Τα βασικότερα εμπόδια της αναχώρησης ενός νέου για εργασία στο εξωτερικό, όπως εμφανίζονται σήμερα, είναι το κόψιμο του ομφάλιου λώρου της οικογενειακής ασφάλειας και η ρήξη με την καθημερινότητα. Όταν αυτά ξεπεραστούν και για να αναζητήσει κάποιος εργασία, έπεται η επιλογή της χώρας με βασικό κριτήριο την ξένη γλώσσα. Πώς όμως, ο νέος Έλληνας που έχει στατιστικά ευκολία και έφεση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, θα μετατρέψει το γλωσσικό εμπόδιο σε πλεονέκτημα;

Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες απόφοιτοι Πανεπιστημίων κατέχουν την Αγγλική σε ικανοποιητικό επίπεδο, η κρίση του Ηνωμένου Βασιλείου απέδειξε ότι η γνώση της Αγγλικής δεν αρκεί. Προτείνεται λοιπόν, η εκμάθηση μιας επιπλέον γλώσσας, όπως της Γαλλικής ή της Γερμανικής, που θα βοηθήσει τον υποψήφιο να ενταχθεί σε μια αγορά 150 εκατομμυρίων κατοίκων. Αν πάλι μείνει στην Ελλάδα ή επιλέξει μια Αγγλοσαξωνική χώρα για να εργασθεί και γνωρίζει μια επιπλέον γλώσσα, τότε σίγουρα θεωρείται πιο ανταγωνιστικός.

Για να κριθεί σήμερα ένας υποψήφιος κατάλληλος στην πλειονότητα των θέσεων εργασίας και να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στα καθήκοντά του, χρειάζεται να κατέχει τουλάχιστον το επίπεδο Β2 της κλίμακας CEFR. Από αυτόν τον κανόνα, εξαιρούνται θέσεις στις οποίες η γλώσσα είναι πρωταρχικό εργαλείο, όπως η δικηγορία, η διδασκαλία, η επικοινωνία και οι πωλήσεις. Σε αυτά τα επαγγέλματα, το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο είναι το C1, ενώ ευκταίο είναι το επίπεδο C2.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μεγάλων οργανισμών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας, ένας αρχάριος μπορεί να φτάσει στο επίπεδο Β2 μετά από 450-550 ώρες μελέτης. Αν αυτός ο αριθμός των ωρών είναι σχεδόν απαγορευτικός για έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα, ένας νέος άνεργος μπορεί να φτάσει το επίπεδο Β2 μέσα σε 6 μήνες, επενδύοντας 20 ώρες την εβδομάδα.

Ο απαιτούμενος λοιπόν χρόνος για την εκμάθηση μιας γλώσσας, σε σχέση με το επίπεδο αυτής, είναι:
A1 – 60 ώρες
A2 – 160 ώρες
B1 – 310 ώρες
B2 – 490 ώρες
C1 – 690 ώρες
C2 – 890 ώρες

Εκμάθηση
Ενώ αρκετοί ενήλικες διστάζουν να διαβούν το κατώφλι των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών – ακόμα κι αν επιλέξουν τμήματα ενηλίκων ή/και εργαζομένων -, άλλοι μπορεί να προτιμήσουν τα ιδιαίτερα μαθήματα, που δυστυχώς κοστίζουν αρκετά. Τη λύση όμως προσφέρει πλέον το διαδίκτυο, δίνοντας τη δυνατότητα σε έναν ενήλικα να ξεκινήσει την εκμάθηση ξένης γλώσσας ή να βελτιώσει το επίπεδο αυτής που ήδη κατέχει, μέσα από την ασφάλεια του σπιτιού του και χωρίς να αναφερθεί ή να δικαιολογηθεί σε κανέναν για την ενέργειά του. Επιπλέον, πολλές ιστοσελίδες παρέχουν μαθήματα δωρεάν, πράγμα ιδιαίτερα πολύτιμο στην περίοδο οικονομικής ανέχειας που διανύουμε.

Παρακάτω, αναφέρονται σχετικές ιστοσελίδες που προσφέρουν δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών:

Γαλλικά
www.ift.gr/gr/Coop/ressources.htm (Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσ/κης)
www.ielangues.com
www.ciel.gr
www.babelnation.com
www.french-online.de

Γερμανικά
www.german-grammar.de

Εναλλακτικά, γλώσσες όπως η Ρωσική, η Κινεζική και η Ισπανική, παραδίδονται στην παρακάτω ιστοσελίδα, η οποία όμως προσφέρει δωρεάν μόνο το πρώτο μάθημα.
http://www.pimsleur.com/

Βελτίωση
Εκτός από την παρακολούθηση ιδιαίτερων μαθημάτων, μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο σε άλλες “εύκολες” πηγές Γερμανικών ή Γαλλικών, όπως η:

καθημερινή πλοήγηση σε ιστοσελίδες με νέα, στα Γερμανικά ή στα Γαλλικά, προσπαθώντας να διαβάσετε πρώτα τις επικεφαλίδες, τις λεζάντες των φωτογραφιών και ύστερα το κείμενο. Προτεινόμενες ιστοσελίδες είναι οι www.Spiegel.de, www.fokus.de, ενώ σελίδες που διαβάζονται πιο ευχάριστα ώστε να μαθαίνετε τα κοσμοπολίτικα νέα ή τις σημαντικές εξελίξεις της Bundesliga, είναι η www.gala.de, η www.fussball.de και η www.kicker.de. Σοβαρές Γαλλικές ιστοσελίδες είναι η www.lemonde.fr, η www.lefigaro.fr, www.nouvelobs.com, ενώ «Αντίστοιχες» των προηγουμένων είναι η κοσμοπολίτικη www.parismatch.fr και η αθλητική www.lequipe.fr.

αγορά περιοδικών της αρεσκείας σας (π.χ. τα αντίστοιχα),

ενοικίαση Γερμανικών ή Γαλλικών ταινιών και η παρακολούθηση ξενόγλωσσης τηλεόρασης…

Καλή επιτυχία και …Glück, ή …Bonne Chance!
[Ο Δρ Δημήτρης Κουζέλης είναι συγγραφέας του βιβλίου “Βήματα εκτός Ελλάδας” (εκδόσεις Σαββάλας) και Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας – www.linkedin.com/in/dimitriskouzelis ]

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτιδα kariera.gr, pr@kariera.gr