Ο Γιάννος Μητσός (Senior Advisor, Αναπτυξιακές Πολιτικές στον ΣΕΒ) μίλησε στο Up Event των φετινών Ημερών Καριέρας για όσα προσόντα πρέπει να έχουμε αλλά δεν διδάσκονται στα Πανεπιστήμια! Τα περίφημα soft skills είναι εκείνα που συχνά κάνουν τη μεγάλη διαφορά!

Γιάννος Μητσός, Senior Advisor, Αναπτυξιακές Πολιτικές στον ΣΕΒ)

«Μεταξύ άλλων, στη ζωή μου έχω δουλέψει σε μεγάλη εταιρία, στην παιδεία, μέσω της πολιτικής και στην ανάπτυξη σε διάφορες δουλειές. Συνήθως ως σύμβουλος ή στέλεχος.

Στην παιδεία, η προσπάθεια αφορούσε τη σύνδεση των ΑΕΙ με τον έξω κόσμο, με απώτερο στόχο, φυσικά, και την αγορά. Η παιδεία εκτός από γνώσεις πρέπει να παρέχει χρήσιμα εργαλεία. Έτσι δημιουργεί και χρήσιμους εργαζόμενους.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί αν έπρεπε να περιγράψω  τα στοιχεία που αποτελούν  την επαγγελματική σταθερά αυτά θα ήταν η σύνθεση, η ανάλυση, η κριτική σκέψη και η αντιμετώπιση προβλημάτων.

 

Τη δεκαετία του 1980 οι δεξιότητες που έψαχναν οι επιχειρήσεις αφορούσαν συμπεριφορά, πρωτοβουλία, αξιοπιστία.

Τη δεκαετία του 1990, εκτός των τεχνικών, προστέθηκαν οι βασικές και κοινωνικές, δηλαδή:

 • Βασικές δεξιότητες, όπως επίλυση προβλημάτων, χρήση νέων τεχνολογιών, γλώσσες,
 • Κοινωνικές δεξιότητε,ς όπως επικοινωνία και συνεργασία

Μετά ακολούθησαν η καινοτομία, η προσαρμογή, οι ψηφιακές, τεχνολογικές και προσωπικές δεξιότητες όπως

 • Προσωπικές δεξιότητες δηλαδή επιχειρηματικότητα, αίσθηση ευθύνης, ικανότητα μάθησης, διαχείριση αλλαγών, πρωτοβουλία.

Σήμερα, είναι πάνω από 20.

Ομαδικότητα, δημιουργικότητα, διάθεση και επιδίωξη για μάθηση, δέσμευση, αναγνώριση και επίλυση προβλημάτων, σχεδιασμός, στοχοπροσήλωση, αναλυτική και κριτική σκέψη και άλλες.

Οι ψηφιακές δεξιότητες και μόνο πλέον χωρίζονται σε

 • Βασικές, όπως επεξεργασία πληροφορίας, ψηφιακή επικοινωνία, ψηφιακό περιεχόμενο, ασφάλεια, ακόμα και κάποιες λύσεις,
 • Τεχνικές, cloud computing, big data analytics, marketing, business models κλπ. και
 • Πιο οριζόντιες όπως περιπλοκότητα, δημιουργικότητα και δια βίου μάθηση.

Η ρομποτική, η αυτοματοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη απαιτούν, εκτός από βασικές τεχνικές γνώσεις, και soft δεξιότητες.

 

Σήμερα οι απόψεις συγκλίνουν πως μια κανονική καριέρα θα περιλαμβάνει μεταξύ 10-15 διαφορετικές δουλειές, κάτι ανήκουστο για παλαιότερες γενιές. Άλλες πηγές μιλάνε ακόμα και για έως πέντε διαφορετικές καριέρες.

Μια πρόσφατη μελέτη των Endeavour, EY και του ΟΠΑ έδειξε, μεταξύ άλλων, πως:

 • Οι περισσότεροι εργοδότες δηλώνουν δυσκολία να βρουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να καλύψουν συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης,
 • Αναντιστοιχία των προσφερόμενων δεξιοτήτων με τις ανάγκες της αγοράς, γνώσεις που δεν προσαρμόζονται στις εξελίξεις και απουσία soft skills που προβληματίζουν τις επιχειρήσεις,
 • Έλλειψη προσαρμογής των προγραμμάτων σπουδών σε εξελίξεις και απόσταση αντικειμένων σπουδών από τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και
 • Ανεπαρκή επαγγελματικό προσανατολισμό, έλλειψη οργανωμένης πληροφόρησης, αδιαφορία από επιχειρήσεις και ΑΕΙ – που επισημαίνουν οι φοιτητές.

Βέβαια ούτε αυτό μας εκπλήσσει γιατί από την ίδια μελέτη προκύπτει πως 82% των νέων θεωρεί πως το εκπαιδευτικό σύστημα δεν προετοιμάζει για την αγορά εργασίας.

 

Κριτική σκέψη και αντιμετώπιση προβλημάτων

Όταν λέμε κριτική σκέψη και αντιμετώπιση προβλημάτων εννοούμε να βρίσκουμε όχι μόνο τις σωστές απαντήσεις αλλά και τις σωστές ερωτήσεις – από εκεί ξεκινάει κάθε καλή απάντηση. Καθώς πολλές δουλειές πλέον στηρίζονται σε πρότζεκτ, αυτό σημαίνει διαφορετικές ομάδες και διαφορετικές προσεγγίσεις. Άρα το στάτους κβο σπάνια είναι δεδομένο.

 1. Συνεργασίες και επιρροή

Με ολοένα και περισσότερες ημι-μόνιμες ή ημι-απασχόλησης θέσεις εργασίας και εξ αποστάσεως εργασίας, απαιτείται συχνά η μακρόθεν συνεργασία χωρίς κοινές αναφορές ή ακόμα και γνωριμία με τον άλλον. Η τεχνολογία το επιτρέπει και άρα εσείς πρέπει να προετοιμαστείτε για αυτό. Μαζί αλλάζει και ο τρόπος επιρροής. Πχ. η ηγεσία δεν εκφράζεται μόνο  μέσα από αμιγώς ιεραρχικές δομές, αλλά με συμμαχίες κλπ.

 1. Ευελιξία και προσαρμοστικότητα

Ο κόσμος είναι σύνθετος, αβέβαιος και ασταθής. Άρα πρέπει ανά πάσα στιγμή να είμαστε σε θέση να σκεφτόμαστε στρατηγικά.

Αλλά και να μαθαίνουμε διαρκώς. Δεν μαθαίνουμε πια κάτι άπαξ – δεν αρκεί. Η τεχνολογική εξέλιξη έχει μειώσει την προβλεψιμότητα, άρα χρειαζόμαστε και skills on demand μερικές φορές.

 1. Πρωτοβουλία και Επιχειρηματικότητα

Στη δουλειά μας, όποια και να είναι αυτή, πρέπει διαρκώς να ψάχνουμε για ευκαιρίες, ιδέες ή στρατηγικές που θα φέρουν βελτιώσεις.

 1. Αποτελεσματική γραπτή και προφορική επικοινωνία

Δεν χρειάζονται πολλά εδώ. Καθαρή σκέψη, στήσιμο επιχειρήματος, πάθος, σύνθεση και σύνοψη.

 1. Ανάλυση πληροφορίας

Από τα fake news μέχρι τα απαραίτητα, βαλλόμαστε από πληροφορίες. Η δυνατότητα αξιολόγησης της πληροφορίας και της εξέλιξής της είναι απαραίτητη. Και εν προκειμένω, αυτό ισχύει και για εμάς ως εργαζόμενους, αλλά και ως πολίτες σε μια δημοκρατία γεμάτη σύνθετα ζητήματα και συμφέροντα.

 1. Περιέργεια και φαντασία

Η φαντασία οδηγεί στη δημιουργικότητα και η περιέργεια στη γνώση. Και τα δύο μάλιστα μαζί δηλώνουν ανθρώπους δυναμικούς και ενεργητικούς και σίγουρα ανθρώπους που προκαλούν το ενδιαφέρον των άλλων και είναι μέσα στα πράγματα και τις εξελίξεις.

 

Της Μίας Κόλλια

Copyright: www.shutterstock.com