Με υψηλού επιπέδου σπουδές, η Γαλλία γίνεται συνεχώς ανταγωνιστική στα πτυχία της. Μιλήσαμε με ανθρώπους που το ζουν άμεσα ώστε να μάθουμε πώς είναι να έχεις στο βιογραφικό σου ένα κομμάτι “fabriqué en France”.

Της Μελπομένης Μαραγκίδου

Δωρεάν σπουδές, υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια, διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Αυτό το τρίπτυχο έχει καταφέρει να κάνει ολοένα και πιο ανταγωνιστικά τα γαλλικά πανεπιστήμια διεθνώς. Έτσι, λοιπόν, η Γαλλία έχει καταφέρει να είναι η 4η χώρα υποδοχής φοιτητών σε κινητικότητα από όλο τον κόσμο και η 1η μη αγγλόφωνη χώρα υποδοχής με 343.000 ξένους φοιτητές το 2018. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πέρα από τις σπουδές, η διαμονή στη Γαλλία προσφέρει ένα πολιτιστικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον που ελκύει ούτως ή άλλως εκατομμύρια κόσμου.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι η Γαλλία παρέχει μία σταθερή κρατική οικονομική υποστήριξη σε όλα τα ιδρύματα και τους φοιτητές, η οποία επιτρέπει την εξασφάλιση της δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης και της ασφάλισης των φοιτητών. Τα περισσότερα πανεπιστήμια στη Γαλλία, δηλαδή, τόσο σε επίπεδο προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό είναι δωρεάν ή με χαμηλό κόστος. Για έναν φοιτητή λοιπόν με χαμηλό μπάτζετ είναι μία συμφέρουσα επιλογή, αν τη δούμε συγκριτικά με αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού στα οποία τα δίδακτρα είναι πολλές φορές απαγορευτικά. Φέτος τον Γενάρη μάλιστα, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι τα κονδύλια για τις υποτροφίες που χορηγεί η Γαλλία στην Ελλάδα αυξάνονται από €110.000 το 2019 σε €170.000 το 2020.

Και γιατί λοιπόν δεν πάνε οι περισσότεροι στη Γαλλία αφού είναι δωρεάν; Το βασικότερο εμπόδιο που κάποιος θεωρεί ότι θα έχει επιλέγοντας σπουδές εκεί είναι η γλώσσα. Κι όμως, αν κάποιος αντιμετωπίσει τα γαλλικά ως ευκαιρία κι όχι ως εμπόδιο, θα έχει ένα ακόμα όπλο στο βιογραφικό του. Η εκμάθηση γαλλικών για όσους δεν έχουν μπει στη διαδικασία δεν είναι ακατόρθωτη, αφού ποικίλα προγράμματα ταχείας εκμάθησης της γλώσσας υπάρχουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία, όπου σε συνδυασμό με την καθημερινή τριβή, τα αποτελέσματα είναι πιο άμεσα. Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πάνω από 1.600 αγγλόφωνα τμήματα σπουδών, κάνοντας πιο εύκολη την επιλογή των φοιτητών που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα γαλλικά.  

Μία ακόμα δυσκολία που καλούνται να αντιμετωπίσουν όσοι αποφασίζουν να φύγουν για σπουδές στη Γαλλία είναι η εύρεση σπιτιού. Αυτό το εμπόδιο είναι πραγματικό και πρέπει όντως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να το δουν σοβαρά ώστε να βοηθήσουν τους φοιτητές να το προσπεράσουν, αφού η εύρεση σπιτιού εκτός εστίας είναι δύσκολη και υψηλή σε κόστος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι σπουδές στη Γαλλία δεν είναι μόνο το πολύβουο Παρίσι. Υπάρχουν μαγικά μέρη και υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα που μπορεί κάποιος φοιτητής να απευθυνθεί, με την εύρεση στέγης να είναι πιο εύκολη.

Σημαντικό επίσης είναι ότι τα γαλλικά πανεπιστήμια έχουν ένα εξαιρετικό δίκτυο διασύνδεσης με την αγορά εργασίας αλλά και υψηλό ποσοστό απορρόφησης ξένων φοιτητών στους τομείς της έρευνας. Ο Mohamed Rochdi είναι ακόλουθος Πανεπιστημιακής και Επιστημονικής Συνεργασίας της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Όπως λέει στο kariera.gr:

«Οι σπουδές στη Γαλλία αποτελούν συνώνυμο της ακαδημαικής αριστείας, είτε στα πλαίσια των Πανεπιστημίων είτε των Grandes Écoles (Ανώτατες Σχολές), αλλά αποτελούν επίσης και συνώνυμο της επαγγελματικής αριστείας». Τονίζει δε, ότι «πράγματι, οι σπουδές στη Γαλλία σχετίζονται και με την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων μέσω της ένταξης και της αξιολόγησης στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών του πανεπιστημίου, της έμμισθης πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις, χωρίς να ξεχνάμε τις παρεχόμενες διδασκαλίες απευθείας από επαγγελματίες. Οι σπουδές στη Γαλλία προσφέρουν, μεταξύ άλλων, εδώ και κάποια χρόνια, μία πολύ σημαντική προσωπική ανέλιξη και αυτογνωσία, περιζήτητα χαρακτηριστικά από επαγγελματίες που επιθυμούν να προσλάβουν νέους εργαζομένους».

Οι εντυπώσεις που έχουν Έλληνες φοιτητές που επέλεξαν την Γαλλία είναι ενδεικτικές. Η Γαλλία αποτελεί άλλωστε την 6η επιλογή των Ελλήνων φοιτητών, με περισσότερους από 2.500 Έλληνες φοιτητές να βρίσκονται σε πτυχιακές έως διδακτορικές σπουδές. Η Νεφέλη επέλεξε για σπουδές μετάφρασης το Montpellier. Όπως διηγείται στο kariera.gr:

«Το διάστημα των σπουδών μου στη Γαλλία, με βοήθησε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην βελτίωση του επιπέδου των γαλλικών, λόγω της καθημερινής τριβής μέσω της επικοινωνίας με τους κατοίκους. Κατ’ επέκταση, τα μαθήματα που παρακολούθησα σε συνδυασμό με την καθημερινή επαφή με τη γλώσσα, συνέβαλαν στο να επιλεγώ για να πραγματοποιήσω πρακτική άσκηση σε ένα γαλλόφωνο επαγγελματικό περιβάλλον». 

Η δε Στεφανία φαίνεται να μην μετάνιωσε καθόλου την επιλογή της:

«Τον Σεπτέμβριο του 2017, αποφάσισα να ακολουθήσω το όνειρό μου και να μεταβώ στο Πανεπιστήμιο της Aix-Marseille για Μεταπτυχιακές Σπουδές στον τομέα της Νομικής Επιστήμης. Tι κατάφερα; Κατάφερα να περάσω την ομορφότερη χρονιά της ζωής μου, να γνωρίσω ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών, να δημιουργήσω ουσιαστικές φιλίες, να ανεξαρτητοποιηθώ και να εκτιμήσω βαθύτατα το υψηλό επίπεδο της Γαλλικής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Εάν θα το ξανάκανα; Χωρίς δεύτερη σκέψη! Ανυπομονώντας να επιστρέψω για Διδακτορικό, ένα έχω να σας πω: ξεπεράστε τους φόβους σας και ζήστε το στο έπακρο».

Οι σπουδές στη Γαλλία σε αριθμούς:

  • Πάνω από 1.600 τμήματα σπουδών σε κάθε τομέα διδάσκονται στα αγγλικά: 70 πανεπιστήμια, 200 σχολές μηχανικών, 200 σχολές επιχειρήσεων.
  • H Γαλλία δέχθηκε 320.000 φοιτητές το 2018 και στοχεύει σε 500.000 το 2027.
  • Συνολικά €50.000.000 δίνονται για έρευνα και καινοτομία.
  • Η κρατική υποστήριξη στην εκπαίδευση ανέρχεται στο 2,27% του ΑΕΠ της χώρας.
  • Η Γαλλία κατέχει 63 βραβεία Νόμπελ και 16 μετάλλια Fields.
  • Το 42% των διδακτορικών ερευνητών είναι από ξένες χώρες.
  • Τα γαλλικά είναι η 5η πιο ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο: 300.000.000 χρήστες.
  • Περίπου 300.000 μέλη αριθμεί το δίκτυο παλαιών ξένων φοιτητών, μέσω της πλατφόρμας France Alumni, που συντονίζεται από τις πρεσβείες σε κάθε χώρα.

Image copyright: Campus France