Η ετήσια έρευνα του CareerBuilder σχετικά με την ανάπτυξη στενών προσωπικών σχέσεων στον ίδιο χώρο εργασίας έγινε σε περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και σε πολλούς κλάδους βιομηχανιών. Οι εργαζόμενοι έδωσαν απαντήσεις που θα έκαναν κάθε τμήμα ανθρώπινου δυναμικού να δακρύσει… Έτσι προφανώς και εμείς τις μοιραζόμαστε μαζί σας. Happy Valentine’s Day! Με κινηματογραφικό ύφος!

You’ve got mail (1998, Tom Hanks & Meg Ryan)

Κάποιοι χώροι εργασίας είναι πιο κατάλληλοι για την ανάπτυξη ενός ειδυλλίου από άλλους, και δεν μπορούμε να πούμε ότι εκπλαγήκαμε ιδιαιτέρως βλέποντας τα ακόλουθα νούμερα. Ο χώρος της αναψυχής και της φιλοξενίας είναι στην πρώτη θέση με 57%! Ακολουθούν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας με 51%, ο χώρος της  πληροφορικής 46% και οι μεταφορές 42%.  Άλλες βιομηχανίες στις οποίες μπορεί να χτυπήσει το βέλος του έρωτα είναι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (38%), το λιανικό εμπόριο (35%), ο μεταποιητικός τομέας (35%), η νοσοκομειακή περίθαλψη (32%) και τέλος οι επιχειρηματικές υπηρεσίες (26%).


How I met your mother (TV series, 2005-2014)

Τα περισσότερα ρομαντικά stories που ξεκινούν σε ένα γραφείο, δεν «χρειάζονται» οκτώ σεζόν για να πάρουν μπρος όπως σε αυτή τη σειρά. Στην πραγματικότητα, η καθημερινότητα αρκεί για να περάσουν γρήγορα τα πράγματα σε άλλο επίπεδο με έναν συνάδελφο. Σύμφωνα με την έρευνα, τα ειδύλλια των γραφείων αρχίζουν συνήθως με τους συναδέλφους να «βρίσκονται» τυχαία εκτός δουλειάς (12%). Άλλες  περιπτώσεις που οδηγούν στο ρομαντισμό είναι οι υπερωρίες ως αργά τη νύχτα (10%), το μεσημεριανό διάλειμμα μαζί (10%) και ο έρωτας με την πρώτη ματιά (9%).

Love actually  (2003 - Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Laura Linney, Emma Thompson, Alan Rickman, Bill Nighy, Keira Knightley, Martine McCutcheon, Rowan Atkinson, Billy Bob Thornton, Thomas Sangster, Chiwetel Ejiofor, Martin Freeman)

Τις περισσότερες φορές, τα ειδύλλια στα γραφεία θεωρούνται ταμπού λόγω μιας πιθανώς άνισης δυναμικής μεταξύ των δύο προσώπων και του κινδύνου να επηρεάσει αρνητικά την επαγγελματική πορεία κάποιου εκ των δύο ή και των δύο. Ανάλογα με τη θέση εργασίας που μπορεί να έχει κάποιος συχνά το ειδύλλιο μεταφράζεται με στρατηγική κίνηση σταδιοδρομίας. Παρ 'όλα αυτά, αυτό δεν αρκεί για να εμποδίσει μερικούς ανθρώπους από το να βρουν το άλλο τους μισό μέσα στον εργασιακό τους χώρο.

 Όσον αφορά τον εκλεκτό της καρδιάς τους, το ένα τέταρτο των εργαζομένων που έχουν βγει ραντεβού δήλωσε ότι όντως βρισκόταν πιο ψηλά στην ιεραρχία του οργανισμού από εκείνους, συμπεριλαμβανομένου του αφεντικού. Ωστόσο, μόνο το 3% των εργαζομένων δήλωσε ότι η σχέση βοήθησε να προχωρήσουν στην καριέρα τους.

No strings attached (2011, Natalie Portman & Ashton Kutcher)

Μία εργασιακή σχέση θα επηρεάσει περισσότερο την καθημερινότητα στη δουλειά από την προσωπική ζωή. Μπορεί να μπερδέψει τις αλληλεπιδράσεις με άλλους συναδέλφους και να προκαλέσει αρκετή σύγχυση με αποτέλεσμα να φαίνεται μόνο ένας το «αστέρι» και ο ικανός. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι που ερωτήθηκαν ήταν θετικοί σχετικά με την ανάπτυξη σχέσεων στον εργασιακό χώρο, αλλά σχεδόν 2 στους 5 δήλωσαν ότι έπρεπε να διατηρήσουν τη σχέση τους με τον συνάδελφό τους, μυστική.

Αποδεικνύεται ότι η διατήρηση αυτού του μυστικού ίσως να μην είναι πάρα πολύ εύκολη. Το 43% δήλωνε πάντως ότι δεν είχε σχέση με συνάδελφο.

It’s complicated (2009, Meryl Streep & Alec Baldwin & Steve Martin)

Όταν όλα έχουν ειπωθεί και όλα έχουν συμβεί, τι είναι αυτό που αξίζει πραγματικά τον κόπο; Εξαρτάται. Από όσους πάντως έκαναν σχέση με κάποιον συνάδελφό τους, σχεδόν το 31% κατέληξε να παντρευτεί τον αγαπημένο του. Αλλά αυτή δεν είναι και η πιο σίγουρη έκβαση.

Two weeksnotice (2002, Sandra Bullock & Hugh Grant)

Μερικά tips για μία σχέση στο γραφείο.

Δύο βδομάδες είναι αρκετός χρόνος για γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις όπως:

  • Προσοχή στους βασικούς κανόνες της εταιρίας. Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες που τηρούνται στην εταιρία και πόσο μπορούμε να αποκλίνουμε  από αυτούς προκειμένου να είμαστε ευτυχισμένοι; Είναι βασικό να τους γνωρίζουμε πριν συνάψουμε μια προσωπική σχέση.  
  • «Προχωράμε» με προσοχή. Κάποια ειδύλλια οδηγούνται σε έναν γάμο, κάποια άλλα οδηγούνται στην καταστροφή. Το 7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναγκάστηκε να αφήσει τη δουλειά εξαιτίας αυτής. Ας πάρουμε λοιπόν τον χρόνο μας για να γνωριστούμε καλύτερα.

Της Μίας Κόλλια

Copyright: www.shutterstock.com