Oι σημαντικές αλήθειες που ξεχνάμε συχνά και δεν πρέπει!

Είναι εντυπωσιακό το πόσο οι άνθρωποι χάνουμε στη ζωή μας την ουσία των πραγμάτων που αξίζουν αληθινά. Και αυτό επηρεάζει και την προσωπική και την επαγγελματική μας ζωή.
Όσο και αν φαίνεται αστείο, και επειδή η ουσία δεν αλλάζει ούτε ανά εποχή ή περίοδο ούτε ανά αντικείμενο, κρατήστε αυτή τη λίστα και ρίχνετε καμιά ματιά που και που.

1. Υπερβολική απασχόληση δεν σημαίνει και παραγωγικότητα
Ρίχνοντας μια ματιά γύρω μας, βλέπουμε τους πάντες να τρέχουν και να πνίγονται. Ρίχνοντας μια καλύτερη ματιά, βλέπουμε πως ούτε οι μισοί πραγματικά πνίγονται.
Η επιτυχία δεν έρχεται από την υπερβολική κίνηση και δραστηριότητα αλλά είναι αποτέλεσμα του focus και της αποτελεσματικότητας της παραγωγικότητάς μας.
* Χρησιμοποιούμε τον χρόνο μας με σοφία!

2.  Η μεγάλη επιτυχία ακολουθείται συχνά από αποτυχία
Κανείς δεν έχει καταφέρει να απολαύσει την επιτυχία χωρίς να έχει βιώσει την αποτυχία. Τα λάθη στρώνουν το μονοπάτι του καλού αφού μας υπενθυμίζουν πότε κάτι πηγαίνει στραβά. Άλλωστε, τα μεγαλύτερα τα κάνουμε μετά από μεγάλη αναστάτωση και απογοήτευση, ακριβώς επειδή τότε ενεργοποιούμαστε σε μεγαλύτερο βαθμό. 
* Η επιτυχία θέλει υπομονή και η αποτυχία θετικό χειρισμό.

3. Ο φόβος είναι η πηγή της μετάνοιας
Στο τέλος της ημέρας, που λέμε, όταν όλα έχουν κοπάσει, τότε το μόνο που μπορεί να μετανιώσουμε είναι τα ρίσκα που δεν πήραμε. Για αυτό άλλωστε λέμε συχνά σε όσους αγαπάμε και στην προσπάθειά μας να τους κινητοποιήσουμε: «Τι έχεις να χάσεις; Τι μπορεί να πάθεις;»
* Το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί δεν είναι μια αποτυχία, αλλά να μη ζούμε καθημερινά και να μην νιώθουμε αληθινά.

4. Η αυτοεκτίμηση είναι προσωπική υπόθεση
Όταν τα συναισθήματα της χαράς και της ικανοποίησης πηγάζουν από τη σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους, τότε δεν είμαστε πια αρχηγοί της μοίρας μας. Όταν αισθάνεσθε καλά με κάτι που έχετε επιτύχει, μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας το χαλάσει με κριτική ή σχόλιο. Φυσικά, είναι αδύνατον να αδιαφορήσουμε παντελώς για τη γνώμη των άλλων, ωστόσο δεν χρειάζεται να συγκρινόμαστε μαζί τους ή να παίρνουμε και τα πάντα τοις μετρητοίς.
* Είναι σημαντικό να έχουμε πίστη στην αυτοπεποίθηση μας. Άλλωστε, ανεξαρτήτως του τι λένε οι άλλοι για εμάς, ποτέ δεν μπορεί να υπήρξαμε ακριβώς όσο καλούς μας θεώρησαν ή όσο κακούς. Μόνο εμείς γνωρίζουμε την αλήθεια.

5. Είμαστε όσο καλοί είναι και εκείνοι που συναναστρεφόμαστε
Πρέπει να προσπαθούμε να ερχόμαστε κοντά με ανθρώπους που μας εμπνέουν, ανθρώπους που μας κάνουν να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι. Και ίσως το κάνουμε… Όμως πώς διαχειριζόμαστε όσους μας «κατεβάζουν» και γιατί τους αφήνουμε να είναι κομμάτι στη ζωή μας;
* Η ζωή είναι πολύ μικρή για να χάνεται σε σχέσεις που δεν μας κάνουν καλό. Περιορίστε εκτός του περιγράμματος κύκλου σας όποιον σας αγχώνει, σας κάνει να αισθάνεσθε άχρηστος ή χωρίς έμπνευση και φαντασία.

6. Η ζωή είναι μικρή
Κανείς μας δεν έχει εγγύηση για το αύριο. Και όμως, πρέπει να φύγει κάποιος αγαπημένος –ή ξαφνικά- από τη ζωή για να αναθεωρήσουμε προτεραιότητες και αξίες, από το τι έχει πραγματικά σημασία μέχρι το πώς περνάμε τον χρόνο μας αλλά και το πώς συμπεριφερόμαστε στους άλλους. Ο χαμός ενός προσώπου αποτελεί την ωμή υπενθύμιση του εύθραυστου της ζωής. Και δεν θα έπρεπε…
* Όταν ξυπνάτε το πρωί, να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας πως η κάθε μέρα είναι ένα δώρο και πως οφείλετε να κάνετε το μάξιμουμ για να τιμήσετε αυτή την ευλογία. Είναι μαγικό το πώς όλα αλλάζουν, όταν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας.

7. Δεν χρειάζεται μια συγγνώμη για να συγχωρήσουμε
Τα πάντα στη ζωή κυλούν πιο ομαλά όταν αποφασίσουμε να αφήσουμε πίσω τις πικρίες μας και μάλιστα, ακόμη και να συγχωρήσουμε και εκείνους που δεν έχουν καταφέρει να ζητήσουν ποτέ συγγνώμη. Οι κακίες και τα απωθημένα του παρελθόντος μας απλώς καταστρέφουν τη σημερινή μας γαλήνη. Το μίσος και ο θυμός είναι συναισθηματικά παράσιτα που καταστρέφουν τη χαρά στη ζωή μας. Ο αρνητικός αντίκτυπος αυτών των συναισθημάτων επηρεάζει τελικά και την υγεία μας αφού δημιουργείται ένα αφόρητο εσωτερικό, μόνιμο, στρες. Έρευνες του Emory University έχουν δείξει πως τέτοιες καταστάσεις αυξάνουν την πίεση και ευνοούν καρδιολογικές παθήσεις.
* Όταν συγχωρούμε κάποιον, δεν σημαίνει πως παραβλέπουμε τις πράξεις – απλώς εμείς απελευθερωνόμαστε από το να είμαστε το αιώνιο θύμα του.

8. Ζούμε τη ζωή που δημιουργήσαμε
Κανείς μας δεν είναι θύμα των περιστάσεων. Στον δημοκρατικό κόσμο τέλος πάντων, κανείς δεν μας βάζει το μαχαίρι στον λαιμό για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε και δεν μας υποχρεώνει να συμπεριφερθούμε με τρόπο που να αντίκειται στις αρχές μας. Όπως λοιπόν διαμορφώνουμε γενικά τις συνθήκες ζωής μας (δεν μιλάμε τώρα για οικονομικές καταστροφές που είναι πάνω από το χέρι μας αλλά για τα κλασσικά που ο κάθε άνθρωπος ζει), έτσι είμαστε εκεί και για το μέλλον μας. Αν νιώθετε λοιπόν βαλτωμένοι, κάντε κάτι για να κινηθείτε –κανείς δεν θα το κάνει για σας.
* Ρισκάρετε, αν θέλετε να ζήσετε το όνειρό σας. Κουνηθείτε έστω λίγο, για να ζήσετε μέρος του ονείρου σας.

9. Ζήστε τη στιγμή
Κανείς δεν καταφέρνει να ζήσει τη δυναμική του στο μάξιμουμ αν δεν μάθει να ζει τη ζωή στο παρόν και μάλιστα την κάθε στιγμή. Όσο πολλές και να είναι ενοχές, δεν αλλάζουν το παρελθόν μας και όσο μεγάλο και αν είναι το άγχος μας, δεν θα αλλάξει το μάλλον. Είναι αδύνατον να ευτυχίσουμε αν είμαστε συνεχώς «αλλού», ανίκανοι να βιώσουμε την πραγματικότητα –καλή ή κακή.
* Βοηθήστε τον εαυτό σας, πρώτον αποδεχόμενοι το παρελθόν σας αφού ούτε αλλάζει ούτε μπορεί να σβηστεί και αποδεχόμενοι την αβεβαιότητα του μέλλοντος.  Όπως έλεγε και ο Mark Twain said «Το να ανησυχείς, είναι σα να πληρώνεις ένα χρέος που δεν σου ανήκει».

10. Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη – αγκαλιάστε την
Μόνο όταν κάποιος αποδεχθεί την έννοια της αλλαγής, μπορεί να κερδίσει από αυτήν. Μόνο ένα ανοιχτό μυαλό και τα ορθάνοιχτα χέρια μπορούν να αναγνωρίσουν και «κεφαλαιοποιήσουν» τις επερχόμενες αλλαγές. Η αποτυχία είναι σίγουρη αν επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα με την ελπίδα ότι αγνοώντας την αλλαγή και τα όσα επιφέρει, εκείνη απλώς θα εξαφανιστεί!
* Η ζωή δεν σταματά για κανέναν. Όταν τα πράγματα βαίνουν καλώς, απολαύστε τα και αφεθείτε στις αλλαγές που έρχονται. Πού ξέρετε; Μπορεί οι ευχάριστες εκπλήξεις να είναι πολλές!

Copyright: Gustavo Frazao, www.shutterstock.com

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Παρακαλούμε διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Σχόλια που το περιεχόμενό τους δεν συμμορφώνεται με αυτούς τους όρους, είναι υβριστικά ή προσβλητικά, θα διαγράφονται. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων που τηρείτε την πολιτική εύρυθμης λειτουργίας και διαλόγου της σελίδας μας.

Αφήστε το σχόλιό σας…