Εννέα θεσμοί και διοργανώσεις made in Greece που έχουν ως σκοπό να βραβεύσουν την επιχειρηματικότητα, αλλά και να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στους μελλοντικούς εγχώριους επιχειρηματίες.

Από τον Φροίξο Φυντανίδη

Επιχειρηματικότητα, η: η προσπάθεια να μετατραπεί η πρωτοβουλία σε αποτέλεσμα και από αυτή τη διαδικασία να προκύψει και οικονομικό κέρδος. Αυτή την απάντηση θα πάρεις με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για το τι εστί επιχειρηματικότητα.

Ωστόσο, ας κάνουμε μια μικρή παρένθεση σε αυτό το σημείο και κι ας είμαστε ειλικρινείς. Στην Ελλάδα της τελευταίας 25ετιας η έννοια επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να αναλυθεί τόσο απλά και μέσα σε 18 λέξεις. Ο λόγος; Η επιχειρηματικότητα έχει περάσει από τα χίλια κύματα: έχει τόσο αποθεωθεί όσο και δαιμονοποιηθεί ανά περιόδους -ποιος ξεχνάει άλλωστε την αγαπημένη φράση/καφενείου «πώς νομίζεις ότι έφτασε εκεί που έφτασε, με τον σταυρό στο χέρι;»- ενώ στη δεκαετία της κρίσης μπορούμε να πούμε ότι πέρασε τα δικά της πέτρινα χρόνια. Τέλος, όμως, στη μικρή παρένθεση.

Εν έτει 2019 η επιχειρηματικότητα made in Greece με μικρά αλλά σταθερά βήματα αρχίζει να βρίσκει και πάλι τον δρόμο της. Και αυτά τα βήματα είναι καλό να επιβραβεύονται. Ορίστε εννέα εγχώρια επιχειρηματικά βραβεία που αξίζει να προσέξουμε: 

Επιχειρηματικά βραβεία ΚΟΥΡΟΣ

Πρώτη διοργάνωση: 1995

Φιλοσοφία: Επιβράβευση των αποτελεσμάτων, της ανάπτυξης, της δημιουργίας βιωσιμότητας, της καινοτομίας και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Αξίζει να γνωρίζεις: Τα επιχειρηματικά βραβεία Κούρος αποτελούν τον παλαιότερο και γνωστότερο θεσμό επιβράβευσης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

βραβεία

Μάθε περισσότερα: https://www.leshiepi.gr/

Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ

Πρώτη διοργάνωση: 2003
Φιλοσοφία: Η ανάδειξη και επιβράβευση της επιχειρηματικής υπεροχής, των βέλτιστων πρακτικών διοίκησης και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των επιτυχών οικονομικών αποτελεσμάτων.

βραβεία

Μάθε περισσότερα: http://hrima.ethosawards.eu/

Επιχειρηματικά βραβεία ΕΥ

Πρώτη διοργάνωση: 2006

Φιλοσοφία: Αναδεικνύει όσους ξεχωρίζουν χάρη στις υψηλές επιδόσεις τους, τον πρωτοποριακό τρόπο σκέψης, τις ηγετικές ικανότητές τους, την αναπτυξιακή δυναμική τους, το καινοτόμο πνεύμα και την κοινωνική ευαισθησία τους.

Αξίζει να γνωρίζεις: Τα Επιχειρηματικά βραβεία ΕΥ στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια.

βραβεία

Μάθε περισσότερα: https://www.ey.com/gr/en/home

Greek Exports Awards

Πρώτη διοργάνωση: 2012

Φιλοσοφία: Η ανάδειξη, αλλά και η επιβράβευση των ανθρώπων, των ιδεών και των συνεργασιών ανάμεσα στις κορυφαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ελλάδας.

βραβεία

Μάθε περισσότερα: http://exports.ethosawards.eu/

IMPACT BITE Awards

Πρώτη διοργάνωση: 2012
Φιλοσοφία: Η ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών επιχειρηματικής πληροφορικής, οι οποίες συνεισφέρουν και υποστηρίζουν τη βέλτιστη εξυπηρέτηση στρατηγικών απαιτήσεων, αναπτύσσουν την παραγωγικότητα και την απόδοση των επιχειρήσεων και οργανισμών, προωθούν την καινοτομία και αναδεικνύουν τη συνεισφορά του κλάδου στην εθνική οικονομία και κοινωνία.

Αξίζει να γνωρίζεις: Η απονομή των IMPACT BITE Awards 2019 θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου στο Μουσείο Οίνου.

βραβεία

Μάθε περισσότερα: http://www.businessitawards.gr/

Envolve Award Greece

Πρώτη διοργάνωση: 2012

Φιλοσοφία: Η συνεχής ανάπτυξη ενός παγκοσμίου επιχειρηματικού οικοσυστήματος, βοηθώντας διάφορες κοινότητες να έχουν πρόσβαση σε πόρους, καθοδήγηση και υπηρεσίες υποστήριξης για την επιδίωξη των επιχειρηματικών τους ονείρων.

Αξίζει να γνωρίζεις: Έως το 2018 το Envolve Award Greece ήταν γνωστό ως Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας. 

βραβεία

Μάθε περισσότερα: https://envolveglobal.org/el

(Νικητή του Evolve Awards είχαμε φιλοξενήσει πριν λίγες μέρες εδώ)

MITEF Greece Startup Competition

Πρώτη διοργάνωση: 2015

Φιλοσοφία: Η ανάδειξη ελληνικών startup εταιριών, αλλά παράλληλα η δημιουργία και η ανάπτυξη brand τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης.

Αξίζει να γνωρίζεις: Το MIT Enterprise Forum είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε 9 χώρες σε όλο τον κόσμο. 

βραβεία

Μάθε περισσότερα: https://www.mitefgreece.org/

(Αφιέρωμα στο MITEF θα βρεις εδώ και εδώ)

Hellenic Responsible Business Awards
Πρώτη διοργάνωση: 2016
Φιλοσοφία: Ανάδειξη πρότυπων μοντέλων συνεργασίας, που μεταμορφώνουν το πρόσωπο της σύγχρονης βιώσιμης επιχειρηματικότητας, με στόχο το κοινό καλό.

βραβεία

Μάθε περισσότερα: http://www.responsiblebusiness.gr/

(Το kariera.gr μαζί με την ethelon βραβεύτηκαν φέτος στα HRBA για τη συνεργασία τους και την συμβολή τους σε πρακτικές κοινωνικής ευθύνης)

Growth Awards

Πρώτη διοργάνωση: 2017

Φιλοσοφία: Η επιβράβευση επιτυχημένων επιχειρήσεων οι οποίες ξεχωρίζουν και διαφοροποιούνται στο επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Αξίζει να γνωρίζεις: Είναι τα πρώτα βραβεία Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα.

βραβεία

Μάθε περισσότερα: https://www.growthawards.gr/

Main photo: www.shutterstock.com