Κόποι και προσπάθειες για στροφή στην καινοτομία στην Αθήνα δικαιώθηκαν. Η Αθήνα  διακρίθηκε ως η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2018 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χθες 6/11 απένειμε στην Αθήνα τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας για το 2018, ο οποίος συνοδεύεται από βραβείο 1 εκατ. ευρώ.

Η Αθήνα είναι η φετινή νικήτρια του βραβείου, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. «Ορίζων 2020». Ο τίτλος αυτός, όπως σημειώνει ο Επίτροπος Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας Carlos Moedas: «επιβραβεύει τις πόλεις που κάνουν ένα βήμα παραπάνω για να δοκιμάσουν νέες ιδέες, τεχνολογίες και τρόπους και για να ακούσουν τη γνώμη των πολιτών τους σχετικά με το πώς πρέπει να αλλάξει η πόλη τους».

Αθήνα

Ο επίτροπος πρόσθεσε: «Η Αθήνα ξεχωρίζει ως παράδειγμα πόλης που, αν και αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, μπορεί να επιτύχει σπουδαία αποτελέσματα. Μέσω της καινοτομίας, η Αθήνα έχει βρει έναν νέο σκοπό για τη δραστική αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Αποτελεί απόδειξη ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι ίδιες οι δυσκολίες, αλλά το πώς υψώνεις το ανάστημά σου μπροστά σ’ αυτές».

«Αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι ίδιες οι δυσκολίες, αλλά το πώς υψώνεις το ανάστημά σου μπροστά σ’ αυτές» Carlos Moedas, Επίτροπος Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας

Ορισμένες από τις καινοτομίες που λήφθηκαν υπόψη ήταν:

Το έργο POLIS² για την ανάπλαση εγκαταλελειμμένων κτιρίων που παρέχει μικρές επιχορηγήσεις σε κατοίκους, μικρές επιχειρήσεις, δημιουργικές κοινότητες και άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.

Η λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, ενός ιστορικού κτηρίου 90 ετών με την ενεργό υποστήριξη των πολιτών της Αθήνας.

Το Σεράφειο, όπου έχει βρεθεί και το kariera πριν λίγους μήνες για το Career Fair.4all, την Ημέρα Καριέρας για Άτομα με Αναπηρία.

Το Curing the Limbo, που παρέχει σε πρόσφυγες και μετανάστες τη δυνατότητα να επικοινωνούν με άλλους κατοίκους για να μάθουν τη γλώσσα, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να βρουν ευκαιρίες απασχόλησης.

Το Ψηφιακό Συμβούλιο, όπου συγκεντρώθηκαν εταιρείες και εκπαιδευτικά ιδρύματα για να προσφέρουν εκπαίδευση σε θέματα ψηφιακής παιδείας και τεχνολογιών, καθώς και να προωθήσουν βιώσιμες καινοτομίες όπως οι έξυπνοι κάδοι ανακύκλωσης.

>Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 26 πόλεις από 16 χώρες! Η επιλογή του νικητή και των πέντε πόλεων επιλαχόντων έγινε από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή από εμπειρογνώμονες από τις τοπικές διοικήσεις, τα πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις και τον μη κερδοσκοπικό τομέα.

Οι επιλαχούσες πόλεις – Ώρχους (Δανία), Αμβούργο (Γερμανία), Λέβεν (Βέλγιο), Τουλούζη (Γαλλία) και Ούμεο (Σουηδία) – έλαβαν από 100.000 ευρώ η καθεμία. Τα χρήματα του βραβείου θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ενίσχυση των τοπικών δραστηριοτήτων καινοτομίας και της συνεργασίας με άλλες πόλεις.

Πηγές:

ec.europa.eu

governmenteuropa.eu