και το πιο ευφάνταστο αντικείμενο σπουδών μπορεί να οδηγήσει σε μία επιτυχημένη καριέρα, εφόσον σας δημιουργεί εσωτερική πληρότητα και το υπηρετήσετε με αγάπη και αφοσίωση.

– Να μη φοβηθείτε να ξεκινήσετε μία εργασία από χαμηλά. Όσο και αν πιστεύετε στις ικανότητές σας, χρειάζονται υπομονή και επιμονή. Η απόκτηση εμπειρίας είναι πολύ σημαντική για τη μελλοντική σας εξέλιξη, ενώ η υπεροψία δεν οδήγησε κανέναν πολύ μακριά…

– Εφόσον μέσα σας έχετε κατασταλάξει ως προς το πού θα θέλατε να δείτε επαγγελματικά τον εαυτό σας σε λίγα χρόνια, επικεντρωθείτε στον στόχο αυτόν και βοηθήστε στην εκπλήρωσή του αποκτώντας ένα καλό μεταπτυχιακό. Και όταν λέμε καλό εννοούμε εκείνο που ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες σας στη δεδομένη χρονική στιγμή της ζωής σας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναλύσω λίγο περισσότερο το θέμα των μεταπτυχιακών σπουδών. Γίνεται συχνά λόγος για τα MSc (Master of Science) και τα MBA (Master in Business Administration). Τα πρώτα προσφέρουν εξειδίκευση σε έναν συγκεκριμένο τομέα, π.χ. τη Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού. Αποτελούν κυρίως πόλο έλξης για τους νέους στην αρχή της καριέρας τους, τότε που χρειάζονται συγκεκριμένα θεωρητικά εργαλεία για να καταλάβουν μία επαγγελματική θέση και να διακριθούν. Με την απόκτηση εμπειρίας και την ανάληψη μεγαλύτερων ευθυνών, στο ίδιο ή σε διαφορετικό τμήμα, διαφαίνεται η ανάγκη ενός MBA, το οποίο θα προσφέρει μία συνολική εικόνα της επιχείρησης, αντλώντας από τη γνώση διαφόρων επιστημών, όπως της χρηματοοικονομικής, της λογιστικής, του μάρκετινγκ, της στρατηγικής κ.λπ. Ουσιαστικά είναι ένα πτυχίο, η επιτυχία του οποίου στηρίζεται στην ανταλλαγή «εμπειριών» των φοιτητών μέσα στην τάξη, ένα πτυχίο που προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ παρέχει στους κατόχους του την αυτοπεποίθηση να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, καθώς και ευκαιρίες μεγάλης εξέλιξης.

– Να διατηρείτε σταθερές τις αξίες της εργασιακής ηθικής και της επαγγελματικής εντιμότητας. Μόνο μία ήσυχη συνείδηση μπορεί να λειτουργεί παραγωγικά.

– Και, τέλος, να φροντίζετε πάντα να βρίσκετε στη δουλειά σας κίνητρα και ενδιαφέροντα που σας κάνουν ευτυχισμένους, διαφορετικά ήρθε η ώρα για αλλαγή πλεύσης. Άλλωστε, όπως μου είπε κάποτε ένας καθηγητής μου και έμεινε ανεξίτηλο στη μνήμη μου, «επιτυχία είναι να παίρνεις αυτό που θέλεις. Ευτυχία όμως είναι να θέλεις αυτό που παίρνεις».

Πιστεύω, λοιπόν, ότι τα νέα παιδιά, εάν εκμεταλλευτούν δημιουργικά την όρεξη για εργασία και ο καθένας με τον δικό του τρόπο ακολουθήσει λίγο-πολύ τα παραπάνω βήματα, θα χαράξουν μία σταθερή και επιτυχημένη πορεία. Το μέλλον είστε εσείς, το μέλλον είναι τώρα.A46