Ακόμη και στις δύσκολες περιόδους, ακόμη και σε φάση ανεργίας, η περίοδος των διακοπών στην Ελλάδα μάς χτυπά την πόρτα, θέλουμε δεν θέλουμε. Για αυτό, ας προσπαθήσουμε να τις εκμεταλλευθούμε γιατί οι μέρες αυτές που οι πόλεις κοιμούνται, δεν θα ξαναέρθουν.

Όσοι δουλεύουν πολύ, τις έχουν φυσικά ανάγκη σαν τι! Αποτελούν το μεγαλύτερο αγαθό, τις περιμένουν όλον τον χρόνο και αναχωρούν για αυτές με το άγχος να τις απολαύσουν όσο περισσότερο γίνεται.

Όσοι δεν δουλεύουν από την άλλη, δεν τις περιμένουν διότι είναι πιθανό να μην έχουν τα χρήματα να τις χαρούν ή έστω να ξεφύγουν από την αβάσταχτη ρουτίνα της απραξίας τους. Ωστόσο, οι ημέρες πριν και μετά τον 15αύγουστο, είναι στη χώρα μας μάστιγα. Είναι σαν να παγώνει ο χρόνος, σαν ο ήλιος να καίει το σύμπαν που τρέχει όμως να γλυτώσει για αλλού. Οπότε, η αίσθηση ούτως ή άλλως, είναι αυτή: διακόπτεις – έστω και αυτό το «τίποτα» που μπορεί να κάνεις. Η πόλεις έχουν θάλασσες κοντά τους και αν σε καλέσουν οπουδήποτε, μην αρνηθείς ούτε για αστείο. Ούτε και αν δεν αντέχεις να πάρεις τα πόδια σου – μόνο καλό θα σου κάνουν αυτές οι ημέρες off.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι διακοπές δεν είναι απλώς η παύση από την πιεστική ρουτίνα. Είναι πολλά περισσότερα και συνδέονται με την καλή υγεία, σωματική και πνευματική, με τη φόρτωση σε ενεργητικότητα και αύξηση της οξυδέρκειας και αυτονόητα με τον καλύτερο ύπνο.

Το πρόβλημα είναι ότι αρκετοί άνθρωποι φθάνουν τόσο «φορτισμένοι» στις διακοπές που δεν μπορούν να χαλαρώσουν. Όσο περισσότερο δε αγχώνονται ότι δεν τις «εκμεταλλεύονται» όπως πρέπει, τόσο χάνουν τις μέρες που περνούν. Έτσι, το πιο σημαντικό είναι να αφεθείς στις διακοπές με την ψυχή σου και να μην φιλτράρεις καθημερινά το αν πέτυχες το όφελος. Και πώς το κάνεις αυτό, θα μου πεις. Νομίζω μόνο με συνεχή αυτοσυγκέντρωση και απομυθοποίηση τού τι άφησες πίσω και του τι σε περιμένει όταν γυρίσεις.

Θα έρθει λοιπόν η στιγμή που θα χαλαρώσουμε τελικά και θα κατεβάσουμε τα επίπεδα των ορμονών του στρες (της κορτιζόλης δηλαδή) και οπότε η καρδιά μας θα χτυπάει πιο ήρεμα. Θα ανακουφιστεί μάλιστα ακόμη περισσότερο από το κολύμπι – και ας αποτελεί για πολλούς τη μοναδική άσκηση κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Επίσης, όπως και να γίνει, εκτός από το να κολυμπήσουμε, θα περπατήσουμε και λίγο παραπάνω. Άρα, και οι ελάχιστες ημέρες συμβάλλουν στη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης.

Η καλύτερη φυσική κατάσταση και η σταδιακή αποσυμπίεση αλλάζουν το πρόσωπό μας αυτομάτως και το συνοφρυωμένο χείλος δίνει τη θέση του σε ένα χαμόγελο. Ναι, είμαστε πιο ευτυχισμένοι και ναι, η ευτυχία υπάρχει ακόμη. (ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ευτυχία χτυπάει την πόρτα ακόμη και όταν οργανώνουμε τις διακοπές μας).

Εννοείται φυσικά πως σπανίως στις διακοπές νιώθουμε όσα στην καθημερινότητά μας, μας ενοχλούν (όπως π.χ. πονοκεφάλους). Δεν είναι επίσης απίθανο να μας περάσουν και αυτοί οι ασταμάτητοι πόνοι που νιώθουμε στο στομάχι και σχετίζονται με το στρες. Εν τω μεταξύ, τρώμε και πιο σωστά: στις διακοπές δεν παραλείπουμε το πρωινό μας, υποχρεωτικά καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και πίνουμε χυμούς και νερά.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι «φεύγει» το μυαλό, ξεκουράζεται και χάνεται, η τηλεόραση δίνει επιτέλους τη θέση της στο βιβλίο και το μπετόν στη θάλασσα.
Γι’ αυτό, ακόμη και αν δεν κάνετε τις διακοπές της ζωής και σας φιλοξενεί μια θεία που δεν συμπαθείτε ιδιαιτέρως, μη δίνετε σημασία. Εξαφανιστείτε όσο περισσότερο γίνεται δίπλα στο κύμα. Και όταν επιστρέψετε, κρατήστε στην καρδιά σας αυτές τις στιγμές όσο πιο σφιχτά γίνεται για να αποτελέσουν το όπλο κατά του χειμώνα που έρχεται.

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…